AKP’de Eski Yüzlere Kısmen Geri Dönüş Yaşandı

1 Kasım Genel Seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu’na milletvekili aday listeleri teslim süresi sona erdi ve 13 yıldır ülke yönetimindeki iktidar partisi AKP’de yeniden eski yönetici kadrosundan isimlere yer verildiği görüldü.

Son olarak AKP 5. Olağan Kongresi’nin ardından Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) için Kurucu Lider Recep Tayyip Erdoğan’ın damgasını vurduğu konuşulmuştu. Bugün Yüksek Seçim Kurulu’na sunulan milletvekili aday listesi öncesinde de çeşitli spekülasyonlar gündemdeydi. Erdoğan’ın mı yoksa AKP Genel Başkanlığı’nı devrettiği Ahmet Davutoğlu’nun mu hazırlayacağı yönünde iddialar ortaya atılmış listede, 7 Haziran Genel Seçimleri’nde tüzükteki üç dönem şartı nedeniyle aday gösterilmemiş eski yönetim kadrosu yeniden aday yapıldı.

YSK’ya liste teslimi ardından resmi açıklama ise AKP Genel Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan saat 16.38’te geldi. Listeye ilişkin “7 Haziran'da milletvekili seçilen, aday gösterilen arkadaşlarımızdan 312 adayımız yeniden aday gösterildi. 481'i erkek aday, 69 adayımız kadın adaydır. 312'si yeniden bu seçimde aday gösterilmiştir” bilgisini verdi.

Eski Bakan ve 7 Haziran’da üç dönem şartı nedeniyle aday olamamış Faruk Çelik’in, Şanlıurfa listesinde istediği isimler olduğu için adaylığını geri çektiği iddiasına karşılık Bekir Bozdağ, “Bunlar dedikodudan ibarettir. Sayın Başbakanımız Konya'dan 1.sıra adaydır. Kendisine memleketinden büyük destek bekliyoruz. Sayın Tuğrul Türkeş Ankara ikinci bölgeden adayımız oldu, hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Bozdağ, ayrıca Saadet Partisi ile ittifak arayışlarında sonuç alamadıklarını da açıkladı.

AKP’nin 1 Kasım için hazırladığı 550 kişilik milletvekili aday listesi incelendiğinde; liste resmileşmeden önce Davutoğlu’nun İstanbul’dan aday olabileceği iddia edilmişti ancak yine Konya 1. sıradan adaylığı kesinleşti.

Seçim Hükümeti’nde Başbakan Yardımcılığı görevini kabul etmesiyle birlikte Genel Başkan Yardımcısı olduğu MHP’den ihraç edilen Tuğrul Türkeş ise, AKP’nin Ankara 2. Bölge 2. Sıra adayı oldu.

Ve eskiler geri dönüyor

AKP’nin kurucu kadrosunda yer almış veya hükümetlerinde görev yapmış eski yöneticileri açısından değerlendirildiğinde 1 Kasım Genel Seçimleri, milletvekilliğine geri dönüş kapısı olmuş görüntüsü yarattı. AKP listesinde 7 Haziran’daki mevcut oy oranı itibariyle TBMM’ye 1 Kasım’da da gireceğine kesin gözüyle bakılan yerler itibariyle öncelik, eski isimlere verilmiş görünüyor.

AKP’nin 13 yıllık iktidarında istikrar sağladığı ve seçim başarılarındaki en önemli gerekçe olarak işaret edilen ekonomi alanındaki yönetici isim Ali Babacan, Ankara 1. Bölge 1.Sıra adayı yapıldı. Babacan’ın, MKYK’ya da girmesi bekleniyordu ancak kongrede bu gerçekleşmemiş ve sonrasında milletvekilliğinden kaçındığı konuşulmuştu. Kulislere göre, Babacan doğrudan Davutoğlu tarafından ikna edildi.

Meclis Eski Başkanı ve Türkiye’de 1980 sonrası Turgut Özal’lı yıllardan beri merkez sağ siyasette her dönüm varlık göstermiş Cemil Çiçek de yeniden milletvekili olacak görünüyor. AKP’nin Ankara 2.Bölge 1.Sıra adayı olarak gösterildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı ve aynı zamanda son kongrede adı genel başkanlık için de tartışılan Binali Yıldırım ise, İzmir 1.Bölge 1. Sıra adayı yapıldı. 7 Haziran’da üç dönem şartından aday olamayan Yıldırım, önceki 24.Dönem TBMM’ye de İzmir Milletvekili olarak girmişti.

Parti Sözcülüğü görevi kongrede sonlanmış Beşir Atalay ise, Van 1. Sıra adayı olarak listede yer aldı. 24.Dönem’de geçmişte rektörlük de yaptığı Kırıkkale’den seçilmiş Atalay’ın, Çözüm Süreci’ndeki rolü göz önüne alındığında Van’dan aday gösterilmesi dikkat çekti.

