Alman siyasetinin en popüler isimlerinden Sahra Wagenknecht, muhalefette yer alan Sol Parti’den ayrılarak yeni bir parti kuracağını açıkladı.
Partinin muhtemelen gelecek yılın ilk haftalarında düzenlenecek bir kurultayla resmileşeceğini bildiren Wagenknecht, o zamana kadar "BSW-Sağduyu ve Adalet İçin" adı altında parti programı hazırlık çalışmalarını yürüteceklerini söyledi.
Geçici parti ismi olan "BSW"nin açılımı "Bündnis Sahra Wagenknecht"; yani Sahra Wagenknecht Birliği. Berlin’de çok geniş katılımlı bir basın toplantısıyla parti planlarını açıklayan siyasetçi, "Almanya’da birçok insan politikaya güvenini yitirdi ve meclisteki partilerin kendilerini temsil etmediklerini düşünüyor. Ülkenin ve politik sistemin yeni bir alternatife ihtiyacı var. Toplum değişim istiyor" diyerek, kendi kuracağı partinin diğer tüm partilerin tabanlarının yanı sıra, siyasete darılarak seçimlere gitmeyenler için bir tercih olacağını duyurdu.
Kuracağı partinin, yeni iş imkanları yaratılması için ekonomi ağırlıklı bir politika uygulayacağını açıklayan siyasetçi, sosyal adaletin sağlanması için dar gelirlilere daha fazla yardımda bulunulmasını planladığını da söyledi ve Rusya ile barışın sağlanması için çalışacağına dikkat çekti.
Sol Parti’nin Alman meclisindeki 39 milletvekilinden en az 10'unun Wagenknecht’in yanında yer alacağı ileri sürülüyor. Bu durumda Sol Parti meclisteki grup özelliğini de yitirecek. Sol Parti, son genel seçimlerde yüzde 4.9 ile barajın altında kalmış, ancak üç doğrudan milletvekili sayesine 39 milletvekilinden oluşan bir grup kurabilmişti. 2015-2019 yıllarında da Sol Parti Federal Meclis Grubu Eş Başkanı olarak görev yapan Wagenknecht, parti yönetimiyle ters düştüğü için bundan aylar önce bir daha bu partiden milletvekili adayı olmayacağını ilan etmişti. Bunun üzerine Sol Parti yönetiminden çok sayıda isim, Wagenknecht’in parti üyeliğinin iptali için gerekli süreci başlattı.
İlgili Haberler Almanya’da Müslümanlar eleştirilerin odağındaWagenknecht sığınmacılara karşı, Rusya yanlısı
Sosyal Demokrat SPD partisinin 1990’lı yıllarda liderliğini yapan Oscar Lafontaine’nin eşi olan Sahra Wagenknecht, Sol Parti ile son yıllarda hemen her konuda ters düştü.
Eski Başbakan Angela Merkel döneminde Almanya’nın sığınmacılara kapılarını sonuna kadar açmasını Sol Parti selamlarken, en sert eleştiren isimlerden biri Wagenknecht oldu.
Sol Parti, COVID-19’a karşı mücadelede uygulanan aşılamayı ve kapanmaları desteklerken, 54 yaşındaki siyasetçi bu konularda da ters tavır aldı.
Wagenknecht’in Sol Parti’den kopmasının nedeniyse parti yönetiminini hükümetin belirlediği Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve Ukrayna’ya destek konularında çekimser tavırları oldu. Rusya’ya uygulanan yaptırımlara son verilmesini isteyen Wagenknecht’in bu yıl Şubat ayında Berlin’de düzenlediği savaş karşıtı gösteriye 50 bine yakın insan katıldı.
Sahra Wagenknecht, ırkçı ve İslam düşmanı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi'nin son aylardaki hızlı yükselişini de Sol Parti’nin siyasetleriyle ilişkilendiriyor ve partinin sığınmacılar ve LGBT gibi konulardaki görüşlerinin toplumun önemli bölümünde ters teptiğini ve tepkinin Almanya için Alternatif’e destek şeklinde döndüğünü öne sürüyor.
İlgili Haberler Almanya, Hamas’a destek verenleri sınırdışı etmeyi planlıyorYeni parti, AfD’nin oylarına talip
Yapılan kamuoyu yoklamaları, Almanya’da seçmenlerin yüzde 20’sinin Wagenknecht’in kuracağı bir partiye oy vereceğini gösteriyor.
Almanya için Alternatif (AfD) yanlılarının yüzde 29’unun Wagenknecht’in partisini destekleyeceklerini ortaya çıkaran yoklamalara göre, Sahra Wagenkencht "Almanya’da en sevilen politikacılar" sıralamasında Savunma Bakanı Boris Pistorius ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder’in ardından üçüncü sırada.
Wagenknecht, Alman haber programlarında en çok boy gösteren isimler arasında da yer alıyor. Politika uzmanları, Wagenknecht’in siyasi çizgisinin sosyalist unsurların yanısıra, milliyetçi, hatta aşırı sağcı söylemlere kadar uzanan bir yelpazede yer aldığını ve popülist olarak tanımlanan düşünceleriyle diğer partilere tepki duyarak özellikle AfD'ye destek veren seçmenlerin ve "küskünlerin" oylarını alabileceğini belirtiyorlar.
İlgili Haberler Almanya sağa kayıyor