Uluslararası Göç Örgütü’ne göre bu yıl Ortadoğu ve Afrika’da savaş ve yoksulluktan kaçıp Avrupa’da daha iyi bir hayat arayışına giren 350 binden fazla göçmen, büyük tehlikelere rağmen Akdeniz’i geçmeyi başardı. Avrupa, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük göçmen dalgasıyla karşı karşıya.
Uluslararası Göç Teşkilatı, 234 binden fazla mültecinin Yunanistan kıyılarına ulaştığını bildiriyor. 114 bin mülteci İtalya’ya, az sayıda mülteciyse İspanya ve Malta’ya ayak bastı.
Akdeniz’i aşmak için insan kaçakçılarının kalabalık, köhne teknelerine binen 2 bin 600 mülteci ise boğularak can verdi.
Mültecilerin Avrupa Birliği’ne giriş yaptığı ülkelerin başında Macaristan geliyor. Bu yıl Macaristan’a 156 bin mülteci giriş yaptı.
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de tren garı dün geçici süreliğine kapatıldı. Mültecilerin gara giriş yapmasına izin verilmedi.
Çoğu Ortadoğu’dan gelen savaş yorgunu yüzlerce göçmen tren garında mahsur kaldı. Göçmenler Avusturya ve Almanya’ya giden trenlere binmelerine izin vermeleri için Macar yetkililere yalvardı.
Adını vermek istemeyen Suriyeli bir göçmen ”Çok basit bir talebimiz var: bizi serbest bırakın. Macaristan’dan geçmemize izin verin. Macar hükümetinden hiçbir şey istemiyoruz” diyor.
2 bin göçmense Almanya’nın Münih kentine varmayı başardı. Münih Garı dün trenlerden inen çok sayıda göçmenle doluydu.
Münih Polis Teşkilatı uzun süredir göçmen dalgasını kontrol altına almak için uğraşıyor. Gönüllüler ise göçmenlere gıda ve su yardımı yapıyor.
Matthias Knott, ”Bayern’de polis aylardır çok büyük bir göçmen sorunuyla karşı karşıya. Haftalardır polis takviyesi alıyoruz. Bu sorun devam edecek, ama bir şekilde çözmeye çalışacağız” diyor.
Almanya, Avrupa Birliği içinde en fazla göçmen kabul eden ülke. Yıl sonunda bu rakamın 800 bine ulaşması bekleniyor.
Önümüzdeki haftalarda binlerce göçmenin daha Avrupa kıyılarına ayak basması sözkonusu. 28 üyeli Avrupa Birliği, 14 Eylül’de göçmen sorununu ele almak için acil bir toplantı yapmaya hazırlanıyor.