Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la görüşmek üzere Ankara'ya giden Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye’den Suriye'deki barış sürecinde yapıcı bir rol üstlenmesini talep etti.
Annalena Baerbock, Ankara’ya yapacağı ziyaret öncesinde Berlin’den ayrılmadan yaptığı açıklamada, “Eğer Suriye yeniden inşa edilecekse, insanlar geri dönecekse, bu ancak kimsenin zulme uğramaktan korkmaması durumunda mümkün olabilir” ifadelerini kullandı.
“Bu, Türk hükümetinin de çıkarına olmalı çünkü Türkiye’de üç milyondan fazla Suriyeli mülteci yaşıyor” diyen Baerbock, Ankara’da Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile biraraya gelmeyi planladığını belirtti.
Baerbock, “Suriye’nin istikrarına katkımızı yalnızca uluslararası toplum olarak birlikte sağlayabiliriz ve bunun için herkesin aynı hedef doğrultusunda çalışması gerekiyor. Bu nedenle bugün Türkiye’ye gidiyorum” diye konuştu.
"Suriye, ne yabancı güçlerin oyun alanı ne de radikal güçlerin deney sahası haline gelmelidir"
Bakan, “Suriye, ne yabancı güçlerin oyun alanı ne de radikal güçlerin deney sahası haline gelmelidir. Bölgeye barış getirmek isteyenler, Suriye’nin toprak bütünlüğünü baltalamamalıdır” şeklinde görüş belirtti.
Baerbock, Çarşamba günü Almanya Federal Meclisi’nde yaptığı konuşmada da Suriye'de özellikle Kürtlerin dışlandığı bir barış sürecinin, bölgede kalıcı istikrar yerine daha fazla gerilim yaratma riski taşıdığına dikkat çekmişti.
Bakan, Türkiye’ye Suriye’de kalıcı bir barış sürecine Kürtler'i de dahil etme çağrısında bulunmuş ve bu konuyu Ankara ziyaretinde “çok, çok açık bir şekilde dile getireceğini” söylemişti. Alman Dışişleri Bakanı, “Barışa giden yol, tüm tarafların sürece katılımıyla mümkündür,” diyerek Kürtler'in, bu sürecin önemli bir parçası olduğunu kaydetmişti.
Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü askeri operasyonlara ve özellikle Kürt gruplara karşı yaklaşımına dolaylı bir eleştiri getiren Baerbock, “Bu süreçte kapsayıcılık ve diyalog esastır. Ancak böyle bir yaklaşımla, Suriye halkı için sürdürülebilir bir çözüm sağlanabilir” ifadelerini kullanmıştı.
Alman hükümeti, Salı günü Şam'da Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) liderliğindeki Suriye geçiş hükümeti temsilcileriyle ilk görüşmelerini gerçekleştirmişti.
Bu gelişme, Almanya’nın Suriye’deki krizle ilgili yeni bir diplomatik adım atma çabası olarak dikkat çekti. Görüşmelerin içeriğiyle ilgili ayrıntılar ise kamuoyuna açıklanmadı. HTŞ, geçmişte Almanya’da El Kaide bağlantılı bir grup olarak değerlendiriliyordu.
İlgili Haberler Ankara ziyareti öncesi Baerbock‘dan Türkiye’ye çağrı: "Kürtler‘in de dahil olduğu bir çözüm Suriye'nin geleceği için önemli"