ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Türkiye’de

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BM’nin bölgede yaptığı insani yardımları ve BM sınır ötesi mekanizmasını incelemek üzere bugün Hatay’da temaslarda bulundu.

Suriye'ye uluslararası yardımların girdiği Cilvegözü sınır kapısının açık kalmasını sağlayan BM sınır ötesi mekanizmasının Temmuz ayında BM Güvenlik Konseyi kararıyla yenilenmesi gerekiyor ancak Rusya ve Çin’in vetosuyla karşı karşıya kalınma ihtimali bulunuyor.

Sınır kapısının açık kalması gerektiğini daha önceki konuşmalarında vurgulayan Thomas-Greenfield, Reuters haber ajansına göre Türkiye ziyaretinin ana amacının "sahadaki durum hakkında bilgi almak ve böylece kapının açık kalmasını uzatmak için müzakere edebilecek daha iyi bir pozisyonda olmak" olduğunu söyledi.

Suriye halkının 10 yıllık savaşın ardından unutulmadığını bilmesini istediğini dile getiren Thomas-Greenfield, bugün “Beyaz Baretliler” olarak bilinen ve muhalifler tarafından yönetilen Suriye sivil savunma teşkilatı üyeleriyle biraraya geldi.

“Beyaz Baretliler” üyesi Ammar Alselmo, Thomas-Greenfield ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada “Suriye içinden gelecek insani yardıma bel bağlamak zorunda kalmanın felaket olacağını” söyledi.

Thomas-Greenfield’in Türkiye temasları çerçevesinde Suriyeli mülteciler, BM ile Türk yetkilileri ve yardım çalışanlarıyla da görüşmesi bekleniyor.

Sınır ötesi yardım mekanizması gündemde

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Türkiye ziyaretine ilişkin sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşarak, “Türkiye'den merhaba. Burada BM'nin Suriye'deki acil insani ihtiyaçları ele alma çalışmalarını bizzat görmeyi planlıyorum. Yerel yetkililer, yardım çalışanları ve mültecilerle biraraya gelme imkanım da olacak. Ziyaretimden olabildiğince çok hikaye ve düşünce paylaşacağım” diye yazdı.


Greenfield’in yardımcısı Jeffrey Prescott da sosyal medya hesabından ziyarete ilişkin, “Geçen ay, Greenfield Brüksel’de ABD’nin Suriye halkına 800 milyon dolar ilave insani yardımda bulunacağını açıkladı. Bu hafta ise Suriyeli mülteciler ve insani yardım çalışanlarıyla biraraya gelmek ve BM sınır ötesi mekanizmasının etkisini yakından görmek için Türkiye’de. Bu ziyaretin öncesinde Greenfield ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Önal kısa süre önce yapılan bir toplantıda biraraya gelmiş, Büyükelçi Greenfield, 3,7 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’ye cömertliği için teşekkür etmişti” ifadelerini kullandı.


BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Güvenlik Konseyi'ne operasyonun yetkisini bir kez daha yenilemesi çağrısında bulunarak, bunun "ahlaki ve insani bir zorunluluk" olduğunu söylemişti. Birleşmiş Milletler sevkiyatların 4 milyondan fazla kişiye yardım ulaştırdığını bildiriyor.

Rusya, Suriye'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini ve daha fazla insani yardımın Suriye içinden ulaştırılması gerektiğini savunarak, yardım operasyonunun yenilenmesine karşı olduğunun sinyallerini veriyor.

BM Güvenlik Konseyi kararının geçmesi için dokuz lehte oya ve Rusya, Çin, ABD, Fransa ve İngiltere'nin veto etmemesine ihtiyaç var.

Thomas-Greenfield’in ziyareti 8-9 Mayıs tarihleri için planlanmış ancak daha sonra ertelenmişti.