Almanya’nın düzensiz göçü engellemek için başlattığı sıkı sınır kontrolleri etkili oluyor. Ülkeye izinsiz giriş yapan sayısı geçen yıllara göre azalıyor.
Almanya'ya izinsiz giriş yapan düzensiz göçmen sayısında Kasım ayında, bir önceki aya göre keskin bir düşüş yaşandı.
Federal Hükümet, bir milletvekilinin konuyla ilgili sorusuna verdiği cevapta, kara sınırlarından 1-23 Kasım’da toplam 4 bin 353 yasa dışı giriş tespit edildiği ve 2 bin 299 kişinin, geldiği bir önceki ülkeye geri gönderildiğini açıklandı. Ekim’de Almanya'nın kara sınırlarından 18 bin 384 yasa dışı giriş kaydedilmişti.
Son iki yılın Kasım ayı verilerine bakıldığında da düzensiz göçün azaldığı görülüyor. Kasım 2021’de 7 bin 543, Kasım 2022’de ise 12 bin 538 izinsiz girişin kayıtlara geçtiği görülüyor.
Düzensiz göçte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısının yükseldiğini bildiren Federal Polis, Ocak-Eylül 2023 döneminde toplam 12 bin 321 kişinin yasa dışı yollardan giriş yapmaya çalışırken tespit edildiğini, bu yıl sonuna kadar bu sayının 20 bine ulaşmasının beklendiğini açıklamıştı.
İlgili Haberler Almanya’da vatandaşlık için “İsrail’i tanıma” koşulu
Hükümetten bir dizi önlem
Almanya, yasa dışı göçün yeniden yükselişe geçmesi ve yılın ilk sekiz ayında 204 bin 461 kişinin sığınma başvurusunda bulunmasıyla göç tartışmaların alevlenmesi üzerine bir dizi önlem aldı.
Komşuları Polonya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve İsviçre ile sınırlarında yeniden düzenli sınır kontrolü başlatan Almanya, Avrupa Birliği üyesi diğer ülkelere iltica başvurusunda bulunmuş ya da bu başvuruları reddedilmiş olanların ülkeye girmesine izin vermeme kararı aldı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz kaçak göçmenlere karşı daha katı tavır alacaklarını, buraya gelen ancak iltica koşullarını karşılamayanların ve suç işleyenlerin geri gönderilmeleri konusunda da yeni uygulamalara geçileceğini açıkladı.
Bu kapsamda, hükümetteki koalisyon ve muhalefetteki Birlik Partileri CDU/CSU arasında varılan uzlaşıya göre, haklarında sınır dışı kararı verilen ancak geldikleri ülkedeki güvenlik durumu, hastalık ya da evrakların eksik olması gibi nedenlerle gönderilemeyen sığınmacı göçmenler için uygulama basitleştirildi.
İltica başvurusu reddedilen ve sınır dışı kararı alınan düzensiz göçmenlerin gözaltına alınma süresi Avrupa Birliği hukukuna uygun bir şekilde, 10 günden 28 güne çıkarıldı. Çünkü evraklar 10 gün içerisinde tamamlanamıyor, sınır dışı gerçekleştirilemiyordu. Son verilere göre ülkeyi terk etmek zorunda olan yaklaşık 280 bin yabancı olduğu tahmin ediliyor.
İnsan kaçakçılarına sınır dışı işlemi hızlandırıldı
Alınan önlemler kapsamında, insan kaçakçılığı yapanların ve suç örgütüne üye olanların sınır dışı edilmesinin hızlandırılmasına karar verildi. Buna göre insan kaçaklığından en az bir yıl hapis cezası alanlar ve suç örgütüne üyelikten hüküm giyenler, cezalarını tamamlamasının hemen ardından sınır dışı edilecek.
Ayrıca iltica başvurusunda bulunanlara daha az sosyal yardım verilmesi ve ödeme kartının devreye konulması gibi konularda anlaşmaya varıldı. Nakit para yerine ödeme kartı uygulamasıyla, sadece belli mağazalardan temel gıda malları alınabileceği belirtilirken, böylece mültecilerin geldikleri ülkelere para göndermesinin önünün kesilmesi hedefleniyor.
AfD’nin yükselişine karşı sert göç politikası
Yaklaşık 3 milyon 260 bin sığınmacının yaşadığı Almanya’da düzensiz göç politikasının sertleştirilmesinin en önemli sebeplerinden biri, 2021'de yapılan genel seçimlerde yüzde 10,3 oy alan göçmen ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’nin anketlerde yüzde 23’lere varan oy oranı.
Birkaç gün önce açıklanan bir anket, AfD’nin ülkenin doğusunda en güçlü parti konumuna geldiğini ortaya koyuyor. Doğu eyaletlerinde AfD’nin oy oranı yüzde 32 olarak tespit edilirken, en yakın takipçisi Hıristiyan Demokrat CDU’nun oy oranı yüzde 24. Başbakan Scholz’un partisi SPD’ye oy vereceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 12 iken, “Yeşiller’i seçerim” diyenlerin oranı yüzde 9.
İlgili Haberler Almanya’da yükselişteki aşırı sağ partinin yasaklanması talebi