BERLİN - Almanya’da hemen her sektörde personel sıkıntısı yaşanırken, açığın kapatılması için Alman hükümeti ülke dışından daha fazla iş gücü getirilmesini planlıyor.
Bu bağlamda hazırlanan yasa değişikliği bu hafta parlamentoda görüşülerek, oylanacak. Ancak oylama öncesinde yasa tasarısında ek iyileştirmelere gidildi.
Sığınmacılara ülkede kalma hakkı
Koalisyon hükümetindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) parlamento grup başkanları Katja Mast, Irene Mihalic ve Johannes Vogel yaptıkları açıklamada, hükümetin ilk taslağına kıyasla yapılan değişiklikler arasında sığınmacılara çalışma amacıyla kalma hakkı tanınması hedeflendiğini duyurdu.
Buna göre geriye dönüşümlü olarak 29 Mart 2023 itibariyle iltica başvurusunda bulunmuş ve iltica prosedürleri devam eden kişiler, geçimlerini sağlayacak iş bulmaları durumunda istihdam piyasasına dahil olabilecek.
Parti sözcüleri, bunun halihazırda ülkede bulunan ilticacı kalifiye elemanların burada çalışabilmesini bekleyen firmalar için olduğu kadar bürokrasi ve maliyetlerden kurtulacak olan belediyeler için de iyi olacağını açıkladı. Mevcut düzenlemede, ancak iltica statüsüne uygunluğun kabulünden sonra çalışma izni veriliyor.
İlgili Haberler Almanya’da kalifiye eleman açığı rekor kırdı
Turist vizesiyle gidenler de çalışabilecek
Tasarıda dikkat çeken bir başka ekleme, Almanya’ya turist vizesiyle gelen ancak burada bulunduğu süre içinde iş bulan kişilerin ülkelerine geri dönerek çalışma izni için yeniden başvuru ve işlem yapması gerekmeyecek.
Halihazırda, turist vizesi veya statüsü ile Almanya’ya gelip, çalışanlar kaçak durumuna düşüyor. Bu durumda yakalananlar hem sınır dışı ediliyor hem de durum sicile işleniyor. Bu da, tekrar vize almanın önüne ciddi bir engel koyuyor.
Yeni uygulamayla 90 günlük vizeyle Almanya’ya gelen ve iş bulan kişi, yasada belirlenen niteliklere uygun bir iş teklifi aldığında doğrudan Almanya'da çalışmaya başlayabilecek.
Almanya’da yeni sistem: Fırsat Kartı
Alman hükümeti, yeni yasayla kalifiye elemanların Almanya'ya daha kolay gelebilmesinin önünü açmanın yanısıra, ülkeyi daha cazip hale getirmeyi amaçlıyor.
Uzmanlara göre, mevcut refah seviyesini korumak için yılda toplamda 400 bin yabancı elemanın Almanya’ya göç etmesi gerekiyor.
Yasayla aile birleşimi ve mesleki niteliklerin tanınması gibi çeşitli basitleştirmelere ek olarak, nitelikli göçmeler için yeni bir sisteme geçiliyor. Yasayla, bundan önceki yıllarda uygulamaya konulan ve bürokratik engeller nedeniyle başarısız olan "Yeşil Kart" ve "Mavi Kart" yerine bundan sonra, "Fırsat Kartı" (Chancenkarte) adlı puanlama sistemi hayata geçirilecek.
Yaşadıkları ülkelerde, örneğin Türkiye’de iki yıllık meslek eğitimini bitirenler, Almanca seviyeleri, meslek tecrübeleri, yaşları ve Almanya ile olan ilişkileri gibi kriterler göz önünde bulundurularak, puan sisteminden yararlanabilecek. Yeterli puanı alanlar bir yıl geçerli olacak bir belgeyle Almanya'ya gelip iş arayabilecekler.
Ayrıca iş bulana kadar asgari düzeyde geçimini temin etmek üzere haftalık 20 saati geçmeyen geçici işlerde çalışabilecekler. Almanya’da kalifiye eleman eksikliği olan bir sektörde bir iş yerinde çalışma olanağı bulanlar ise doğrudan ülkeye gelerek çalışmaya başlayabilecek. Bu kişiler diploma veya sertifika denkliğini Almanya'ya geldikten sonra yaptırabilecek.
İlgili Haberler Almanya Nitelikli Elemanlara Kapılarını Açıyor