Almanya'nın kuzeyinde tren seferlerinin yaklaşık 4 saat tümüyle durmasına neden olan sorunun sabotaj olduğu açıklandı. Bu sabah saatlerinde yaşanan olayla ilgili açıklama yapan Alman demiryolları şirketi Deutsche Bahn, Almanya’nın kuzeyinin yanısıra neredeyse tüm büyük kentler arasındaki tren seferlerini felç eden aksamaya, Berlin ve Kuzey Ren Vestfalya’da bulunan trenler arası telsiz iletişim ağı merkez kablolarının kesilmesinin neden olduğunu belirtti. Şirket olayı sabotaj olarak isimlendirirken, kabloların eş zamanlı olarak kesildiği öğrenildi.
Deutsche Bahn, olayın hemen ardından tüm iletişim ve yönlendirme sistemlerin devre dışı kaldığını, arızanın saatlerce giderilemediği ve yüzbinlerce yolcunun yolda kaldığını duyurdu.
Your browser doesn’t support HTML5
Berlin, Hamburg, Köln, Rostock, Hannover gibi kentlere tren seferlerinin durdurulduğu, ayrıca Berlin’den Amsterdam’a seferlerin de iptal edildiği kaydedildi.
Bremen ve Schleswig-Holstein eyaletlerinin de diger yerlerle tren bağlantısının kesildiği açıklandı. Olayla ilgili soruşturmayı Federal Polis Dairesi’nin üstlendiği de haber verildi.
Almanya’da haftasonunun ilk gününde yaşanan olayın, Kırım‘la Rusya‘nın kara ve tren bağlantısını sağlayan köprüde yaşanan patlamayla aynı saatlerde gerçekleşmesi dikkat çekti.
İlgili Haberler Kuzey Akım'daki "Sabotajın" Sorumlusu Kim?Rusya ile Almanya arasındaki ‘Kuzey Akım 1’ ve ‘Kuzey Akım 2’ doğalgaz boru hatlarının Danimarka ve İsveç bölümlerindeki 3 yerde basıncın birden düşmesi konusunda sabotaj şüphesinin ağırlık kazanmasının ardından, Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Daha kısa bir süre öncesine kadar hiç aklımızdan geçmeyen her türlü senaryolara hazırlıklı olmalıyız" açıklamasında bulunmuş, petrol ve doğalgaz boru hatlarınını yanısıra, altyapıya yönelik saldırı ve sabotaj tehlikesine de dikkati çekmişti.
İlgili Haberler Almanya'da Terör Alarmıİstihbarat kaynaklarından alınan haberlerde, ülkedeki önemli sanayi kuruluşlarına, kritik alt yapılara dönük olası saldırı ve sabotajları engellemek için önlemlerin artırılmaya başlandığı ileri sürüldü.
Federal İçişleri Bakanlığı da Almanya genelinde altyapının güvenliği için önlemlerin artırıldığını doğruladı.
Sosyal medyada yapılan yorumlarda, tren hatlarına yönelik sabotajın aşırı solcu gruplar tarafından da yapılmış olabileceği iddiaları gündeme geldi. 2018’de başkent Berlin'de iki ilçe arasındaki banliyö tren hattında günlerce trenlerin işleyememesine neden olan kablo arızasının da sabotaj olduğu ortaya çıkmış, olayı kapitalizm karşıtı bir aşırı solcu grup üstlenmişti.
2010 yılında ise, nükleer karşıtı bir grup, radyoaktif nükleer atıkların haftasonu Fransa’nın kuzey batısındaki La Hague’dan Almanya’nın merkezindeki Gorleben’e taşınmasını protesto etmek için Berlin’de banliyö tren ağına yönelik bir sabotaj eylemi gerçekleştirmiş ve olayın sorumluluğunu üstlenmişti.