Amerika Yabancı Yatırımcılara Yeşil Kart Veriyor

  • Elizabeth Lee

Amerika Yabancı Yatırımcılara Yeşil Kart Veriyor

Amerika’da ekonomik gerilemenin büyük darbe vurduğu birçok bölge daha fazla istihdam yaratmak için yabancı yatırımcılardan destek istiyor. Bunun karşılığındaysa Amerikan Hükümeti yatırımcılara ve ailelerine Amerika’da ikamet ve çalışma olanağı tanıyan yeşilkart verileceğini duyuruyor. Çin’den çok sayıda yatırımcı bu fırsattan yararlanıyor.

Los Angeles’ın bir saat kuzeyindeki Lancaster kenti California’nın çöl bölgesinde yer alıyor. Güneş enerjisi kullanılan binalarla dolu Lancaster’ın belediye başkanı yardımcısı, kentteki işsizlik oranının yüzde 17’yle ulusal ortalamanın iki katına yaklaştığını söylüyor: “Mevcut ekonomik koşullar nedeniyle Amerikalı yatırımcıların gerek Lancaster’a gerekse başka kentlere yatırım yapması çok zor.”

Kit Yee Szeto Çinli yatırımcıların Lancaster’daki işsizlik sorununa çözüm bulabileceğini düşünüyor. Xu Xing Ping Güney California’da bir dağıtım merkezi inşasına 100 milyon dolarlık yatırım yapmak için arsa arıyor. Yatırımcı Çin şirketlerinin Kuzey Amerika’da ürünlerini depolayıp nakliye edecek bir merkez kurmak istiyor: “Gelecekte burada bir Çin mahallesi kurmak, Çin ve Amerika arasında iş ilişkilerini arttırmak istiyoruz.”

Xu EB-5 olarak bilinen vize programına katılmaya hak kazanmış. Program yabancı yatırımcı ve ailelerine Amerika’da işsizlik oranının yüksek olduğu kırsal ya da kentsel alanlarda en az 500 bin dolarlık yatırım yapmaları karşılığında yeşilkart veriyor. Yatırımın 2 yıl içinde en az 10 kişiye iş sağlaması zorunluluğu da var. EB-5 programına katılan yatırımcıların çoğu Çinli.

Amerikan Vatandaşlık ve Göçmenlik Dairesi’nden James Li, “Çinliler çok zenginleşti. Amerika’ya yarım milyon dolarlık yatırımı kolaylıkla getirebilirler,” diyor.

Amerikan Vatandaşlık ve Göçmenlik Dairesi’nin bölge merkezleri, yabancı yatırımcıların eonomik büyümeye katkı sağlamasını teşvik ediyor. Bölge müdürlerinden James Li, EB-5 programının 1990’da oluşturulduğunu ancak Çinlilerin programa 2008’den sonra ilgi gösterdiğini söylüyor: “2008’den sonra ekonominin gerilemesi ve Çin ekonomisinde görülen patlamayla vize programına ilgi arttı. Yatırımcıların çoğuysa yatırımın bir getirisi olup olmayacağına değil yeşilkart alıp alamayacaklarına bakıyor.”

Çinli yatırımcı Ping, “Çinli yatırımcılar Amerika’da ikamet ve çalışma hakkı kazandıklarında memleketlerinde adeta ünlü olacaklar. Bu bir onur meselesi” şeklinde konuşuyor.

Xu, giderek büyüyen zengin Çinli sınıfına mensup. Yeşilkart almanın çok da önemli olmadığını ancak bunun iyi bir fırsat olduğunu düşünüyor. Xu’nun yeşilkartla birçok ülkeye vizesiz girmesi mümkün: “Çinliler için yeşilkart almak son derece önemli.”

EB-5 vize programının başlamasından bu yana Amerika’da 34 bin kişiye iş sağlandı. Lancaster yetkilileriyse kentin daha fazla iş alanı ve yatırım için çekici hale gelmesini umuyor.