ABD, Almanya'daki Amerikan hava üssü Ramstein'de düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısında, Ukrayna'ya 500 milyon dolarlık yardım paketi açıkladı. Bu, Biden yönetiminin görevi bırakmadan önce açıkladığı son askeri yardım oldu.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in ev sahipliğinde düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısına NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ve Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius’un yanısıra NATO müttefiklerinden üst düzey yetkililer katıldı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de Rus işgaline karşı verilen savunma mücadelesine yönelik daha fazla destek sağlamak amacıyla toplantıda yer aldı.
Ukrayna Savunma Temas Grubu’nun 25'inci toplantısı, ABD’deki yönetim değişikliğine günler kala yapıldı. Başkan seçilen Donald Trump, daha önce Biden yönetiminin Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımı eleştirmiş ve Rusya ile olan savaşı kısa sürede bitirebileceğini söylemişti. Bu açıklamalar, Kiev ve müttefik başkentlerinde Trump'ın Ukrayna'yı Moskova'ya büyük tavizler vermeye zorlayacağı ve Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantılarının da sona ereceği yorumlarına neden olmuştu.
ABD Savunma Bakanı Austin, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Ukrayna'ya verilen desteğin bundan sonra da devam etmesi gerektiğinin altını çizdi. "Ukrayna hepimiz için önemlidir" diyen Austin, destek konusunda geri adım atmamak gerektiğini vurguladı.
Yeni yardım paketinde roketler, mühimmat ve seyir füzeleri var
Lloyd Austin, toplantıda Ukrayna'ya yönelik 500 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım paketini de açıkladı. Bu paket, Ukrayna'nın hava savunmasını güçlendirmek için ek roketler, mühimmat ve F-16 savaş uçakları için seyir füzeleri içeriyor.
Austin ayrıca zirvede 2027 yılına kadar Ukrayna'ya destek sağlamak için bir "yol haritası" hazırlanacağını belirtti. Bu yol haritası, Ukrayna hava kuvvetlerinin ihtiyaçları, zırhlı araçlar, topçu, mayın temizleme, insansız hava araçları (İHA), entegre hava ve füze savunması, bilgi teknolojisi ve deniz güvenliği gibi sekiz alanda yapılacak çalışmaları kapsıyor. Bu sekiz alanın her birinde, en az iki NATO ortağı tarafından yönetilen bir koalisyon oluşturulacak.
Konuyla ilgili açıklamada, "Destekçilerimizden, Ukrayna'nın geleceği için plan yapmalarını ve sürdürülebilir bir şekilde desteklemelerini istiyoruz" denildi.
“AB Ukrayna’ya yardımla liderliği almaya hazır”
AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, ABD’nin Ukrayna'ya desteğini kesmesi durumunda AB’nin Ukrayna’ya yardım konusunda liderlik rolünü üstlenebileceğini duyurdu.
Kallas, "Eğer ABD bundan sonra bu role hazır değilse AB liderliği üstlenmeye hazır. Ancak diğer tüm ülkelerin ve umarım ABD’nin de Ukrayna'ya desteği sürdürmeye hazır olduğuna gerçekten eminim" şeklinde konuştu.
Kallas, Trump’ın Ukrayna politikasının nasıl olacağı hakkında şu anda spekülasyon yapmaktan kaçınılması gerektiğini belirterek, kimin idaresi altında olursa olsun, ABD’nin “Rusya'nın dünyadaki en güçlü ülke olmasını istemeyeceğinden emin olduğunu" söyledi.
Zelenski için öncelik hava savunması
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski de ABD’nin yeni yardım paketi için teşekkür etti ve toplantıya katılanlara ülkesini desteklemeye devam etmeleri çağrısında bulundu.
Zelenski, "Ukrayna için en önemli konu, hava savunmamızı güçlendirmek ve en azından Rus hava kuvvetlerini şehirlerimizden ve sınırlarımızdan uzak tutabilecek duruma gelmektir" dedi.
Ukrayna kuvvetlerinin son haftalarda Rusya'nın güneyindeki Kursk'ta Rus ordusuna "ağır kayıplar" verdirdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, "Kursk'taki operasyon savaşın başından bu yana kazandığımız zaferlerden biridir. Birçok Rus tehdidi ve açıklamalarının aslında sadece blöf olduğu kanıtlanmıştır" dedi.
