ABD Savunma Bakanı: Türkiye IŞİD Operasyonlarına Katılmalı

Your browser doesn’t support HTML5

Carter Ankara’yı, Musul’un IŞİD’in elinden alınması için başlatılan operasyonlarla bölgede artan gerginlik ve endişe ortamında ziyaret etti.

Türkiye, Irak’ın ikinci büyük kentini terör örgütünden kurtarma operasyonunda daha geniş bir rol almak istiyor. Ancak Irak merkezi hükümeti, Türk askerinin operasyona katılmasına karşı çıkıyor. ABD ise iki ülke arasındaki gerginliğin, rakip mezhepleri ve etnik milisleri Musul dışında tutan anlaşmayı sona erdirmesinden korkuyor.

Ankara’ya gitmeden kısa süre önce gazetecilere konuşan Ash Carter, “IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlarda, Irak’ın egemenliğine saygı duyulması konusunda herkesle müzakere ettiğini” kaydetti. IŞİD karşıtı koalisyonun tüm üyelerinin bu uzlaşmaya katılmasının önemini de vurgulayan Carter, “Türklerle de mutlaka bu konuyu konuşacağım” dedi.

ABD Savunma Bakanı, üst düzey Türk yetkililerle görüşmelerinde bu konuda ne kadar ısrarcı olacağını söylemedi ancak ‘herkesin IŞİD’in yok edilmesine odaklanması için çalışacağını, çünkü gerçek tehdidin bu örgüt olduğunu’ vurguladı.

Kürt ve Sünni askerleri eğitmek üzere geçen Aralık ayında Musul’un kuzeyindeki Başika askeri kampına konuşlandırılan 500 Türk askerinin bölgedeki varlığı nedeniyle, Türkiye ve Irak hükümetleri arasındaki gerginlik sürüyor.

Irak hükümeti Türk askerlerinin izinsiz olarak askeri üste bulunduğunu savunuyor ve ülkeyi terk etmesini istiyor. Türkiye ise askerlerinin Musul’un IŞİD’den geri alınmasında görev alacağını savunarak bu talebi reddediyor.

Carter: Türkiye'nin katılımını istiyoruz

Carter, Ankara'daki ilk durağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldikten sonra Başbakan Binali Yıldırım ile de görüştü.

Carter, sonrasında mevkidaşı Fikri Işık ile birlikte Suriye ve Irak'taki asker operasyonlar konuları başta olmak üzere Ortadoğu coğrafyasındaki gelişmeler ve NATO çerçevesinde heyetler arası görüşmelerde bulundu. Bu arada Milli Savunma Bakanı Işık'ın, Carter ile görüşmesinde, "Münbiç'te kalan PKK/PYD/YPG unsurlarının söz verildiği gibi Fıratın doğusuna çekilmesini bekliyoruz. Terör örgütlerinin sözlerine güvenilmez, PKK/PYD/YPG'nin yarın ne yapacağı kestirilemez" dediği de paylaşıldı. Dolayısıyla Işık'ın, Türkiye'nin müttefik gördüğü ABD tarafından PYD-YPG unsurlarıyla işbirliği yapılmasından duyduğu rahatsızlığı mevkidaşı Carter'a da ilettiği kaydedildi.

Carter, ayrıca Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın eşliğinde darbe girişimi sırasında bombalanan TBMM'yi de ziyaret etti. Bu arada kendisine darbe girişiminde Meclis'in uğradığı saldırı hakkında bilgi verildi.

Carter, TBMM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki gelişmelerle ilgilenmesi makuldür. Hudut güvenliğinizin sağlanması için tedbir almanızı destekliyoruz. Türkiye'nin DEAŞ'a karşı icra edilecek operasyonlara katılmasını istiyoruz. Türkiye ile bazen görüş ayrılıklarımız olabilse de prensiplerde daima mutabıkız. Terörizmin her türlüsüne karşı çıkmak da bu prensipler arasındadır. Neticede, aynı amaçlara nasıl ulaşılabileceği hususunda izlenecek yöntemlerde farklılıklarımız olabiliyor ama iki yakın müttefik olarak her konunun üzerinde çalışarak bunları aşabiliriz" dedi.

Türkiye'nin Suriye ve Irak'tan kaynaklanan milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaparak büyük yük taşıdığını gördüklerini de kaydeden Carter, Dabık'ın DEAŞ'tan temizlendiğini anımsatarak, "Bütün dünya bunun için müteşekkirdir" yorumunda bulundu.

Bu arada Carter'ın, Meclis'te olduğu sırada Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi bir grup genç tarafından TBMM Çankaya Kapısı önünde protesto gösterisinde bulunuldu. TGB üyeleri, Carter'ın PYD dolayısıyla da terör örgütü PKK'yı silahlandırmakla övündüğünü savunarak, TBMM'de bulunmaması gerektiğini iddia etti.