Kremlin, ABD’yi Rusya’ya ekonomik savaş açmakla suçladı ve Washington’un Rusya’dan enerji ithalatına yasak getirmesine vereceği karşılığı değerlendirmekte olduğunu bildirdi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Batı’nın ağır yaptırımlar uygulamaya başlaması ülkenin Sovyetler Birliği’nin çöktüğü 1991 yılından bu yana en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya kalmasına neden oldu. Batı ülkeleri Rusya’nın mali sisteminin neredeyse tamamına ağır yaptırımlar uyguluyor.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov batının yaptırımlarını ‘‘düşmanca’’ olarak nitelendirdi ve bu durumun küresel piyasaları etkilediğini belirtti. Peskov, ‘‘Küresel enerji piyasalarının ne kadar karışacağı henüz belli değil’’ dedi.
Batının tavrını ‘‘düşmanca bir içki alemi’’ olarak değerlendiren Peskov, ‘‘Bu durum bizi ciddi düşünmeye itiyor’’ diye konuştu. Peskov, Rusya’nın vereceği karşılığın tam olarak ne olacağını açıklamadı.
ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’dan petrol ve enerji ithalatını yasaklaması ile ilgili ise Peskov, Rusya’nın bugüne kadar güvenilir bir enerji tedarikçisi olduğunu, bundan sonra da olmaya devam edeceğini söyledi.
Peskov, ‘‘Ancak Moskova artık karşılık vermeyi ciddi şekilde düşünecek. Başkan Biden’ın kararının derinlemesine incelenmesi gerekiyor. Eğer bana Rusya ne yapacak diye soracak olursanız Rusya çıkarlarını korumak için ne gerekiyorsa onu yapacak. ABD kesinlikle Rusya’ya karşı bir ekonomik savaş açtı’’ ifadelerini kullandı.
‘‘Saldırganlığın bedelleri olur’’
Kremlin’in yorumları, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Vekili Daleep Singh’e soruldu. Singh, ‘‘Bu zalim ve gereksiz bir öfke savaşı. Başından beri söyledik, saldırganlık tırmanırsa bunun bedelleri olur’’ dedi.
Singh, ‘‘Ben bunu ekonomik savaş olarak değerlendirmezdim. Bu bizim kararlılığımızı gösterme yolumuz’’ dedi.
Putin yaptırımların etkisini azaltmanın yollarını arıyor
Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Perşembe günü hükümetle toplantı düzenleyerek yaptırımların etkisini azaltmanın yollarını görüşecek.
Dünyanın en büyük petrol, doğalgaz ve metal ithalatçısı Rusya’nın dışlanması emtia piyasalarını ve dünyanın dört bir yanında enflasyonu etkiliyor.
Putin, Ukrayna saldırısını ‘‘özel askeri operasyon’’ olarak adlandırıyor ve ABD’nin NATO’yu Rusya’nın sınırlarına kadar genişletmesi ile Kiev’de Batı yanlısı liderleri desteklemesinin ardından, bu adımın ülkenin güvenliğini sağlamak için gerekli olduğunu öne sürüyor.
Ukrayna ise varlığını korumak için savaştığını belirtiyor. ABD, Avrupalı ve Asyalı müttefikleri ile birlikte Rusya’nın işgalini kınıyor.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin ise itidal çağrısı yaptı ancak Cumhurbaşkanı Xi Jinping, yaptırımların dünya ekonomisini yavaşlatacağı uyarısında bulundu.
Rusya hafta başında yaptığı açıklamada ABD ve Avrupa Birliği’nin petrol satın almayı durdurması halinde fiyatların varil başına 300 doları aşabileceği uyarısında bulunmuştu. Brent petrol fiyatı Pazartesi günü 139 dolarla 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı.
Rusya, Avrupa’nın yılda 500 milyon ton petrol tükettiğini belirtiyor. Bu petrolün, yaklaşık yüzde 30’unu yani 150 milyon ton kadarını Rusya sağlıyor.