Başbakan ve AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz hafta CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ardından dün yeni anayasa görüşmesi için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile buluştu. MHP cephesi, “parlamenter sistemi” ve “Türk” ifadesini kırmızı çizgi olarak belirtirken; AKP ise, “başkanlık sistemi” ısrarını sürdüreceğini açıkladı.
Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde ilçelerde sokağa çıkma yasağıyla birlikte çatışma ortamı devam ederken; AKP’nin 2016 yılı içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sıkça ifade ettiği üzere “başbakanlık sistemi” rejimine geçişi sağlayacak yeni anayasa arayışı sürüyor. Bu çerçevede, Başbakan Davutoğlu, MHP Lideri Bahçeli’yi TBMM’deki makamında ziyaret etti. Görüşme 1 saat 40 dakika sonunda tamamlandı. Görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve MHP Genel Başkan Yardımcıları Oktay Öztürk, İsmet Büyükataman, Semih Yalçın da katıldı.
Liderler arasındaki zirve ardından ilk açıklama MHP cephesinden geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda 24.Dönem’de anlaşmaya varılmış 60 maddeden devam edilmesini istediklerini açıkladı. Bu görüşü Başbakan Davutoğlu’nun da kabul ettiğini kaydeden Öztürk, “başkanlık sistemi”ne kapıyı kapadıklarını ise özetle şöyle ifade etti:
“Parlamenter sistemin süreç içinde aksayan tarafları varsa bunlar mutlaka gözden geçirilmeli, parlamenter sistem güçlendirilmeli ve yolumuza böyle devam etmeliyiz düşüncesini ortaya koyduk. Sayın Başbakan, ‘Hayır, parlamenter sistem olmaz’ gibi bir tabir kullanmadı, ama parlamenter sistemin artık ihtiyaca cevap vermediğini, bunun yerine başkanlık sistemini önerdiklerini, bunun tartışılması gerektiğini ifade etti. Biz her konuyu tartışmaya hazır olduğumuzu belirttik, ama başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi ifade ettik. Getirdikleri taktirde her konuyu tartışırız ama başkanlık sisteminden yana olmadığımızı, hele hele Türkiye’nin bugün içinde yaşadığı şartları dikkate aldığımız vakit böyle bir konuyu tartışmanın bile lüks olduğunu ifade ettik.”
HDP’ye şaşı bakış..
TBMM’de kurulacak yeni anayasa üzerinde çalışacak komisyonda HDP’nin olup olmayacağına ilişkin soru üzerine ise, Oktay Öztürk’ün, “Parlamentoda bulunan bütün partiler dedik, biz flu bakıyoruz dedik ama Başbakan ve partisi şaşı bakıyor. Parlamentoda bütün partilerin iştirak edebileceği bir komisyon söyledik” açıklaması dikkat çekti.
AKP: Başkanlık Sistemi ile tartışma yapılmalı
Liderler arasındaki görüşmeye ilişkin AKP cephesinden açıklamayı Parti Sözcüsü Ömer Çelik gerçekleştirdi. “Artık bir anayasa değişikliği ile Türkiye'nin vakit kaybetmemesi gerektiği yeni anayasa gündemi ile çalışmalarını TBMM'de ele alması konusunda bir uzlaşma var” diyen Çelik, “başkanlık sistemi”ni tartışmak gerektiği yönündeki kendi görüşlerinde ısrar ettikleri sinyalini de verdi. Bahçeli’nin güçlendirilmiş parlamenter sistem yana olduğunu belirten Çelik, kendi görüşlerine ilişkin ise özetle şunları dile getirdi:
“Bizim için yeni anayasa tartışmalarında esas olan şey, Türkiye'de temel hak ve hürriyetlerin daha çok nasıl garanti altına alınacağı, kuvvetler ayrılığının daha çok nasıl gerçekleştirileceği, Türkiye'de gerçek ileri bir demokrasinin anayasa ile nasıl teminat altına alınacağı şeklindeki başlıklardır. Mekanizmaların sadece etiket düzeyinde tartışılması, bir takım ön yargıların çarpıtılmasından öteye gitmez. Bu tartışmalardan muradımız Türkiye'nin kuvvetler ayrılığının tam tahkim edildiği, denetim mekanizmalarının tam olarak kurulduğu, yargının bağımsızlığının ve tarafsızlığının garanti altına alındığı, temel hak ve hürriyetlerin garanti altına alındığı bir anayasal modelin ortaya çıkması çerçevesindendir. Ak parti olarak bunun başkanlık sistemi üzerinden tartışılması gerektiği. Bu sistem ile daha çok teminat altına alınacağıdır.”
“HDP kendisini süreçten çıkardı”
HDP ile randevu iptali sürecinde HDP’nin rolüne ve parti kapatma meselesine ilişkin soruya karşı ise, Ömer Çelik, “Biz AK Parti olarak parti kapatmalara karşıyız. Ama demokrasiyi, hukuk devletini tehdit eden teröre destek verenlerin de bir şekilde bu desteklerinin bedelini ödemesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz HDP'yi sürece kattık. HDP kendisini süreçten çıkardı. Bizim açımızdan Uzlaşma Komisyonu'nda Meclis'teki bütün partiler olmalıdır. AK Parti'nin HDP'yi muhatap alması için siyasi nezaket kurallarına uygun davranması ve siyasetin meşruiyet kanalları içinde hareket etmesi gerekir” dedi.
Bu arada AKP Sözcüsü Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık sistemine ilişkin açıklaması sırasında Almanya’da Nazi rejimi kurucusu Adolf Hitler’e gönderme yapmasına ilişkin tartışmaya da değindi. Çelik, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bütün siyasi hayatı demokratik mücadeleyle geçmiştir. Kendisinin Hitler dönemini olumlayan bir açıklama yapması zaten düşünülemez. Hitler dönemine olumlu referans verdi gibi bir çarpıtmanın doğru olmadığını ifade ediyorum” açıklaması yaptı.