Türkiye’de yapılan bir seçim için yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanma rüyası bugün gerçek oldu. Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı karar uyarınca, ilk etapta Almanya, ABD, Fransa ve Hollanda gibi toplam 15 ülkede yaşayan vatandaşlar 10 Ağustos'ta yapılacak ve ilk kez halk tarafından seçilecek cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitti.
Your browser doesn’t support HTML5
Toplam 56 ülkede sandık kurulurken, yurt dışında oy kullanma süresi 3 Ağustos Pazar akşamına kadar sürecek. Yurtdışındaki 2 milyon 798 bin seçmenin, 1 milyon 350 bini Almanya’da yaşıyor. Almanya’da sandıklar Hannover, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Karlsruhe ve Münih ile Berlin’de kuruldu. Berlin Olimpiyat Stadı ve diğerleri fuar alanı olan oy kullanma merkezleri için Yüksek Seçim Kurulu, 4 milyon Euro kira bedeli ödedi. Oy kullanılan mekanlara gazeteciler ve Alman polisler alınmazken, güvenliğin sağlanması için içeride özel güvenlik personeli görevlendirildi.
Bugün Berlin’in tarihi Olimpiyat Stadı’na oylarını atmaya gelenler, ilk kez yurtdışında oy vermenin heyecanını yaşadı. Sadece randevu sistemi ile oy kullanılabilmesine yönelik şikayetler de Amerika’nın Sesi Türkçe’nin mikrofonuna yansıdı.
Vatandaşların randevu aldığı tarihte oy kullanması zorunluluğu ve ayrıca birçok ülkede okul tatillerinin sürmesi nedeniyle seçime katılımın beklenenin çok altında kalacağı tahmini yapılıyor. YSK Başkanı Sadi Güven, yurt dışında yaşayıp cumhurbaşkanlığı seçimi için randevu alan Türk vatandaşı sayısının, seçmen kütüklerinde 2 milyon 798 bin 709 kişi bulunmasına rağmen sadece 248 bin 287 olduğunu açıkladı. T.C. Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, izin dönemi nedeni ile ilginin az kaldığını doğrulurken, randevu alamayan seçmenlere sistemin otomatik randevu tarihi dağıttığını hatırlattı ve bu ilk seçim kapsamında ileriye yönelik tecrübe edindiklerini de belirtti.
AKP’ye yakınlığı ile bilinen Avrupa Türk Demokratlar Birliği Başkanı Süleyman Çelik yaşanan aksaklıklardan şikayetçi ve randevu sistemi ile seçim merkezlerinin sayısının yetersizliğinin yurtdışındaki Türklerin oy kullanma eğilimlerini olumsuz etkileyeceği görüşünde.
Öte yandan 3 Ağustos'a kadar sürecek seçim sonunda yurtdışında kullanılan oylar toplanarak önce konsolosluklara götürülecek, sonra da diplomatik kargo olarak uçakla Ankara’ya gönderilecek ve orada 10 Ağustos tarihinde diğer oylarla birlikte sayılacak. Ayrıca yurtdışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her seçmenin, eğer yurt dışında oyunu kullanmadıysa, 10 Ağustos tarihine kadar Türkiye’ye giriş ve çıkışlarda gümrük kapılarında oy atma hakkı bulunuyor.