BERLİN —
Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller'in oluşturduğu koalisyon hükümeti, Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştırmayı ve çifte vatandaşlık önündeki engeli kaldırmayı onayladı.
Alman vatandaşı olmak kolaylaşıyor
Ülkede başta Türkiye kökenliler olmak üzere göçmenlerin uzun yıllardır kabul ettirebilmek için mücadele verdiği konuları kolaylaştıran düzenleme bugün kabine toplantısında ele alındı. Kabine toplantısı öncesinde vatandaşlık hakkının modernleştirilmesinin hükümetin en önemli projelerinden biri olduğunu söyleyen Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Göçmen kökenli çok sayıda insan kendini Alman hissediyor ama kökenlerinin bulunduğu ülkeyle de ilişkilerini, bağlarını tamamen koparmak istemiyorlar. Bu insanlar gelecekte artık kimliklerinin bir bölümünden feragat etmeye zorlanmayacak" dedi.
"Modern bir vatandaşlık yasası rekabet gücü için belirleyici bir anahtar olacak" diyen Faeser, reformun Almanya'nın küresel iş merkezi olarak güçlendirilmesi için önemli bir faktör olduğunu söyledi. "En iyi beyinler için küresel bir rekabetin ortasındayız" diyen bakan, "gelecekte toplumumuzun tam bir parçası olabilmeleri için daha kolay vatandaşlık vererek onları kazanacağız" şeklinde konuştu.
Tasarı önümüzdeki haftalarda parlamentodan geçtikten sonra yasalaşacak. Muhalefet tasarıya karşı çıkıyor. Birlik Partileri CDU/CSU ve aşırı sağcı AfD, hükümeti, Alman vatandaşılığına geçişi kolaylaştırarak Almanya’yı ve Alman toplumunu yozlaştırmak istemekle suçluyor. 2021 yılı sonu verilerine göre, 83,1 milyon nüfusa sahip Almanya'da yaklaşık 72,4 milyon Alman vatandaşı ve yaklaşık 10,7 milyon göçmen yabancı vatandaş bulunuyor.
İlgili Haberler Almanya’ya iş göçü artık daha kolay
Vatandaşlık için 5 yıl beklenecek
Yeni yasanın en önemli özelliklerinden biri, halen sekiz yıl olan vatandaşlığa kabul için bekleme süresinin beş yıla inecek olması. Almanya'ya uyum konusunda, iktisadi ve sosyal bakımdan büyük başarı kaydeden göçmenlerin vatandaşlığa kabul başvuruları için de bekleme süresinin üç yıl olmasının yeterli olacak.
Ebeveynlerden birinin 5 yıldır yasal olarak Almanya’da ikamet etmesi halinde, Almanya‘da dünyaya gelen çocukları otomatik olarak Alman vatandaşlığını kazanacak. Ebeveynler vatandaşlıklarını koruyarak çifte vatandaşlık hakkına da sahip olacak.
Çifte vatandaşlığa yeşil ışık
Yasanın içerdiği ve Türk vatandaşları bakımından getireceği en önemli değişikliklerin başında ise çifte vatandaşlık hakkı yer alıyor.
Yeni düzenlemeyle, Türk vatandaşları kendi vatandaşlıklarından feragat etmeden Alman vatandaşlığını da alabilecek. Çifte vatandaşlığın yasalaştırması özellikle Türkler'e uygulanan ayrımcılığı ortadan kaldıracak.
Alman vatandaşlık yasası, şimdiye kadar AB ve İsviçre vatandaşları ile pek çok ülke vatandaşına çifte vatandaşlık imkanı tanıyor, ama ülkede en büyük göçmen grubu konumundaki Türk vatandaşlarına bu hakkı tanımıyordu. Almanya‘nın, mevcut yasalar nedeniyle Avrupa'da çifte vatandaşlığın en az olduğu ülkelerden biri olması ve Türk vatandaşlarını doğrudan bu konuda dışlaması, Türkler'i temsil eden örgütler tarafından yıllardır eleştiriliyordu.
Almanya'da 3 milyondan fazla Türkiye kökenli insan yaşıyor. Ancak bunların sadece yüzde 9,8‘i hem Alman hem Türk vatandaşlığına sahip.
Vatandaşlık tasarısına göre, Almanya’da "ilk yabancı işçi kuşağı" olarak tanımlanan 67 yaş üzeri göçmen kökenlilerin Alman vatandaşı olmaları kolaylaştırılacak ve bu insanlar için yazılı Almanca dil testi uygulamasına son verilecek. Sadece sözlü görüşme yeterli sayılacak. Aynı zamanda eski vatandaşlıklarını korumalarına da izin verilecek.
İlgili Haberler Alman siyasetçilerden Erdoğan seçmenlerine tepkiler: Çifte vatandaşlık durdurulsun talepleri
Kadın-erkek eşitliğini kabul etmeyene vatandaşlık yok
Yeni vatandaşlık yasası Yahudi düşmanı, ırkçı, yabancı düşmanı veya insanlık dışı suçlar işlediği kanıtlanan kişilere Alman vatandaşlığının verilmeyeceğini içeriyor.
Yeni yasa tasarısına göre, çok eşli kişilerle, "Davranışlarıyla, anayasanın kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğu ilkesini ihlal ettiklerini ortaya koyan" kişiler Alman vatandaşı olamayacak. Ayrıca bir başka ülkenin ordusunda askerlik yapan ya da bir terörist örgütlerde silahlı çatışmalara katılan kişiler de vatandaş olamayacak.