ABD Başkanı Donald Trump’ın çoğunluğu Müslüman olan altı ülkenin vatandaşlarının ABD’ye seyahatini kısıtlayan başkanlık kararnamesinin 90 günlük süresi Pazar günü doluyor. Bu ülke vatandaşları ancak aile ve iş bağları sayesinde Amerika’ya seyahat edebiliyor.
Beyaz Saray’ın bu yasağın yerine yenisini getirip getirmeyeceği merak ediliyor.
CATO Enstitüsü Göçmenlik Politikaları Uzmanı David Bier’e göre Trump yönetiminin önünde iki seçenek var: Yasağın süresini uzatmak, yeni bir başkanlık kararnamesi çıkararak yasağı devam ettirmek.
Beyaz Saray tarafından yürürlüğe konan kararname İran, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen vatandaşlarının Amerika'ya girişini kısıtlasa da, kalıcı olması öngörülmüyordu.
Wall Street Journal gazetesi, Trump yönetiminin yeni bir seyahat yasağı kararnamesi hazırladığını yazdı.
Başkan Donald Trump, attığı bir Tweet mesajında yeni seyahat yasağının “daha sert, daha büyük ve daha net” olabileceği işareti verdi. Ancak Biers’e göre Trump’ın kararları hala Anayasa Mahkemesi’ne takılabilir. Uzman, daha kapsamlı ve söz konusu ülkelerden gelenleri engelleyen bir yasağın Anayasa Mahkemesi’nin izni olmadan uygulanamayacağını savunuyor.
Seyahat yasağı ilk olarak Ocak ayında yürürlüğe girdiğinde büyük tepki görmüş, havaalanlarında protesto gösterilerine yolaçmıştı. Kararname, "ayrımcı" olduğu gerekçesiyle federal temyiz mahkemeleri tarafından reddedilmişti. Anayasa Mahkemesi'yse yasağın kısmen yürürlüğe girmesine onay vermişti. Buna göre, altı ülkenin vatandaşlarının Amerika’da iş ve aile bağlantıları olmaması durumunda Amerika’ya gelmeleri yasaklanmıştı.
Uzman David Bier, Anayasa Mahkemesi’nin kararı kısmen yürürlüğe sokmasının, yasağın sadece çok küçük bir grubu kapsadığı anlamına geldiğine dikkat çekiyor.
Biers, Trump’ın geçici çalışma vizesi, aileye dayalı göçmenlik vizesi gibi ABD’de yaşama ve çalışma hakkı tanıyan süreci zor ve sert tutmaya devam edeceğini düşünüyor.
Uzman, son birkaç ay içinde göçmen adaylarının doldurulacak daha çok bürokratik form ve yanıtlanacak daha çok soru gibi birçok uygulamayla karşılaştığını, bunun da daha sıkı uygulamalar anlamına geldiğini bildiriyor.
Seyahat yasağının bir bölümü Pazar günü sona erecek olsa da yeni mültecilerin ülkeye girişini yasaklayan 120 günlük kararnamenin süresinin dolmasına bir ay var. Bu süre dolmadan önce Anayasa Mahkemesi yasağın anayasaya uygun olup olmadığıyla ilgili itiraz başvurularını kabul edecek.
Ancak yasağın süresinin kısmen dolması ve Trump yönetiminin yeni önlemler açıklama hazırlığı, Anayasa Mahkemesi’nin karar sürecinde tartışma konusu olabilir. Söz konusu ülkelerde yaşanan güvenlik sorunları Trump yönetiminin yasak kararını savunmasına yardım da edebilir.
Ancak uzmanlar yönetimin ulusal güvenlik endişesi gerekçesiyle kimseyi dışlamayacak bir karar almayacağı görüşünde. Uzmanlar, bu durumun ABD göçmenlik sisteminin bir parçası olacağı ve önemli olanın bunun kapsamının ne kadar geniş tutulacağı sorusu olduğunu kaydediyor.