Almanya’da Federal Parlamento, "Kendi Kaderini Tayin Etme Yasası"nı kabul etti. Hükümet partileri SPD, Yeşiller ve FDP’nin desteklediği, muhalefetteki AfD ve Birlik Partileri CDU/CSU’nun karşı oy kullandığı yasayla, isteyen her bireyin kayıtlı olduğu nüfus dairesinde basit bir prosedürle adını ve cinsiyetini değiştirmesi mümkün olacak.
18 yaşından büyük olanlar uzman görüşü ve psikolojik rapor gerekmeksizin cinsiyet ve ad değişikliği yapabilecek. Örneğin bir kadın, "Kendimi artık erkek hissediyorum. Kimliğime beni erkek yazın" diyebilecek ve bu beyan sözkonu kişi ve daire için resmi karar olarak kabul edilecek.
Yasa gereği, cinsiyet ve isim değişimi yılda sadece bir kez yapılabilirken, bazı özel durumlarda birden fazla kez değiştirme imkanı da bulunacak. Cinsiyet ve adını değiştiren kişiye, eski adıyla hitap edenlere 10 bin Euro’ya kadar para cezası kesilebilecek; ayrıca bir iş başvurusu sürecinde kişinin eski isim ya da cinsiyetinin araştırılması da cezai işleme neden olabilecek.
Bir erkeğin, kendini kadın yazdırıp, spor müsabakalarına katılıp katılmayacağına ilgili spor branşlarının üst yapıları karar verecek. Tuvalet, yüzme havuzu ve sauna gibi alanlarda cinsiyet değiştirenlerin hangi bölümleri kullanabileceğine de ilgili kurum ya da tesis karar verecek. Bu arada sığınmacılar, oturma izinleri iki ay içinde sona ermediği takdirde cinsiyet girişlerinde değişiklik yapılması için başvuruda bulunabilecekler.
İlgili Haberler ABD’de Z kuşağı kadınlarının yaklaşık yüzde 30'u kendini LGBTQ birey olarak tanımlıyor14 yaşından itibaren cinsiyet değiştirmek mümkün
1980’den bu yana yürürlükte olan eski yasada, kişilerin adlarını ve cinsiyetlerini değiştirebilmelerine psikolojik değerlendirme ve mahkeme kararı sonrasında izin veriliyordu. Ancak LGBTQ+ örgütleri, cinsiyetlerini değiştirmek isteyenler için iki psikolojik değerlendirme ve sonuçta mahkeme kararı isteyen eski yasayı eleştirirken, kişilerin müstehcen ve aşağılayıcı sorulara maruz kaldığını ve prosedür maliyetinin aşırı olduğunu dile getiriyordu.
Sosyal Demokrat Başbakan Olaf Scholz hükümeti, görev başına geldiği 2021 yılında LGBTQ+ topluluğuna karşı ayrımcılıkla mücadele sözü vererek, geniş kapsamlı bir eylem planını kabul etmişti.
Bu arada yeni yasayla, 14-18 yaş grubundakiler de velilerinin onayını alarak, isim ve cinsiyet değişiminden yararlanabilecek. 14 yaşından küçük çocuklarda ise veli veya vasileri nüfus dairesine başvurarak çocuklarının cinsiyetini veya isimlerini kaydettirebilecek.
Yasaya eleştiriler var
Federal hükümetin LGBTQ+ Politikaları Müsteşarı Sven Lehmann, tasarının kabul edilmesini 'tarihi bir gün' olarak nitelendirerek, "Çok hararetli tartışmalara ve hedefli dezenformasyon kampanyalarına rağmen toplumun geniş bir kesiminden büyük destek alan bu yasa sonunda çıktı" şeklinde bir açıklama yaptı.
Muhalefetteki Birlik Partileri ve AfD, bu değişikliklere farklı nedenlerle karşı çıkıyor. Hristiyan Demokrat CDU’lu Andrea Lindholz, "Yasayla, nüfus müdürlüğünde basit bir beyanla kimliğinizi değiştirmek mümkün olacak ve güvenlik makamları bunu öğrenemeyecek. Nüfus dairesi, istismarı ortadan kaldırmak için diğer veri tabanlarıyla herhangi bir karşılaştırma yapmayacak. Yeni verilen bir pasaport, ilgili kişi zaten arananlar listesinde olsa bile, Alman havaalanlarından ülkeyi terk etmeyi mümkün kılıyor. İstismara karşı hiçbir koruma yok" eleştirisinde bulundu.
Yeni yasa, Kasım ayından itibaren geçerli olacak.
Daha önce İsviçre, İrlanda, Belçika, Portekiz ve Norveç benzer uygulamalara başlarken, 2022 yılında da İspanya, İspanyollar’ın 16 yaşından itibaren sadece nüfus idaresine yapacakları bir başvuru sayesinde kimliklerinde özgürce cinsiyet değişikliği yapmalarını sağlayacak bir yasaya onay vermişti.