Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde aşırı sağın yükselişte olduğu ve Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) güçlendiği bir dönemde, Alman basını AfD ve benzer aşırı sağcı çevrelerin milyonlarca göçmeni sınırdışı etme projesi üzerine çalıştıkları gizli bir toplantıyı ifşa etti.
Your browser doesn’t support HTML5
Anketlerde oy oranı yüzde 23’ü bulan ve en güçlü ikinci parti konumunda Almanya İçin Alternatif Partisi'nin (AfD) ev sahipliğinde yapıldığı ortaya çıkan bir gizli toplantı, söz konusu partinin iktidara gelmesi durumunda hangi senaryoları hayata geçirmeyi hedeflediği konusunda önemli bir belge niteliği taşıyor.
Bağımsız medya ve araştırma kuruluşu Correctiv'in ifşa ettiği toplantı, geçtiğimiz Kasım ayında başkent Berlin’in yanıbaşındaki Potsdam kentinde bir otelde gerçekleşti.
İlgili Haberler Almanya’da AfD’nin tehlikeli yükselişi: İlk büyük belediye başkanlığını kazandıAralarında AfD lideri Alice Weidel'in özel kaleminin de olduğu ve çok sayıda AfD’li siyasetçinin yanısıra, AfD’yi destekleyen bazı iş insanlarının da katıldığı toplantıda, Avusturyalı aşırı sağcı aktivist Martin Sellner’in "Tersine Göç" başlığı altında bir sunum yaptığı, katılımcıların bu sunumdaki önerilerin nasıl uygulamaya geçirebileceğini tartıştıkları öğrenildi.
“Master plan”
Alman basınında yer alan ayrıntılara göre, Avusturya ve Fransa’da aktif olan aşırı sağcı "Kimlikçi Hareket"in (Identitarian Movement) liderlerinden Sellner, toplantıda Almanya’da yasal ve yasa dışı olarak bulunan milyonlarca yabancının sınırdışı edilmesine dair nasıl bir yol haritası izlenebileceği şeklinde bir "master plan" tanıttı.
Sözkonusu plan, Almanya'da oturma hakkı ve Alman pasaportu olan veya vatandaşlık almış milyonlarca yabancının kademeli olarak sınırdışı edilmesi, ülkeden gönüllü olarak ayrılmaları ya da ayrılmaya zorlanmalarını öngörüyor.
İlgili Haberler Almanya’ya kaçak giriş azalıyor“Vatandaş olmayan göçmenlerin Kuzey Afrika’ya sınırdışı edilmesi”
Toplantıda ele alındığı iddia edilen stratejiye göre, Alman olmayan göçmenlerin gönüllü olarak gitmemeleri halinde Kuzey Afrika'daki isimsiz bir ülkeye sınırdışı edilmesi öngörülüyor.
Sözkonusu plana göre, çifte vatandaşlıkları olanların ise Alman vatandaşlıkları iptal edilerek, geldikleri ülkelere dönmeleri istenecek.
Plana göre, "göç geçmişi olan insanlar üzerinde yüksek bir uyum baskısı yaratmak için özel yasalar çıkartılacak"; bir başka deyişle göçmenlerin yaşamlarını zorlaştırıcı ve Almanya’dan gitmeye yönlendiren politikaların izleneceği iddia edildi.
Gizli toplantıya katılanların, "Ülkemizi yeniden normal ve sağlıklı bir rotaya sokma şansı her zamankinden daha fazla" ifadelerini içeren bir mutabakat metnini imzaladıkları da Alman basınında yer alan bilgiler arasında.
AfD: “Gündeme getirilen teklifi benimseme planımız yok”
AfD ise söz konusu toplantıda ele alınan ve Alman pasaportu olan göçmenlerin sınırdışı edilmesini öngören teklifi benimseme gibi bir planı olmadığını savundu.
Reuters’a açıklama yapan AfD, parti lideri Alice Weidel’in özel kalemi Roland Hartwig’in toplantıya katıldığını doğruladı; ancak gündeme getirilen tekliflerin parti politikası olmadığını söyledi.
Parti Reuters’a gönderdiği açıklamada, “AfD partinin dışında düzenlenen bir toplantıda dile getirilen tek bir fikirden dolayı göçmen politikasına ilişkin tutumunu değiştirmeyecek” dedi.
AfD Almanya’nın doğusundaki eyaletlerde ilk sırada
Göç konusunda toplumda görülen hoşnutsuzluktan güç alan AfD, üçü bu yıl içinde seçime gidecek olan Almanya’nın beş doğu eyaletinde anketlerde ilk sırada yer alıyor.
Partinin Almanya çapında oy oranı her geçen gün artıyor, Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ülke çapında birinci parti konumuna bile gelebileceği tahmin ediliyor.
AfD’ye ilişkin tartışma alevlenebilir
AfD’nin resmi manifestosu, sığınma başvurusu reddedilen kişilerin ve yasa dışı göçmenlerin sınırdışı edilmesininin hızlandırılması çağrısında bulunuyor.
Gizli toplantıya ilişkin haberlerin AfD’nin Alman demokrasisine yönelik tehdit oluşturduğu gerekçesiyle yasaklanmasına ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirmesi olası.
AfD hakkında çeşitli eyaletlerde güvenlik yetkilileri tarafından soruşturma açılmıştı. Parti ise radikal ya da ırkçı olduğu iddialarını reddediyor.
Reuters’ın ilgili haberinden bir bölüm kullanılmıştır.