ABD Başkanı Joe Biden’ın özel temsilcisi Amos Hochstein Hizbullah'ın Gazze'deki Hamas'ı desteklemek için İsrail'e roket atmasıyla başlayan ve bir yıl süren sınır çatışmalarının ardından İsrail'in geçtiğimiz ay kara harekatı başlattığı Lübnan'da.
Lübnan Meclis Başkanı ve Şii Emel Hareketi’nin lideri Nebih Berri ile görüşen Hochstein, “Lübnan’ın güçlendirilmesi, güvenliğin ve istikrarın sağlanması ve nihayetinde ekonomik refah yoluna sokulması konusunda kritik bir rol oynamaya istekli herkesle görüşmeye” hazır olduğunu söyledi.
Lübnan’ı İran destekli Lübnan Hizbullah’ı ve İsrail arasında çatışmaların başlamasının ardından birçok kez ziyaret ettiğini hatırlatan Hochstein, sorunun çözümü konusunda ilerleme sağlanamadığına vurgu yaptı.
Hochstein, “Bir çözüm mümkündü ancak reddedildi ve durum korktuğumuz gibi kontrolden çıktı. Lübnan’ın geleceğini bölgedeki diğer çatışmalara bağlamak Lübnan halkının çıkarına değildi ve değil” dedi.
Hochstein, Amerika’nın hedefinin Hizbullah’ın Lübnan-İsrail sınırından çekilmesini ve bu bölgeye Lübnan Ordusu’nun yerleştirilmesini öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararının uygulanması olduğunu bir kez daha vurguladı.
Your browser doesn’t support HTML5
Bu kararın 2006 yılındaki Hizbullah-İsrail savaşının sona erdirilmesini sağladığını hatırlatan Hochstein, “Dürüst olmalıyız ki, kimse bunu uygulamak için (2006 yılından bu yana) bir şey yapmadı” dedi.
Hochstein, “Dünya bu zor zamanlarda Lübnan halkının çıkarına olan cesur ve zor seçimleri yapmaları halinde Lübnan’ın ve liderlerinin yanında duracaktır” diye konuştu.
Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararıyla Lübnan ordusunun İsrail'le olan güney sınır bölgesini Lübnan devleti dışında silah ve silahlı personelden arındırmasına yardımcı olmak üzere bir BM barış gücü misyonu görevlendirilmişti. Ancak İsrail, Hizbullah'ın bölgede hakimiyet kurmaya devam etmesi nedeniyle bu karara hiçbir zaman uyulmadığını söylüyor
Lübnan basınının yoğun ilgi gösterdiği basın toplantısında Hochstein’e yönelik sorulardan biri, “Lübnan’da hiç kimse Amerika’nın ateşkesin sağlanması için İsrail’e baskı yaptığına inanmıyor. Amerika neden İsrail’e yeterince baskı yapmıyor?” oldu.
Hochstein, bu soruya “Amerika bu gerilimin mümkün olan en kısa sürede sona ermesini istiyor. Lübnan hükümeti, Lübnan devleti ve İsrail hükümeti ile birlikte üzerinde çalıştığımız şey bu çatışmaya tek seferde ve herkes için son verecek bir formüle ulaşmak. Bu çatışmanın sadece bugün bitmesini değil gelecek hafta, gelecek ay veya gelecek yıl tekrar başlamamasını sağlayacak mekanizmaları devreye sokmak” diye yanıt verdi.
İlgili Haberler 11. Ortadoğu turuna çıkan Blinken, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştüLübnan’da bir süredir 1701 sayılı kararın uygulanması aşamasında bazı değişiklikler yapılabileceğine dair iddialar yer alıyor.
Gazetecilerin bu değişikliklerin neler olacağına dair sorusuna yanıt vermek istemeyen Hochstein, “Bu çatışmanın bütün taraflarının 1701 sayılı kararın uygulanacağını bilmesini sağlamalıyız. Daha önce de söylediğim gibi, son 18 yıla bakıp da ‘1701’i uygulamak için bir şey yapıldı’ diyebilen kimse yok. Bu nedenle Lübnan halkına ve bölgenin geri kalanına, Lübnan’ı destekleyenlere bu defa işlerin farklı olacağına dair güven verecek bir şeyler yapmalıyız” demekle yetindi.
Lübnan’daki bazı siyasetçiler ve taraflar, ordunun ülke sınırlarını İsrail’e karşı koruyamayacak kadar zayıf olduğunu, bu nedenle Hizbullah’a duyulan ihtiyacın hala geçerli olduğunu savunuyor.
Hochstein, 1701 sayılı kararın uygulanması ve ateşkesin sağlanması halinde Lübnan’ın ve Lübnan ordusunun güçlendirilmesi için uluslararası toplumun destek olacağını söyledi.
Hochstein’in Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Lübnan ordusu ve ülke siyasetinde etkili bazı isimlerle görüşmesi bekleniyor.