Başkan Barack Obama, Amerika’nın Chicago kentinde yapılan NATO zirvesinde ittifakın Afganistan’daki rolü konusunda net bir yol haritasının belirlendiğini söyledi.
İki günlük zirvenin sonunda basın toplantısı düzenleyen Obama, NATO üyelerinin Afganistan’daki savaşa son verilerek 2014 yılına kadar güvenlik sorumluluğunu Afgan hükümetinin devralmasını öngören plan üzerinde anlaştıklarını söyledi. Ancak Obama, Afganistan’daki duruma mükemmel nitelemesi yapılabilecek bir durum olmadığını da kaydetti. Geçiş sürecinin son derece karmaşık olabileceğini söyleyen Obama, 2014 yılına kadar kötü gelişmelerin yaşanabileceğini öngördüğünü söyledi.
Obama, Afganistan’dan çekilme takviminin sorumlu bir şekilde işlediğini ve NATO’nun Afgan birliklerini eğitmeye ve desteklemeye devam edeceğini vurguladı.
Başkan Barack Obama zirvenin ardından NATO’nun daha güçlü, kapasitesi daha da artmış bir ittifak olduğunu söyledi. Obama, NATO’yu küresel güvenliğin merkezi olarak nitelendirdi.
‘Geçiş Süreci Geri Çevrilemez’
NATO liderleri Afganistan’da “geri çevrilemez bir geçiş süreci” konusundaki planların kesinleştiğini açıkladı.
Zirvenin sonuç bildirisinde uluslararası toplumun Afganistan’daki güvenlik güçlerine uzun süreli destek vermesi çağrısında bulunuluyor, maddi desteğin sağlanmasında saydamlığın esas olacağı, yolsuzluğa karşı önlem alınacağı vurgulanıyor.
Belgede askeri operasyonlarda komutanın 2013 yılı ortalarında Afgan birliklerine devredileceği, muharip askerlerin çoğunun 2014 sonuna kadar çekileceği belirtiliyor. Sonuç bildirisinde askeri operasyonlara son verilse de NATO’nun Afganistan’da varlığını 2014 yılından sonra da sürdüreceği ifade ediliyor.
Başkan Obama uluslararası toplumun Afganistan’ı terk etmediğini, Afganistan hükümetinin güvenliğini üstlenmesiyle birlikte yalnız bırakılmayacağını kaydetti. NATO zirvesinin hedeflerinden biri Afganistan’a destek sağlanması konusunda uluslararası toplumdan güvence almaktı.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de güvenlik operasyonlarının yarısında Afgan askerlerin liderliği devraldığını hatırlattı. Rasmussen Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti’nin (UGYK) görev süresi ve NATO’nun askeri operasyonlarının 2014 yılı sonuna kadar sona erse de NATO’nun Afganistan’a bağlılığının uzun süreli olduğunu belirtti.
Rasmussen, 2015 itibariyle NATO’nun Afganistan’da eğitim ve destek vermeye devam edeceğini vurguladı.
http://www.voanews.com/flashembed.aspx?t=phg&id=852494&w=480&h=405&skin=embeded
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da Afganistan hükümetine desteğin süreceğini kaydetti. Ban uluslararası ortakların askerlerini çekse de destek vermeye devam edeceğini kaydetti. BM Genel Sekreteri sivillerin korunmasına öncelik verilmesini; insan haklarının muhafaza edilmesine özen gösterilmesini istedi.
Afgan güvenlik güçlerine 2014 yılından sonra maddi destek sağlanmasının maliyeti yılda 4,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu maliyetin en büyük payı Amerika tarafından karşılanıyor. Amerikan yönetimi uluslararası toplumdan 1,3 milyar dolarlık destek sözü almak istiyor.
Pazar günü 50 ülkenin liderinin katılımıyla başlayan zirvede Afganistan’da hayatını kaybeden askerler için saygı duruşu yapıldı.