Son birkaç yıldır Afganistan’da rekor miktarda haşhaş üretiliyor. Savaş yorgunu Afganistan’da uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığında kaygı uyandırıcı bir artış var.
Kabil’de köprü altına sığınanların çoğu, ülkedeki uyuşturucu ticaretinin kurbanları.
Bazı uyuşturucu bağımlıları, rehabilitasyon merkezlerinde tedavi görüyor. Jangalak adlı bu merkezi Doktor Ahmet Zahir Sultani yönetiyor: ”Haşhaş üretimi, uyuşturucu kaçakçılığı, uyuşturucuya erişimin kolay olması ve uyuşturucu tiraceti yapanları cezalandıracak yasal önlemlerin eksikliği Afganistan’da uyuşturucu bağımlılığını arttıran etkenler.”
Uyuşturucuya erişim çok kolay. Sultani’nin hastalarının çoğu arkadaşlarına özenerek uyuşturucuya başlamış.
Sher Muhammed, ”Uyuşturucu her yerde satılıyor. Benim bulunduğum bölgede yetiştiriliyor, alışverişi yapılıyor” diyor.
Dünyadaki haşhaş üretiminin yüzde 80’i Afganistan’da yapılıyor. Birleşmiş Milletler’e göre 2014‘te üretilen haşhaş miktarı, rekor düzeydeydi. Üretimin yüzde 90‘ıysa Taleban’ın haşhaş üretimini teşvik ettiği en güvenliksiz dokuz bölgede yapıldı. Taleban, bir milyar dolarlık haşhaş hasadından milyonlarca dolar gelir elde edecek.
Afganistan yıllarca uyuşturucu ticaretinden dış pazarlardaki yüksek talebi sorumlu tutuyordu. Ancak ülke içinde de çok ciddi sorun var.
Yeni bir araştırmaya göre üç milyon Afgan, yani her dokuz Afgan’dan biri, uyuşturucu kullanıyor. 2012‘den buyana Afganistan’daki uyuşturucu bağımlılarının sayısı iki kat arttı. Buna uyuşturucu kullanan kadın ve çocuklar da dahil. Uluslararası örgütler Afganistan’ın uyuşturucu sorununu dış değil iç mesele olarak tanımlamasını ve mücadele etmesini istiyor.