ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğine karşı mesafeli son açıklamalarıyla ilgili Ankara ile teması sürdüreceklerini söyledi. Miller, İsveç’in NATO üyeliğine olan desteğin sadece ABD’den değil NATO’nun diğer üyelerinden de geldiğini belirtti.
Miller günlük basın toplantısında gelen bir soru üzerine, "Bu konuda Türk ortaklarımızla temas halinde olmaya devam edeceğimizi söyleyebilirim. Bir süredir zaten temas halindeyiz. İki hafta önce Oslo'daki NATO Dışişleri Bakanları toplantısına Bakan Blinken ile gittiğimizde doğrudan görüşmeler de yaptık. Orada duyduğumuz neredeyse herkesin ortak görüşü, İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanmasının zamanının geldiği yönündeydi" dedi.
İsveç’in Türkiye'nin dile getirdiği endişeleri gidermek için bir dizi adım attığını söyleyen Miller, "Hatta son birkaç gün içinde Türkiye'nin iadesini talep ettiği yetkilileri iade etmek için adımlar attılar. Dolayısıyla, bir süredir söylediğimiz gibi, İsveç'in katılımının onaylanmasının zamanının geldiğine inanıyoruz. Bu görüşümüzü kamuoyu önünde ve doğrudan Türkiye'ye iletmeye devam edeceğiz. Şunu da belirtmekte fayda görüyorum; bu üyeliği sadece ABD ve İsveç değil NATO'nun diğer üyeleri de savunuyor" diye konuştu.
Beyaz Saray: "Ne kadar erken o kadar iyi"
İsveç'in NATO üyeliği süreci bağlamında Türkiye'nin tutumu ve Amerikalı Senatör Jim Risch'in İsveç'in katılım protokolünü henüz onaylamayan Macaristan'a yeni silah satışını bloke etme kararı, Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında da gündeme geldi.
Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean Pierre, Türkiye'yi İsveç'in NATO üyeliği başvurusunu onaylamaya teşvik ettiklerini ve bunu geciktirmeden yapması gerektiği konusunda net olduklarını ifade etti.
İsveç'in güçlü, kabiliyetli bir savunma ortağı olduğunu ve NATO'nun değerlerini paylaşan bir ortak olarak İttifak'ı güçlendirerek Avrupa'nın da güvenliğine katkıda bulunacağını belirten Beyaz Saray sözcüsü, "İsveç'in en yakın zamanda ve gecikmeden NATO üyesi olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda kamuoyu önünde açıkça konuşmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Beyaz Saray sözcüsü, konunun Temmuz'daki NATO Zirvesi'ne kadar çözülmeme ihtimalinin olup olmadığının sorulması üzerine, "Çözüleceği konusunda hala umutluyuz. Bir takvim veremem. Ancak ne kadar erken o kadar iyi. Gecikme olmadan. Bu konuda açık konuşmaya devam edeceğiz. Türkiye'ye bunu iletmeyi sürdüreceğiz. Ancak paylaşacağım bir takvim yok" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ne demişti?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Azerbaycan ziyareti dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın Vilnius kentinde yapılacak NATO Liderler Zirvesi’nde çok farklı bir şey beklenmemesi gerektiği mesajı vermiş; "Her şeyden önce İsveç’in üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım'' demişti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i İstanbul’da ağırladığını hatırlatan Erdoğan, ''Kendisine söylediğimiz şey şu oldu; ‘Eğer bizim İsveç’in beklentilerine illa cevap vermemizi bekliyorsanız, her şeyden önce İsveç bu terör örgütünün yaptıklarını bir defa yok etmesi lazım’. Bunları Stoltenberg’e ifade ederken, tam o esnada maalesef yine İsveç’te teröristler caddelerde gösteri yapıyorlardı. Biz bu tablo içerisinde bu işe olumlu yaklaşamayız'' ifadelerini kullanmıştı.