Donald Trump’ın olası politika değişiklik planlarına atıfta bulunan Zelenski, "O kadar uzun bir yol katettik ki şimdi topu elden bırakmak ve kurduğumuz savunma koalisyonunu daha da fazla güçlendirmemek gerçekten çılgınca olur" diye konuştu.
Zelenski, katılımcılara ülkesinde insansız hava araçları (İHA) üretimi konusunda destek çağrısında bulundu. İHA'ların kullanımının savaşın gidişatını değiştirdiğini söyleyen Zelenski, Ukrayna'nın İHA kapasitesini hızla geliştirdiğini ve bunun Rusya'nın saldırısına karşı savunmada yardımcı olduğunu belirtti.
"Lütfen Ukrayna'nın bu gücüne yatırım yapın" diyen Zelenski ayrıca, partner ülkelerin Ukrayna'ya askeri birlik göndermelerinin, Rusya'yı barışa zorlamak için uygun bir araç olduğunu düşündüğünü dile getirdi.
Almanya toplantıların sürmesini istiyor
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ise Ukrayna Savunma Temas Grubu buluşmalarının bundan sonra da sürmesi gerektiğini savundu.
"Bu formatı canlı tutmak önemli. Şu ana kadar Ramstein formatında elde ettiğimiz sonuçlar, bundan sonraki adımlar için bize ilham vermeli" diyen Pistorius, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından bu formatı kuran Austin’in rolünü övdü ve liderliği için teşekkür etti.
Ukrayna Savunma Temas Grubu’na üye ülkeler 2022'den bu yana Ukrayna'ya yaklaşık 106 milyar dolar askeri yardımı sağladı. Bunun 65 milyar dolardan fazla bir kısmını ABD’nin katkısı oluşturuyor. Almanya ise yaklaşık 28 milyar Euro değerinde askeri yardımda bulunarak, ikinci sıradaki destekçi ülke oldu. Bu rakam, yalnızca şimdiye kadar sağlanan yardımları değil, aynı zamanda gelecek yıllarda yapılacak yardımları da kapsıyor.
İlgili Haberler Zelensky: "Rusya'nın Kursk kentinde Rus ve Kuzey Kore birlikleri ağır kayıplar verdi"Ukrayna Savunma Temas Grubu devam edecek mi?
Ukrayna Savunma Temas Grubu'nun geleceği ise belirsiz. ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Biden 20 Ocak'ta görevi bıraktığında Amerika'nın grup liderliğini sürdürüp sürdürmeyeceğini açıklamadı. Mevcut yönetimin yetkilileri ile savunma analistleri, ABD’nin görevini sürdürmemesinin Kiev için felaket olabileceğini söylüyor.
Demokrasileri Savunma Vakfı Askeri ve Siyasi Güç Merkezi'nin kıdemli direktörü Bradley Bowman, Biden yönetiminin Afganistan'daki tutumunu eleştiren Trump'ın “sicilinde” benzer bir insani kriz görmek istemeyeceğini söyledi.
VOA'ya konuşan Bowman, “ABD'nin Ukrayna'ya verdiği destek büyük ölçüde azalır ya da sona ererse Ukrayna'da büyük bir felaket yaşanabilir” dedi.
Bowman, “Kiev'in can damarını kesmek yerine, ABD'nin yeni yönetiminin ilk aylarında Ukrayna'ya desteğini arttırarak, olası bir barış müzakeresi öncesinde Ukrayna'yı mümkün olan en güçlü konuma getirmesi gerektiğini” savundu.
Ukrayna için Nisan ayında Kongre'den geçen 3,8 milyar dolarlık bir fon var. Ancak Pentagon bu yardımı şu anda gönderemeyeceğini çünkü kendi malzemelerini yeniden stoklamak için Kongre'den ek fonlara ihtiyaç duyduğunu söylüyor.
Analistler, Ukrayna Savunma Temas Grubu'nu Austin'in mirasının en önemli parçası olarak gösterirken, Kongre'den gelen fon gecikmeleri ve Biden yönetimi içinde Kiev'e hangi silahların verileceği konusundaki tartışmaların Ukrayna'nın mücadelesini engellediğini dile getiriyor.
Bowman, Ukrayna bir şey istediğinde Biden yönetiminin önce “hayır”, sonra “belki” dediğini, en sonunda da “evet” dediğini anımsatarak, “Bu süre zarfında Rusların ilerlediğine, Ukraynalıların öldüğüne ve gecikmenin maliyetli olduğuna şahit olduk” dedi.