ABD'li Senatörden Ankara'ya IŞİD Ziyareti

Senatör Robert Corker (solda baştan ikinci) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoglu ile görüşürken

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Robert Corker'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer yetkililerle görüşürken özellikle IŞİD konusunda Türkiye'nin sınırları başta olmak üzere uyguladığı önlemler hakkında bilgi aldığı bildiriliyor

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Robert Corker, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni ziyareti ardından Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türkiye’nin IŞİD ile ilgili görüşlerini bizzat dinledi.

Senatör Corker Perşembe günü ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile birlikte ilk önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ziyaret etti. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, buradaki heyetler arası görüşmede, Suriye odaklı bölgesel gelişmelerin ele alındığını bildirdi. Ayrıca Amerika’nın Sesi’nin edindiği bilgiye göre, Corker’ın özellikle Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü konusunda Türkiye’nin sınırları başta olmak üzere aldığı önlemler hakkında bilgi aldığı ve IŞİD ile mücadelede Cenevre’deki kararları uygulamak gerektiği yönünde karşılıklı görüş belirtildiği kaydedildi.

Corker, Dışişleri Bakanlığı’ndan sonra mevkidaşı TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, AKP’li Ahmet Berat Çonkar’ı ziyaret etti. Çonkar ise, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Her ikimiz açısından da öncelikle bu görevlere seçilmiş başkanlar olarak bir tanışma toplantısı idi. Bölgesel gelişmeler ile ABD-Türkiye ilişkilerini kapsayan derinlemesine bir görüşme oldu. Öncelikle Suriye meselesi idi gündemimiz. IŞİD ile olan mücadale ve Mısır’da yaşanan hadiseler detaylı değenlendirildi” dedi.

Evrensel temel insan hakları noktasında iki ülke arasındaki işbirliğini arttırmayı da görüştüklerini kaydeden Çonkar, Senatör Corker ile görüşmesinde IŞİD ile ilgili bölümü de aktararak, “IŞİD’in neden güçlendiği, Türkiye’nin rolü olup olmadığı yönünde sorusu oldu. Türkiye’nin tüm terör örgütlerine karşı olduğunu, hiçbir surette Türkiye’nin aşırı görüşlere sahip örgütlere destek olmayacağını söyledim. Ancak Suriye muhalefetine destek verilmesi noktasında müttefiklerle birlikte sonrasında orada mücadele kuvvetler arasında geçişler yaşanmasından kaynaklı sıkıntıları da anımsattım. Sayın Corker’un da bu görüşlerimize katıldığını gördüm” diye konuştu.

Erdoğan ABD’den beklentilerini aktarmış

Çonkar, ayrıca Corker’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine de katıldı.

Erdoğan, geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Barack Obama ile aralarındaki ilişkilerde son dönemdeki değişikliği anlamadığını ifade etmişti. Erdoğan’ın bu sözleri Obama ile ilişkilerde hayal kırıklığı yaşandığı yorumuna neden olmuştu.

Bu çerçevede, Erdoğan’ın ABD ile veya Obama ile ilişkiler konusunda hayal kırıklığını Senatör Corker’e ifade edip etmediğini de sorduğumuz Çonkar, “Cumhurbaşkanımız ile yaptığı görüşmede aydınlatıcı oldu. Cumhurbaşkanımız’ın Türkiye’nin özellikle Amerika’dan beklediği yaklaşımı görememesi açısından genel değerlendirmeleri oldu. Bunlar tabii hassas görüşmeler ama Corker da ABD Hükümeti’ni temsil etmiyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanımız doğrudan Sayın Obama’ya yönelik değil ABD’den ve iki ülke arasındaki stratejik model ortaklığın gerektirdiği beklentileri ifade etti” dedi.

CHP“IŞİD sorularımız yanıtsız kaldı”

Senatör Corker’ın Türkiye’nin IŞİD ile ilgili görüşlerini sorduğu dakikalarda ise, TBMM’de CHP’li milletvekilleri AKP Hükümeti’nin IŞİD ile ilgili soruları yanıtsız bıraktığını belirten bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

CHP’li milletvekilleri Şafak Pavey öncülüğünde hazırlanan “Ulusal Güvenliğimiz için Sorduk Cevap Vermediniz” başlıklı bugüne değin AKP’ye yönelttikleri IŞİD ile ilgili soru önergelerini içerin kitapçığı tanıttı.

CHP’li Osman Korutürk, MİT’in bölgeye yardım amaçlı iddiasıyla gönderdiği tırları da anımsatarak, Türkiye’nın IŞİD konusu başta olmak üzere bölgede güvenilirliğini kaybettiğini söylemesi dikkat çekti.