ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth Brüksel’deki NATO toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Ukrayna savaşı konusunda Washington’un Rusya ile müzakere stratejisine yönelik eleştirileri reddetti.
24 Ocak’ta görevi devraldıktan sonra ilk yurtdışı ziyaretinde Savunma Bakanı Hegseth, Brüksel’de NATO karargahında yaptığı basın toplantısında, Avrupa’nın kendi savunması konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirtti; “Başkan Trump kimseyi Sam Amca’yı Enayi Amca’ya çevirmesine izin vermeyecek” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hem de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüşerek üç yıldır devam eden Ukrayna savaşını sona erdirmek üzere müzakerelere derhal başlanacağını açıklamıştı.
Trump barışın hangi koşullarda sağlanacağına ilişkin şu aşamada fazla ayrıntı vermezken Savunma Bakanı Pete Hegseth, Ukrayna’nın NATO’ya üye olması ve Rusya’nın ele geçirdiği tüm toprakları yeniden kazanması gibi hedeflerinin gerçekçi olmadığını söylemişti.
Savunma Bakanı Hegseth, “Avrupalı müttefiklerimizin liderleri kıtanın savunmasında temel sorumluluğu almalı. Bu da tüm müttefiklerin stratejik realitelere ilişkin daha açık bir anlayışla güvenlik konusuna sahip çıkması anlamına geliyor. Karşı karşıya kaldığımız stratejik realitelere bakıldığında bu zorunlu” ifadelerini kullandı.
NATO’nun tarihteki en başarılı savunma ittifakı olduğunu söyleyen Hegseth, ittifakın gelecekte güçlü şekilde kalabilmesi için ortakların Avrupa’nın savunması için daha fazla şey yapması gerektiğinin altını çizdi; “NATO’yu yeniden yüceltmeliyiz” diye konuştu.
Savunma Bakanı Hegseth, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Başkan Dwight D. Eisenhower’ın NATO’nun en güçlü savunucularından biri olduğunu ve Avrupa ile güçlü bir ilişkiye inandığını da hatırlattı.
Ancak Hegseth, Eisenhower’ın başkanlığının sonuna doğru Avrupa’nın, kendi savunmasını yeterince üstlenmediğinden, “kendi deyimiyle neredeyse ‘Sam Amca'yı enayi yerine koyduğundan’” endişe ettiğini söyledi.
Savunma Bakanı Hegseth, “Başkan Eisenhower gibi bu yönetim de ittifaklara güçlü şekilde inanıyor. Ancak yanılgıya düşülmesin. Başkan Trump kimseye Sam Amca’yı Enayi Amca’ya çevirmesine izin vermeyecek” diye konuştu.
İlgili Haberler Putin ve Zelenski ile görüşen Trump Ukrayna savaşını sonlandırmak için müzakereleri başlatacağını açıkladı“Sahadaki realitelere işaret etmek Putin’e taviz vermek değil”
Trump yönetiminin Ukrayna savaşını sonlandırmaya yönelik stratejisinin arkasında duran Savunma Bakanı Hegseth, karşı karşıya olunan realitelerin bunu gerektirdiğini söyledi.
Hegseth, “Sınırların herkesin istediği gibi 2014’teki haline dönmesi gibi realitelere işaret etmek Vladimir Putin’e bir taviz değil. Sahadaki sert güç realitelerinin tanınması” diye konuştu.
ABD Savunma Bakanı Hegseth, Çarşamba günü Brüksel’de yaptığı açıklamada, Ukrayna için kalıcı bir barışın savaşın yeniden başlamayacağına yönelik güvenlik garantilerini içermesi gerektiğini söylemiş; bu güvenlik garantilerinin çerçevesini çizmişti.
Bakan Hegseth, "ABD olarak Ukrayna’nın varılacak bir müzakere sonucu NATO’ya kabul edileceğini düşünmüyoruz. Bunun yerine, (Ukrayna’nın) güvenliği Avrupa veya Avrupa dışındaki ülkelerin birlikleri ile güvence altına alınmalı. Eğer bu şekilde bir barış gücü oluşturulacaksa, bu, NATO dışı bir misyon olarak planlanmalı ve ittifakın 5. Maddesi kapsamında olmamalı. Temas hattında güçlü uluslararası bir denetim de olmalı. Net şekilde söylemek gerekirse, ABD askerleri, herhangi bir güvenlik garantisinin parçası olarak, Ukrayna’ya gönderilmeyecek.” ifadelerini kullanmıştı.
Kuzey Atlantik Antlaşması’nın Beşinci Maddesi, bir NATO müttefikinin saldırıya uğraması halinde bunun tüm ittifaka yapılmış sayılacağını ittifak üyelerinin uygun bir şekilde karşılık vermesi gerektiğini belirtiyor.
Rusya Karadeniz’deki Kırım Yarımadası’nı 2014 yılı Mart ayında ilhak etti.
2022 yılı Şubat ayında Ukrayna’yı işgal eden Rusya şu anda özellikle doğu ve güneyde olmak üzere Ukrayna topraklarının yüzde 20’sini kontrol ediyor.
İlgili Haberler Savunma Bakanı Hegseth: “Ukrayna’nın NATO’ya katılması gerçekçi değil”Trump: “Ukrayna da masada olacak”
Kiev ve Avrupalı müttefikleriyse, olası barış müzakerelerinde yer almaları gerektiğini söylüyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de 13 Şubat Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Egemen bir ülke olarak bizim olmadığımız herhangi bir anlaşmayı kabul edemeyiz” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa ve Kiev’den gelen açıklamaların ardından, barış müzakerelerinde Ukrayna’nın da masada olacağını söyledi.
Trump, Amerikalı ve Rus yetkililerin Almanya’nın Münih kentinde biraraya geleceğini ve Ukrayna’nın da davet edildiğini belirtti.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov Ukrayna’nın savaşı sonlandırmak üzere yapılacak görüşmelere elbette katılacağını ancak ABD ve Rusya arasında müzakerelerin ayrı bir ayağı olacağını söyledi.
Kremlin sözcüsü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump arasında Suudi Arabistan’da yapılması muhtemel görüşmenin ayarlanmasının birkaç ay alabileceğini belirtti.