Eski bakanlardan Faruk Çelik, memleketi Bursa yerine 24.Dönem’de olduğu gibi Şanlıurfa 1. sırada iken Mehdi Eker ise geçmişte Diyarbakır’dan seçilirken İstanbul 3. Bölge 1. Sıra adayı. Taner Yıldız Kayseri 2. sırada, Ömer Çelik Adana 1. sırada ve Recep Akdağ Erzurum 1. sırada geçmişte olduğu gibi memleketlerinden aday.

Eski bakan Edip Safter Gaydalı ise Bitlis 2. sıradan listeye girdi.

Eski Diyarbakır milletvekili ve Çözüm Süreci’ne ilişkin olumlu görüşleriyle tanınmış Mehmet Galip Ensarioğlu, Diyarbakır’dan birinci sıra adayı gösterildi.

Listeden detaylar

AKP, Saadet Partisi ile seçim ittifakı kuramadı ancak Milli Görüş’ün Necmettin Erbakan döneminde RefahYol Hükümeti’nde Kültür Bakanlığı yapmış İsmail Kahraman, İstanbul 1.sıra adayı yapıldı.

Mehmet Şimşek yine Gaziantep 1. sıra ve Cevdet Yılmaz da yine Bingöl 1. sıra adayı olarak gösterildi.

7 Haziran’da Erzurum Milletvekili olarak seçilmiş Efkan Ala ise, bu sefer Bursa’dan 2. Sıra adayı.

Erdoğan’ın eski danışmanlarından ve 7 Haziran’da vekil olmuş isimlerden Mücahit Arslan, Ertan Aydın ile Aydın Ünal 1 Kasım listesine de alındı.

Davutoğlu’nun oluşumunda fikir babalığı yaptığı SETA’nın eski direktörü Taha Özhan da, 7 Haziran’da olduğu gibi Malatya’dan aday. Ancak Gazi Üniversitesi’ndeki akademisyenliği yanı sıra AKP’ye yakın duruşuyla analizleriyle tanınan yazar Hüseyin Yayman ise, liste dışı bırakıldı.

Liste dışı kalanlar

AKP, Hürriyet Gazetesi’ne yönelik geçtiğimiz günlerdeki saldırıya öncülük etmiş İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın ile kadınlara yönelik sert açıklamalara imza atmış Uğur Işılak’ı listeye almadı.

TBMM’de çok uzun yıllar sonrasında Ermeni kökenli vatandaşlar açısından önemli temsiliyet sağlanmıştı. Ancak 7 Haziran’da AKP’den İstanbul 2. bölgede 12. sıradan seçilen Markar Esayan bu sefer 14. sırada dolayısıyla da seçilmesi çok zor görünüyor.

Mersin Milletvekili Muhsin Kızılkaya da listeye alınmazken Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı günlerinden beri çalışma arkadaşı olmuş Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de listeye giremedi.

Bu arada Fikri Akyüz gibi medyada AKP’ye yakın yorumlarıyla tanınmış isimler ise adaylık başvurularına olumlu yanıt alamamış oldu. Bu isimler de sosyal medyadan sitem mesajları paylaştı.

18 siyasi parti 1 Kasım’da yarışacak

Bu arada 1 Kasım Genel Seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu’nun katılma hakkına sahip olduğunu bildirdiği 27 siyasi partiden 18’i milletvekili aday listelerini sundu. Geçtiğimiz 7 Haziran seçiminde ise 20 siyasi parti seçime girmişti. 1 Kasım’da ise şu siyasi partiler oy pusulasında yer alacak:

"AKP, CHP, MHP, HDP, Millet Partisi, Vatan Partisi, Merkez Parti, Hak ve Özgürlükler Partisi, Saadet Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Halkın Kurtuluşu Partisi, Liberal Demokrat Parti, Büyük Birlik Partisi, Komünist Parti, Doğru Yol Partisi, Toplumsal Uzlaşı ve Reform Partisi."

7 Haziran’da 9 ilde bağımsız adaylar ile seçime katılan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde HDP’nin rakibi olarak gösterilen HÜDA-Par ise, bu sefer seçime katılmama kararı aldı.

Hak ve Adalet Partisi Genel Başkanı Yiğit Zeki Öztürk, AKP lehine seçimden çekildiklerini YSK’ya gelerek açıkladı.

7 Haziran Genel Seçimleri’nde ittifak halinde tek liste üzerinden aday göstermiş Saadet Partisi ile Büyük Birlik Partisi arasında bu sefer uzlaşma arayışı olmadı. Her iki parti de ayrı ayrı adaylarını gösterdiler.