Sana’da üç gündür süren şiddet eylemleri, El Kaide militanlarıyla mücadelede Yemen hükümetine dayanan Amerika ve BM ile birlikte tüm Körfez bölgesinde kaygı uyandırmıştı.
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Yemen’deki durumu yakından izlemenin Amerika’nın önceliklerinden biri olduğunu söyledi: “Hutiler, barış ve ortaklık anlaşması ve uygulanmasıyla ilgili tüm taleplerinin El Hadi Hükümeti tarafından reddedilmesine şiddetle karşılık verdi. ”
İsyancı lider Abdülmelik El Huti, hükümetle ülke iktidarını paylaşmak istediklerini açıklamıştı.
Körfezi ülkeleri, Amerika ve İngiltere taraflardan siyasi anlaşmaya varmalarını istemişti.
Başkent Sana'yı 2012 yılında da ele geçiren Şii Hutiler’in İran tarafından desteklendiği sanılıyor. El Hadi ise Amerika ve Suudi Arabistan’dan destek alıyor.
Johns Hopkins Üniversitesi’nden Daniel Serwer, Skype aracılığıyla yaptığı açıklamada, çözülmediği takdirde siyasi gerginliklerin bölgedeki Sünni Suudi ve Şii İran çekişmesini körükleyeceği uyarısında bulundu: “Ortadoğu’daki devletlerin yapılarını tehdit edecek nitelikte bir dizi çatışmayla karşı karşıyayız. Hutiler Yemen’i tek başlarına yönetemez. Sadece ülkenin bir kısmını yönetiyormuş gibi yapabilirler. Çok tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız.”
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Amerika’nın El Kaide’ye karşı mücadelede Yemen’le yaptığı işbirliğinin devam ettiğini söyledi: “İşbirliğimiz devam ediyor. Yemen’de güçlü bir müttefikimiz bulunmasının terörle mücadele çabalarımız açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.”
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Yemen’deki durumu yakından izlemenin Amerika’nın önceliklerinden biri olduğunu söyledi. Kerry Hutiler'in isteklerinin hükümet tarafından reddedilmesine şiddetle karşılık vermesini eleştirdi
WASHINGTON —