Amerika'daki Kaçak Göçmenler Reform İstiyor

Your browser doesn’t support HTML5

Amerika İç Güvenlik Bakanlığı geçen ay yürürlüğe giren federal bütçe kesintilerinin getirdiği zorluklarla karşı karşıya. Kesintiler nedeniyle gözaltında binlerce yasa dışı göçmen serbest bırakıldı
Cesar Henriquez, Chicago banliyösündeki evinde geçen yıl bir Aralık ayında güvenlik güçlerince düzenlenen baskında yakalandı. Suçu, sınırdışı başvurusunda bulunmamaktı. Henriquez Amerika’da kaçak yaşıyordu.

Henriquez, “Ailem ve çocuklarım çok acı çekti. İki çocuğum var. İkisi de neredeyse ergenlik çağında. Çok büyük bir üzüntü yaşadık” diyor.

Henriquez gözaltı merkezinde Ocak Ayı sonunda, bir sabah uyanıncaya kadar sınırdışı edilmeyi bekleyerek 60 gün geçirdi.

Henriquez: “Bizi sabahın 2’sinde uyandırıp, bütün eşyalarımızı toplamamızı ve gözaltı merkezini terketmemizi istediler.”

Henriquez ülkesi El Salvador’a değil, Chicago banliyösündeki evine döndü ve sınırdışı edilmeyi burada beklemeye başladı.

Henriquez: “Önce bizi neden serbest bıraktıklarını anlamadım. Sonra biri, Göçmenlik Bürosu’nun bizi gözaltında tutacak parası olmadığını söyledi.”

Henriquez, bütçe baskısı yüzünden salıverilen binlerce belgesiz göçmenden sadece biri. İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano bir basın toplantısında otomatik bütçe kesintilerinin bakanlığında sorunlar yaratacağını söylemişti: “Otomatik bütçe kesintileri kapsamında, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Güçleri, gözaltı sayısını azaltmaya zorlanacak ve kongrenin öngördüğü 34 bin yataklık sayıyı korumak mümkün olmayacak.”

Johnua Hoyt: “Bunun otomatik bütçe kesintileri sonucu gerçekleşmesine şaşırdık. Çünkü bu merkezlere giden paranın boşa harcandığını yıllardır söylüyorduk.”

Joshua Hoyt, Illinois Göçmen ve Sığınmacı Hakları Koalisyonu yöneticisi: “Eğer yılda 18 milyar doları göçmenleri hapsetmek, yakalamak ve sınırda durdurmak için harcıyorsak, çok fazla para israf ediyoruz demektir.”

Hoyt, göçmenlik uygulamasında yapılan tasarrufların uzun vadede milletvekillerinin aradığı iki partili mevzuatı getirebileceğini söylüyor: “Bütün ülke göçmenlik reformunu konuşuyor. Ve bu insanların çoğunun burada kalması mümkün. Ailelerin anlamsızca yok edilmesine gerek yok.”

Cesar Henriquez Aralık’ta sınırdışı edilmeyi bekliyor ve milletvekillerinin bu tarihe kadar anlaşmaya varmasını umuyor:
“Amerika Başkanı’na mesajım: insanları sınırdışı etmeyi durdurun, sabıkası olmayan insanları rahat bırakın.”

Henriquez, eğer sınırdışı edilirse parasını insan kaçakçılarıyla anlaşmak için harcayağını, Amerika’ya geri dönüp ailesiyle biraraya gelebilmek için elinden gelen herşeyi yapacağını söylüyor.