Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Suriye'deki durumu görüşmek üzere Cuma günü Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirdi. Ankara'daki ziyarette Baerbock'un Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile biraraya geldiği bildirildi. Baerbock, Fidan ile görüşmesi sonrasında ayrı düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin de önerdiği gibi Suriye’deki Kürtler’in silah bırakması çağrısı yaptı.
Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock‘un, ilk görüşmesinin Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ile olduğu haber verildi. Suriye'deki son gelişmelerin ele alındığı bu görüşmenin ayrıntılı içeriği hakkında herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Baerbock daha sonra Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la biraraya geldi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Baerbock ile gerçekleştirdiği görüşmede, Türkiye’nin Suriye politikasına dair önemli mesajlar verdiği ifade edildi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Fidan’ın, Suriye’deki YPG/PKK oluşumlarının silah bırakması ve kendilerini feshetmesi gerektiğini vurguladığı, bu durumun diğer militan Kürt gruplar için de geçerli olduğunu belirttiği bildirildi.
Açıklamaya göre Fidan, Suriye’nin güvenlik ve istikrarının sağlanmasının öncelikli bir hedef olduğunu, ülkenin toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasının şart olduğunu ifade etti. Ayrıca Fidan, geçiş sürecinin kapsayıcı bir şekilde sürdürülmesi, azınlık haklarına saygı gösterilmesi ve Suriyelilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşlerinin sağlanması konusundaki görüşlerini dile getirdi; ayrıca, Suriye’nin yeniden inşasında yapıcı bir yaklaşım benimsenmesinin önemine işaret etti.
İlgili Haberler Ankara ziyareti öncesi Baerbock‘dan Türkiye’ye çağrı: "Kürtler‘in de dahil olduğu bir çözüm Suriye'nin geleceği için önemli"Fidan’ın Baerbock‘a, PKK/YPG’nin Suriye’deki Kürtler’i temsil ettiği anlayışının yanlış olduğunu belirterek, bu grupların silah bırakması gerektiğini yinelediği açıklandı. IŞİD ve PKK/YPG gibi örgütlerin Suriye’deki durumu suistimal etmesine asla izin verilmeyeceğini söylediği öğrenilen Fidan‘ın Türkiye’nin, Suriye’deki tüm azınlıkların haklarını koruma kararlılığını sürdürdüğünü ifade ettiği de aktarıldı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye'nin önerdiği gibi, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt grupların silah bırakmasını ve Suriye'nin güvenlik yapısına entegre edilmesini talep etti.
Baerbock, Fidan ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Suriye'deki Kürt nüfusunun güvenliğinin, ülkenin genel güvenliği için hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.
Görüşmede, Gazze’deki durumun da ele alındığı öğrenildi. Fidan‘ın, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını "soykırım" olarak nitelendirerek, derhal ateşkes ilan edilmesi ve insani yardımların kesintisiz ulaştırılması gerektiğini vurguladığı duyuruldu. Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Fidan‘ın, Türkiye’nin müzakere sürecini desteklediğini ve kalıcı bir barış için çaba gösterilmesi gerektiğini söylediği açıklandı.
Baerbock, Türkiye’ye hareketinden önce yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun Suriye’nin istikrarına katkı sağlama sorumluluğunu ancak ortak bir çabayla yerine getirebileceğini ve bunun için herkesin “aynı hedef doğrultusunda hareket etmesi” gerektiğini ifade etti. Yeşiller Partili Bakan Baerbock, Suriye’nin geleceğinin hala “ince bir ipliğe bağlı” olduğunu belirterek, "Suriye’nin huzura kavuşması için şimdi, tüm toplumsal açıdan önemli grupları kapsayan bir iç diyalog süreci başlatılması gerekiyor" dedi. Bakan, geçtiğimiz hafta açıkladığı Suriye'nin geleceğine ilişkin sekiz maddelik plana bir kez daha atıfta bulundu. Plan, özgür ve demokratik seçimlerin yapılmasını ve ülkenin yabancı müdahalelere karşı korunmasını öngörüyor.
Berlin’de yapılan açıklamada, Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un, Ankara ziyareti kapsamında Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilerin temsilcileriyle de biraraya geldiği ve bu kişilerin yaşam öykülerini birinci elden dinleyerek taleplerini öğrendiği bildirildi. Baerbock’a ziyaretinde Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Tobias Lindner eşlik etti. Geçtiğimiz hafta Federal Hükümet’in Suriye Özel Koordinatörü olarak atanan Lindner, görevinin Almanya’nın Suriye’deki varlığını artırmak ve uluslararası işbirliğini güçlendirmek olduğunu ifade etmişti. Lindner, yeni görevine başlarken yaptığı açıklamada, Suriye’de evrensel insan haklarına saygı, azınlıkların korunması ve kapsayıcı bir hükümet oluşturma konularında yeni yönetimi yakından değerlendireceğini belirtmişti.