ABD’nin başkenti Washington’daki Soykırım Müzesi’nde Suriye’deki iç savaşın 5’inci yıldönümü nedeniyle bazı önde gelen Kongre üyelerinin de katıldığı bir etkinlik düzenlendi.
Obama yönetiminin Suriye politikalarına ağır eleştirilerin dikkat çektiği etkinlikte verilen ana mesaj, savaşın yarattığı acıların artık sürdürülemez boyutlara ulaştığı ve çözüm için Amerika ve uluslararası toplumun daha etkin devreye girmesi gerektiği yönündeydi.
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Partili Ed Royce, her şeyin 5 yıl önceki protesto gösterilerinde Esat rejimi güçlerince sivil halka otomatik silahlarla ateş açılması ve insanların istihbarat servisleri tarafından gözaltına alınmalarıyla başladığını hatırlattı.
Komisyondaki en kıdemli Demokrat üye Eliot Engel da, Suriye’de işlerin giderek daha da kötü bir hale geldiği ve Amerika’nın artık buna son vermek için harekete geçmesi gerektiği görüşünde. Engel, " Suriye halkı bundan daha iyisini hakediyor ve onları unutmamalıyız. Bu acımasız savaşı, insani krizi sona erdirmek için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız" diye konuştu.
Demokrat Kongre üyesi, Suriye’de Esat rejiminin hava gücünü etkisiz hale getirmeyi hedefleyen bir uçuşa yasak bölge kurulması seçeneğinin denenmesi gerektiğini de kaydetti.
Kongre üyelerinin konuşmalarından önce düzenlenen panelde de Suriye’deki savaştan kurtulan Kuteybe Idlbi adlı Suriyeli aktivist, şu anda Suriye halkını en iyi tanımlayan kelimenin “umutsuzluk” olduğunu belirtti.
Idlbi, uluslararası camianın sadece IŞİD değil Esat hükümetini de Suriye halkına karşı işledikleri suçlardan dolayı mahkeme önüne çıkarma yönünde büyük bir sorumluluğu olduğunu söyledi. Idlbi, eğer bu yapılmazsa bugün Suriye’de yaşananların yarın başka bir yerde yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Washington Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunun direktörü Robert Satloff da, Amerika’yı Suriye’de etkisiz politikalar izlemekle eleştirerek, bu politikaların neticesinde Rusya, İran ve IŞİD’in güçlendiğini savundu.
Wall Street Journal gazetesinin Ortadoğu muhabiri Adam Entous da, Obama yönetiminin Suriye’de rejim değişikliği gereğini sözlü olarak dile getirdiğini ancak bunun için somut adımlar atmaya hazır olmadığını savundu.
Entous, Ruslar’ın Esat’a olan bağlılığının Amerika’nın ılımlı muhaliflere olan bağlılığından çok daha fazla olduğunu da öne sürdü.