Almanya’da seçim öncesi “televizyon düellosu” krizi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz (solda) ve en güçlü rakibi, muhalefetteki Birlik Partileri CDU/CSU'nun başbakan adayı Friedrich Merz (sağda).

Almanya'da Başbakan Olaf Scholz’un Federal Meclis'teki oylamada güvenoyu alamaması sonrasında erken seçim süreci başladı.

Ülkede 23 Şubat'ta yapılacak seçim öncesinde geleneksel olarak partilerin başbakan adayları “televizyon düellosu” olarak adlandırılan tartışma programlarında karşı karşıya gelerek, seçmenleri politik görüşleri, liderlik yetenekleri ve gelecek vaatleri hakkında bilgilendiriyor, aynı zamanda seçmenlerin hangi partiye oy verecekleri konusunda önemli bir fikir edinmelerine yardımcı oluyor.

Ancak bu kez açıklanan düello tarihleri ve çağrılan adaylar tepkiyle karşılandı.

Kamu televizyon kanalları ARD, ZDF ve özel televizyon kanalı RTL, planlanan iki tartışma programında sadece SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz ile en güçlü rakibi, muhalefetteki Birlik Partileri CDU/CSU'nun başbakan adayı Friedrich Merz’i karşı karşıya getireceklerini duyurdular.

90 dakika sürecek yayınlarda ARD ve ZDF, 9 Şubat’ta ortak bir canlı program düzenleyecek. RTL ise 16 Şubat’ta ikinci tartışmayı yapacak.

Bu kararla, anketlerde ikinci durumda olan Almanya için Alternatif (AfD) ve dördüncü durumdaki Yeşiller gibi partilerin dışlanması, kamu yayıncılığı ilkelerine ve eşitlik ilkesine aykırı bir yaklaşım olarak değerlendirildi.

İlgili Haberler Almanya Başbakanı Olaf Scholz güven oylamasını kaybetti

AfD'den "siyasi manipülasyon" açıklaması

AfD cephesi, kendi başbakan adayları AfD lideri Alice Weidel’in çağrılmaması kararını "siyasi manipülasyon" olarak nitelendirdi. AfD yetkilileri, 2021 seçimlerindeki formatta, anket sonuçlarına göre ilk üç sırada bulunan partilerin liderlerin karşı karşıya geldiğini anımsatarak, şu anda ikinci sırada bulunan AfD’nin dışlanmasını "kamuoyuna ve seçmenlere saygısızlık ve adaletsizlik" olarak değerlendirildi.

Bu tutumu hukuki olarak inceleteceklerini ve mahkemeye başvuracaklarını duyuran bir AfD Sözcüsü, "Şu anda anketlerde ikinci sırada yer alan bir partiyi bu şekilde marjinalleştirme çabası demokratik ilkelere aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Franziska Brantner ise televizyon tartışmasının "açık şekilde bir seçim kampanyasına müdahale" anlamına geldiğini ifade ederek, özellikle başbakan adayları Robert Habeck'in tartışmada yer almasının dışlanmasını eleştirdi.
Brantner, "Bu, kamu yayıncılığının temel ilkelerine aykırıdır ve halkın doğru şekilde bilgilendirilmesini engeller" dedi.

Yeşiller'in seçim kampanyasının yöneticisi Andreas Audretsch, bu duyuruya daha da sert bir tepki göstererek, "ARD ve ZDF, siyasi gerçekliği yansıtmayan bir adım atıyorlar. Günümüzde artık koalisyon seçenekleri çok daha çeşitli ve dinamik. Bu durumda sadece büyük partilerin liderlerinin karşı karşıya gelmesi, kamuoyuna yanlış bir mesaj verebilir. Bu karar gözden geçirilmelidir" dedi.

İlgili Haberler Almanya Başbakanı Scholz, vergi skandalında ifade verecek

2021’deki televizyon düellosu seyirci rekoru kırmıştı

ARD ve ZDF'nin sadece AfD ve Yeşiller’in başbakan adayların katılacağı alternatif tartışma yapacaklarını duyurması, eleştirilerin önüne geçmeye yetmedi. Tersine, Yeşiller Partisi’nin başbakan adayı Robert Habeck, ARD ve ZDF'nin düzenlemeyi planladığı televizyon tartışmasında AfD adayı Alice Weidel ile aynı yayına çıkmayı reddettiğini açıkladı.

Habeck’in kampanya sözcüsü, Yeşiller’in AfD ile yapılacak herhangi bir düelloya katılmayı başından beri reddettiğini belirtti. Sözcü, ARD ve ZDF’nin, Yeşiller'in bu durumu bildiği halde AfD ile ortak yayına davet göndermesini eleştirerek, bu tutumun seçim kampanyasına bir başka müdahale olarak değerlendirildiğini ifade etti.

Kamuoyunun ve medyadaki yorumcuların büyük kısmı, bu yaklaşımın seçim sürecinin şeffaflığına ve basının tarafsızlık ilkesine zarar vereceğini savunuyor. Tartışmaların en kritik noktasında, Başbakan Scholz’un ve muhalefet lideri Merz’in bu format sayesinde daha avantajlı bir konumda olduklarına dair eleştiriler bulunuyor.

2021 seçimleri öncesinde düzenlenen televizyon düellosuna dönemin başbakan adayları Olaf Scholz (SPD), Annalena Baerbock (Yeşiller) ve Armin Laschet (CDU) katılmıştı. Bu üçlü tartışma programını yaklaşık 10,9 milyon kişi izlerken, yayın tarihi bir izleyici sayısına ulaşmıştı.

Bu izlenme oranı, Almanya'daki en yüksek televizyon izleyici sayılarından biri olarak kaydedilmiş ve televizyon düellolarının ne kadar önemli bir kamuoyu aracı olduğunu gösteren bir veri olarak dikkati çekmişti.

İlgili Haberler Almanya’dan Suriye'de HTŞ ile ilk temas