Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları Suriye‘de

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Şam'daki başkanlık sarayında Suriye'nin yeni yöneticisi Ahmed el-Şara ile biraraya geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Fransız mevkidaşı Jean-Noël Barrot ile birlikte Suriye'nin başkenti Şam'a sürpriz bir ziyaret gerçekleşti.

Ziyaret, Alman hükümeti ve Avrupa Birliği'nin Suriye'deki yeni yönetimle ilişkileri yeniden başlatma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Annalene Baerbock ve Jean-Noël Barrot, Suriye'nin yeni yönetimi Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) lideri Ahmed Hüseyin el-Şara ve toplumsal grupların temsilcileri ile görüşüyor.

Baerbock ve Barrot, Avrupa Birliği’ni temsilen, Esad rejiminin sona ermesinden bu yana Suriye’yi ziyaret eden ilk üst düzey AB temsilcileri oldu.

Cuma günü Şam'da Hıristiyan dini liderlerle bir araya gelerek ziyaretine başlayan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, iki ülkenin “Suriyeliler'in hizmetinde ve bölgesel istikrar için barışçı ve acil bir geçişi teşvik etmek istediğini” söyledi.


Annalena Baerbock Şam'a gitmeden önce yaptığı açıklamada, "Fransız mevkidaşımla birlikte AB adına bugünkü ziyaretim, Suriyeliler'e açık bir sinyaldir. Avrupa ile Suriye, Almanya ile Suriye arasında yeni bir siyasi başlangıç mümkündür" ifadesine yer verdi.

Dışişleri Bakanı, Suriye'de yeni bir siyasi başlangıcın ancak geçmişin hesaplaşmasının yapılması ve adaletin tesis edilmesiyle mümkün olabileceğini belirtti. Baerbock, hiçbir şekilde belirli toplumsal gruplara yönelik intikam eylemlerine yer olmaması gerektiğini vurgularken aşırılık yanlısı ve radikal grupların, ülkenin geleceğinde yer bulmaması gerektiğini ifade etti.

Alman hükümetinin, Suriye'deki yeni dönemin dış güçler tarafından etkilenmemesi için çaba göstereceğini ifade eden bakan "Tüm kuşkularımıza rağmen, Suriye halkını bu önemli dönüm noktasında destekleme fırsatını kaçırmamalıyız" derken Almanya’nın, Suriye’deki dönüşüm sürecine aktif katkı sağlamaya hazır olduğunu bir kez daha dile getirdi.

Almanya'da yaşayan Suriyeliler Esat'ın devrilmesi sonrasında kutlamalar yaparken.

Baerbock, seçimlere kadar geçen sürenin uzunluğunun ya da yargı ve eğitim sistemlerinde İslamlaşma yönünde atılacak adımların temel hakları tehlikeye atmaması gerektiğini belirtti. Yeni yönetimden kadın ve erkekler arasında eşitlik sağlanması ve tüm etnik ve dini grupların haklarının korunması gibi şartların yerine getirilmesini beklediklerini ifade eden Annalena Baerbock, "Suriye’deki yeni yönetimi yaptıklarıyla değerlendirmeye devam edeceğiz" şeklinde görüş belirtti.

“Ziyaret Suriye’ye uzanmış bir el”

Alman bakan Baerbock, ziyareti Suriye'ye "uzanmış bir el" olarak nitelendirerek, "Artık hayalimizde milyonlarca Suriyelinin de özlemini duyduğu bir hedef var: Suriye'nin bir kez daha uluslararası toplumun saygın bir üyesi olabilmesi" ifadelerini kullandı.

Annalena Baerbock, geçen Aralık ayının ortasında Suriye'de istikrarın sağlanması ve yeniden inşa sürecinin desteklenmesi amacıyla sekiz maddelik bir plan sunmuştu.

20 Aralık’ta Türkiye'ye ziyarette bulunan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile biraraya gelen Alman bakan, temaslarında sekiz maddelik planı da tanıttı.

Berlin’in Suriye planı, barışçı iktidar değişimi, dış müdahalelerin engellenmesi ve bölgedeki aktörlerle pragmatik diyalog kurulması gibi unsurları içerirken aşırılık yanlısı grupların etkisinin azaltılmasını ve tüm etnik grupların haklarının korunmasını da hedefliyor.

Almanya’dan 63 milyon Euroluk "şartlı" yardım

Almanya’nın Suriye’deki yeni yönetime yönelik diplomatik girişimlerinin ivme kazanması dikkat çekiyor. Bakan Baerbock’un ziyareti öncesinde, Alman Kalkınma Bakanı Svenja Schulze, Suriye'deki insani durumun iyileştirilmesi amacıyla 60 milyon Euroluk bir yardım paketi açıkladı.

Almanya'da bir milyon Suriyeli mülteci bulunuyor.

Suriye'de yaklaşık 13 yıldır süren iç savaşın ardından nüfusun yüzde 90'ının yoksulluk içinde yaşadığını ve yardıma muhtaç olduğunu belirten Schulze, yardım paketinin 25 milyon Euro’sunun, Suriyeli çocukların psikolojik sağlığı ve eğitimlerine yönelik projelerde kullanılmak üzere UNICEF'e aktarılacağını, ayrıca, çatışmalar nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiş kişilere enkaz temizliği gibi kısa dönemli iş olanakları yaratılması için 19 milyon Euro’nun da Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'na (UNDP) iletileceğini duyurdu.

Schulze, Suriye'de ideolojiden, ayrımcılıktan ve dışlamadan arınmış bir eğitim sistemi istediklerini vurgulayarak, Almanya'nın beklentilerini net bir şekilde dile getirdiğini ifade etti.

Temaslarda mülteciler de gündemde

Berlin’deki kaynaklar, diplomatik temaslarda Almanya’da yaşayan Suriyeli mültecilerin olası geri dönüşünün de gündeme geleceğini vurguluyor.

Federal İçişleri Bakanlığı’na göre, halihazırda Almanya’da yaklaşık 1 milyon Suriyeli bulunuyor. Bu kişilerin büyük çoğunluğu, 2015 yılından itibaren Suriye’deki iç savaşın yarattığı insani kriz nedeniyle ülkeye sığınmış durumda.

Annalena Baerbock, geçen haftalarda yaptığı açıklamalarda, Suriyeli mültecilerin gönüllü ve güvenli bir şekilde ülkelerine geri dönmeleri için gerekli koşulların sağlanmasının önemine dikkat çekti.

Ülkede muhalefet partileri Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Almanya için Alternatif (AfD) mültecilerin ülkelerine dönüşlerinin hızlandırılmasını talep ederken Başbakan Olaf Scholz da Suriyeli mültecilerin geri dönüşlerinin ancak Suriye’deki durumun iyileşmesi halinde mümkün olacağını belirtti.

İlgili Haberler "Sığınmacıların geri dönüşü Suriye'deki şartlara bağlı olsa da gidenler iki ülke ilişkilerine katkı yapabilir"