Amerika ve Küba, ikili ilişkileri normalleştirme yolunda birçok büyük engeli aşmış olsa da önemli sorunların hala çözüm beklediği bir gerçek. Birçokları ilişkilerin düzelmesini olumlu karşılanken, bazı uzmanlar, Amerika’nın yaklaşımının dengesiz olduğunu ve Küba halkı için gerilemeye yol açabileceğini düşünüyor.
Obama, ”Amerika bugün Küba’yla olan ilişkilerini değiştiriyor” şeklinde konuşmuştu.
Amerika ve Küba bir yıl önce diplomatik bağları yeniden kurmak ve ilişkileri normalleştirmek için ilk adımları atmaya başladı.
Raul Castro, ”Başkan Barack Obama’yla yaptığım telefon konuşması dahil en üst düzeydeki görüşmelerimizin sonucunda ileri adım atmayı başardık ve her iki ülkenin çıkarları için bazı sorunları çözmeye karar verdik” demişti.
Amerika ve Küba son bir yıl içinde önemli ilerlemeler kaydetti. Bunlardan biri, Amerika’nın Mayıs ayında Küba’yı ‘terörü destekleyen devletler’ listesinden çıkarması oldu.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jeff Rathke, ”Küba son altı ay içinde uluslararası teröre hiçbir destek vermedi” şeklinde konuştu.
Küba bayrağı Temmuz ayında Washington’daki büyükelçilikte törenle göndere çekildi. Ağustos’ta da Amerikan bayrağı Havana’da yeniden dalgalanmaya başladı.
Kimilerine göre Obama yönetimi çok hızlı davrandı. Uzman Jose Azel’le Skype aracılığıyla konuştuk: ”Küba’nın hiçbir taviz vermesini istemeden çok hızlı bir sürece girdik. Bunun büyük bir hata olduğunu düşünüyorum.”
Küba’nın insan hakları sicili ve tutuklulara yaptığı muamele, kaygı uyardırmaya devam ediyor.
2015’te Amerika’ya göç eden Kübalılar’ın sayısının artması, daha çok ekonomik zorluklara bağlanıyor.
Azel, ”Küba halkı umutsuz. Devlet Başkanı Raul Castro’nun bazı ekonomik değişiklikler yapacağı yolundaki umutlar boş çıktı” diyor.
Amerika ve Küba normalleşme süreci kapsamında insan haklarına ilişkin sorunların çözülmesi için çalışma grupları oluşturdu.
Amerikan Üniversitesi'nden William Leogrande, ”Çözülmesi gereken en önemli iki sorun, Amerika’nın uyguladığı ekonomik ambargo. Bu konu, Küba’nın listesinin başında yer alıyor. İkincisi de Amerika’nın Guantanamo’daki varlığı. Amerika, Guantanamo’nun Küba egemenliğinde olduğunu kabul ediyor. Ancak 1934’te imzalanan anlaşmaya göre Amerika buradaki üssü sonsuza kadar kiralama hakkına sahip” diyor.
Profesör William LeoGrande, Amerika’nın Küba’yla olan ilişkileri normalleştirmesinin diğer ülkelerle başlattığı benzer girişimlerden daha hızlı ilerleyeceğini çünkü bunu her iki tarafın da çıkarlarına uygun olduğunu söylüyor.