Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre ülkedeki her yedi çocuktan biri, yoksulluk içinde yaşıyor. Almanya Çocuk Yardım Kurumu ve Federal İstatistik Dairesi’nin sayılarına ve araştırmalarına göre, 2022 yılı sonu itibarıyla 18 yaş altı genç ve çocukların yüzde 14,8'i, yani 2,2 milyon çocuk yoksulluk içinde yaşıyor.
Araştırma aynı zamanda en çok yoksul çocuğun, Türkiye kökenli nüfusun da yoğun olarak yasadığı, Ruhr bölgesinde olduğunu gösteriyor. Nitekim eskiden sanayi üretim merkezi olan, ancak son yıllarda çok sayıda fabrika ve tesisin kapandığı Gelsenkirchen kentinde, yoksulluk oranı yüzde 42; Essen, Dortmund, Hagen, Herne ve Duisburg gib geleneksel işci nüfusun yoğun olduğu kentlerde de bu oran yüzde 30'un üzerinde.
Sanayileşmenin hızla sürdüğü Bavyera eyaletinde ise çocukların durumu genel olarak daha iyi. Eyaletteki çocuk yoksulluk oranı, yüzde 3'ün altında bulunuyor.
Genel yoksulluk oranı ise 2021 verileri baz olarak alındığında yüzde 16,9. Bu da yaklaşık 84 milyon insanın yaşadığı Almanya’da 14 milyon 100 bin kişiye tekabül ediyor. Almanya’da yoksulluğun ölçümünde göreli yoksulluk prensibi esas alınıyor. Buna göre, bir kişi ortalama gelirin yüzde 60’ı dolayında gelire sahipse yoksul kabul ediliyor. Almanya’da yalnız yaşayan bir kişi için yılda 15 bin Euro, iki çocuklu bir çift içinse 31 bin 500 Euro göreli yoksulluk sınırı sayılıyor.
Uzmanlara Göre Yoksulluk Artacak
Uzmanlar, Ukrayna savaşı, Rusya’ya yönelik yaptırımlar, fiyatlardaki artış ve yüksek enflasyonun gelecekte yoksulluk oranını daha da artırabileceğine işaret ediyor. Son ekonomik veriler de bu tahminlerin doğru çıkabileceğini gösteriyor.
Almanya ekonomisinin küçülme verileri güncellendi.
Bu hafta içinde Uluslararası Para Fonu (IMF) Almanya için öngörülen büyüme tahminini düşürdü ve Alman ekonomisinin resesyonda olduğunu açıkladı. Alman ekonomisindeki küçülmenin tahminlerden daha fazla olacağını duyuran IMF, büyümenin bu yıl yüzde 0,3 azalacağını öngören bir açıklama yaptı.
Kurum yetkilileri, ilkbaharda yaptıkları ilk tahminlerde sadece yüzde 0,1'lik bir gerileme öngörüyordu. 2023’ün ikinci çeyreğinde tespit edilen yüzde 0,3 küçülmenin, yıl boyu belirleyici sayı olacağını ifade eden IMF, diğer Avrupa ülkelerinde ortalama yüzde 4 büyüme saptandığını da duyurdu. Bu kapsamda, İspanya için büyüme oranı tahmini yüzde 2,5'e yükseltildi. İtalya'da ise 0,7 olarak beklenen büyüme oranı yüzde 1,1 olarak revize edildi.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya ile ilgili bu sayı ve tahminler, ülkedeki ekonomistler arasındaki tedirginlikleri ve karamsar yorumları artırırken imalat sektöründeki istihdamın azalması ve hizmet sektörünün işe alımları azaltması nedeniyle işsizlik oranının ve dolayısıyla yoksulların sayısının yükselmeye devam edeceği düşünülüyor.
İlgili Haberler Alman siyasetinde AfD krizi