AKP - CHP Koalisyonu’nda Gözler Saray’da mı?

AKP ve CHP liderleri Pazartesi akşamı 4 saat 20 dakika süren görüşmede seçenekleri konuştu ancak gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtemelen Perşembe günü Ahmet Davutoğlu’na ileteceği mesajda görünüyor.

AKP Genel Başkanı ve Geçici Hükümet’in Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun davetiyle AKP-CHP koalisyon görüşmelerinde liderler düzeyindeki ikinci buluşma, dün akşam Başbakanlık Resmi Konutu’nda gerçekleşti. Saat 18.04’de CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, konuta geldiğinde kapıda bizzat ev sahibi Davutoğlu tarafından karşılandı.

Anımsanacağı üzere, Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu seçim sonrasında Erdoğan’ın AKP Lideri’ni 9 Temmuz’da hükümeti kurmakla görevlendirmesinden sonra ilk kez 13 Temmuz’da bir araya gelmişti. O görüşmede müzakere sürecini yürütmekle görevlendirilen AKP’den Ömer Çelik ile CHP’den Haluk Koç ise, 21 Temmuz’da ikili olarak yöntemi konuşmuştu. Ardından AKP ve CHP heyetleri arasında ilki 24 Temmuz ve sonuncusu 3 Ağustos’ta olmak üzere geniş kapsamlı 5 ayrı müzakere oturumu gerçekleşmişti. Bu çerçevede, AKP ile CHP arasındaki koalisyon müzakere sürecini koordine etmekle görevli isimler Ömer Çelik ve Haluk Koç, dün akşamki liderler buluşmasına katıldı.

Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu arasındaki koalisyon uzlaşısı sağlanıp sağlanmayacağı yönündeki kritik değerlendirme akşam yemeği ile birlikte 4 saat 20 dakika sürdü. Liderler buluşması ardından siyasi partiler adına ilk açıklamalar da dün gece Çelik ve Koç’tan geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, saat 23.00’te parti genel merkezinde kameralar karşısına geçti. CHP ve Kılıçdaroğlu’nun ülke menfaatleri yanında yer alma siyasetini izlediğini ve sorumluluk beyanında bulunduğunu vurgulayan Koç, ‘Bugün Türkiye’yi rahatlatacak bir siyasi irade geliştirmenin bizlere yüklediği sorumluluğu görüyoruz ve CHP olarak bunun gereğini taşımaya çalışıyoruz. Burada amacımızın bir kere daha yapıcı, sonuç alıcı ve bugün yaşadığımız deminde vurguladım çok boyutlu sorunların aşılmasına katkı sunacak bir koalisyon sorumluluğunun, bir hükümet sorumluluğunun oluşmasını kolaylaştırmak olduğunu bir kere daha belirtmek istiyorum’ dedi.

Genel Başkanlar tarafından iki parti arasındaki ön görüşmelerdeki uzlaşma ve farklılıklar üzerine değerlendirmeler yapıldığını belirten Koç, ‘samimi bir şekilde düşüncelerini ifade ettiler’ sözüyle görüşme niteliğini vurguladı. Koç, Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu’nun Perşembe veya Cuma günü yeniden bir araya geleceğini de açıkladı.

CHP’li Koç, ‘Daha umutlu musunuz?’ yönündeki soruya karşılık şu sözleri dikkat çekti:

‘Hiçbir zaman bir koalisyonmetre yok demiştim elimde. Duyarlılıklar var, sorumluluklar var, farklılıklar var. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı sorunlar karşısında siyaset kurumunun taşıması gereken ciddi sorumluluk alanları var. Bütün bu çerçeve içerisinde yaklaşıyoruz. Hiçbirimizin özellikle CHP kanadı adına tabi benim konuşmalarım bağlayıcı. Kişisel çıkarlarımızı, parti çıkarlarımızı şuanda Türkiye’mizin karşı karşıya kaldığı sorunları düşünecek olursak ülke çıkarlarının önüne koyma lüksümüzün olmadığını biliyoruz.’

İki lider arasında yeniden buluşma kararı verilmesini olumluluk işareti olarak mı görmek gerektiği yönündeki soruya ise, ‘mutlaka’ diyen Koç, 45 günlük anayasal sure anımsatılınca ise şu değerlendirmeyi yaptı:

‘Efendim bu sürenin bağlayıcı olmadığını biliyorsunuz. Yani ortada hemen bir siyasi sonuç çıkartılmasının zor olduğu bir süreçten geçtiğimizi ifade ettim. Ama Türk demokrasi tarihinde, bakın bunu da çok açıklıkla söylüyorum. İki farklı siyasi akımın bir ortak sorumluluk noktasında sergiledikleri çalışma önemlidir, daha sonrası içinde çok ciddi bir örnek teşkil eder.’

