BERLİN - Almanya’ya Avrupa Birliği dışında Türkiye gibi üçüncü ülkelerden vasıflı işgücü göçüne ilişkin plan, Alman hükümeti tarafından onaylandı.
Your browser doesn’t support HTML5
Ülkeye işgücü göçünü kolaylaştıran ve kalifiye eleman çekmeyi hedefleyen planın, 2023 ilkbaharında yasalaşması bekleniyor.
Planı kamuoyuna tanıtan Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil, kalifiye eleman sıkıntısının Alman ekonomisini tehdit eden bir boyut aldığını belirtti ve yurt içindeki potansiyelin harekete geçirilmesinin yanı sıra göçe de ihtiyaç olduğunu söyleyerek, işgücü göçünün ülkenin refahını güvence altına almak bakımından kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
Your browser doesn’t support HTML5
Toplumun yaşlanması ile hızlanan nitelikli eleman açığı sorunu Almanya'nın yıllardır gündeminde. Almanya'da pek çok şirket ve işletmenin işçi sıkıntısı çektiğini dile getiren Heil, kalifiye işgücü temin etmenin şirketler için bir varoluş sorunu haline geldiğinin altını çizdi.
Puanlama sistemi
Plana göre, her yıl belirlenecek bir kota temelinde AB ülkesi olmayan ülkelerden bazı kriterleri yerine getiren elemanlar puanlama sistemi üzerinden Almanya’ya gelebilecek.
Bakan Heil, söz konusu beş kriterin nitelik, Almanca bilgisi, yaş, mesleki tecrübe ve referans olduğunu söyledi. Kriterlerin detaylarında ise, mesleki nitelik altında bir meslek veya yüksek okul diploması olması, dil konusunda Almanca ön bilgisi bulunması, mesleki tecrübeye sahip olunduğunun referanslarla kanıtlanması ve belli bir yaşın geçilmemiş olması bulunuyor.
Yeni düzenleme, bu koşulları yerine getiren kişilerin Almanya’ya gelmesini kolaylaştıracak.
Düzenlemede talep edilen referansın nasıl ispat edileceği konusunun henüz netlik kazanmadığına dikkat çekilirken, Almanca dil seviyesi konusunda çalışmak için başvurulan işletmenin yetkili olacağı, yani son kararı vereceği tahmin ediliyor.
Yaş konusunda ise 35 yaş altında olma koşulunun aranacağından yola çıkılıyor, ancak burada da yetenek ve vasıflara göre esneklik yapılması bekleniyor.
İlgili Haberler Vatandaşlık Planı Almanya’da Siyaseti KarıştırdıAlmanya’da kalifiye eleman sıkıntısı büyük sorun
Nüfusu giderek yaşlanan Almanya’da gelecekte birçok alanda ciddi personel sıkıntısı yaşanması bekleniyor.
83,2 milyon nüfusuyla AB'nin en kalabalık üyesi olan Almanya'da çalışanların yüzde 23'ü 55 yaşın üzerinde.
Bu da şu andaki emeklilik yaşından yola çıkıldığına, önümüzdeki 10 yılda en az 7 milyon 300 bin kişinin emekli olacağı anlamına geliyor.
Demografik hesaplamalar, 2030 yılına kadar Almanya’daki 20 ile 65 yaş istihdamının 3,9 milyon azalarak 45,9 milyona düşeceğini gösteriyor.
2050’li yıllara gelindiğinde her üç kişiden birinin 67 yaş üzerinde, yani emeklilik yaşında olacağı, önlem alınmazsa nüfustaki dengesizliğin bakım giderlerinin finansmanını çökerteceği ve toplumun refahının tehlikeye gireceği belirtiliyor.
Sağlık sektöründe eleman eksikliği
Alman Ekonomi Enstitüsü’nün verilerine göre, şu anda eleman sıkıntısı olan 148 meslek grubu bulunuyor. Sadece bilişim alanında 100 bin, güneş ve rüzgar enerjisi alanında da 200 binden fazla eleman açığı var.
Almanya Zanaatkar Odaları, sadece kendi branşlarında 250 bin eleman eksikliği olduğunu açıkladı. Her beş hastaneden dördünde yoğun bakım üniteleri de dahil olmak üzere farklı birimlerde personel açığı bulunduğu aktarılırken, ülke çapında ciddi bir doktor açığı da söz konusu.
Eleman eksikliği, özellikle hasta ve yaşlı bakımı ile genel olarak sağlık sektörünü hissedilir oranda olumsuz yönde etkiliyor. Ancak kamyon şoförü, çocuk yuvası bakıcısı, duvar ustası, elektrik mühendisi, fırın ustası ile terzi gibi birbirinden değişik alanlarda aranan uzman eleman sayısı, iş arayanların sayısının çok üstünde.
İlgili Haberler Alman Vatandaşı Olmak KolaylaşıyorMerkel, Almanya’ya göçü kolaylaştırmıştı
Almanya'nın eski Başbakanı Angela Merkel döneminde 2020 yılında yürürlüğe giren "Nitelikli İşgücü Göçü Yasasına" göre, AB ülkeleri dışından kalifiye elemanlar Almanya’ya gelmeden önce ülkede yerleşik bir firmayla iş sözleşmesi imzalamaları durumunda, hemen çalışabiliyor.
Yasa herhangi bir iş sözleşmesi olmadan çalışmak veya iş aramak için Almanya’ya gelişe de olanak sağlıyor.
Almanya’nın diplomatik temsilciliklerinde diploma denkliği alan ve mesleği yapabilecek derecede Almanca konuşabildiğini kanıtlayan vasıflı elemanlar ve söz konusu dallarda eğitimli akademisyenler somut bir iş teklifi olmadan, iş aramak için Almanya’ya gelip geçici oturum izniyle 6 aya kadar kalabiliyor.