AKP cephesi adına koalisyon müzakerelerinde sözcü rolündeki isim Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise, CHP’li Koç’un açıklaması sona erdikten sonra Başbakanlık Resmi Konutu önünde basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Bakanlar Kurulu’na yapılan sunum ardından görüşme yapıldığını anımsatan Çelik, iki lider arasındaki görüşmeyi, ‘derinlemesine, soluksuz bir sohbet ve değerlendirme’ olarak yorumladı. Ömer Çelik, liderler arasında gerçekleşecek üçüncü buluşmada nihai karar verilebileceğini ise şöyle açıkladı:

‘Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama sorumluluğu içerisinde her iki genel başkan çeşitli değerlendirmede bulundular. Geniş bir yelpaze var, Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama konusunda. Farklı değerlendirmeler olabilir, bunların hepsi gündeme geldi. İki genel başkan bunları paylaştılar. Uzlaşılan konular, anlaşılmayan konularda iki genel başkan görüşlerini ifade ettiler. Gelinen noktada bugün itibariyle bu görüşme herhangi bir sonuca bağlanmış değil. Perşembe yada Cuma günü, her ikisinin programına uygun bir biçimde bu görüşmenin devamı niteliğinde ama şu yada bu yönde bir nihai değerlendirmeye varmak üzere tekrar bir araya gelecekler.’

Türkiye siyasi tarihinde TRT ekranında tüm siyasi parti liderlerince açık oturuma katılım yaşanması ve çok sayıda koalisyon hükümetleri kurulmuş olmasına karşın AKP Çelik’in dün akşamki görüşmeye ilişkin ‘tarihi’ vurgusu da göze çarptı. Açıklamasında ‘iki zıt’, ‘iki karşıt’ gibi ifadelerle AKP ile CHP’nin durduğu pozisyonları açıklayan Çelik, özetle şunları dile getirdi:

"Türkiye siyasi hayatında iki ana damarın, birbirine zıt ama büyük iki damarın temsilcisi olan genel başkanların böyle bir istikşafi görüşme sürecinin ardından bir araya gelmesi bir ilktir. Türk siyasi hayatının iki damarını temsil eden, iki zıt akımı olan iki partinin genel başkanı, açık, samimi bir şekilde karşılıklı olarak görüşlerini paylaşmış oldular. Bu haliyle, istikşafi görüşmeler, arkasından sayın genel başkanların bir araya gelmesi başlı başına Türk siyasi hayatı için bir kazanım olarak değerlendirilmektedir bizim tarafımızdan. Hepimiz için siyasi hayatımızın en meşakkatli ama bir o kadar da gerekli bir sürecini yürütüyoruz. Zaten bu iki siyasi akımın her konuda anlaşması demek, tarihin sonunun Türkiye'de gelmesi demektir. O yüzden tabiki her konuda anlaşma olmayacak. En geniş yelpazede Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak üzere bütün seçenekler görüşüldü. Buradaki istek, Türkiye için en iyi formülü bulmak."

CHP’de toplantılar dizisi

AKP Lideri Davutoğlu ile görüşmesi ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yarın 130 milletvekiliyle parti genel merkezinde basına kapalı grup toplantısında değerlendirmelerde bulunacak. Perşembe günü ise CHP’nin taban nabzını tutan organlarından Parti Meclisi toplanacak. Kılıçdaroğlu, her iki parti içi görüşmeler yanı sıra Merkez Yönetim Kurulu ile yapacağı değerlendirmeler çerçevesinde Davutoğlu ile yeniden buluşmasına hazırlık yapmış olacak.

CHP içerisinde hem milletvekillerinden hem de Parti Meclisi üyelerinden AKP ile olası koalisyon uzlaşmasına sert itirazlar geleceği ve bunun partiden yeni bir ayrılık rüzgarını tetikleyip tetiklemeyeceği ise konuşuluyor.

7 Haziran Genel Seçimleri sonrasında TBMM’de yer alan 4 siyasi partiden bugüne dek ilk kan kaybını yaşayan siyasi parti CHP olmuştu. Geçtiğimiz dönem olduğu gibi bu dönemde CHP’den İstanbul Milletvekili olarak seçilen İhsan Özkes, 21 Temmuz’da partisinden istifa ederek bağımsız milletvekili olmuştu.

Davutoğlu Saray’a gidecek

AKP cephesinde ise, Genel Başkan Ahmet Davutoğlu’nun partisinde Merkez Karar Yönetim Kurulu’nu toplaması bekleniyor.

Perşembe günü ise, Ankara’daki tabiriyle ‘devlet günü’ dolayısıyla Başbakan sıfatıyla Davutoğlu, olağan görüşme kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Davutoğlu’nun, Kılıçdaroğlu ile yeniden buluşması öncesinde gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki görüşmeyle koalisyon konusunda ‘AKP’nin Kurucu Lideri’ olarak Erdoğan’ın görüşlerini halefine aktaracağı konuşuluyor. Erdoğan’ın, Perşembe gününde Davutoğlu ile Saray’daki görüşmesi öncesinde bugün ve yarın kamuoyuna doğrudan mesaj verip vermeceği ise merak ediliyor.