Amerika Terör Tehdidini Ciddiye Alıyor

Your browser doesn’t support HTML5

Amerika, Ortadoğu ve Afrika’daki 19 diplomatik temsilciliğini haftasonuna kadar kapalı tutma kararı aldı. Pazar günü kapatılan bazı büyükelçiliklerse dün açıldı.

Güvenlik en öncelikli konu.

Dışişleri Bakanlığı, Kabil ve Bağdat büyükelçiliklerinin yeniden açılmasına karar verirken, 19 temsilciliğin güvenlik nedenleriyle Cumartesi’ye kadar açılmayacağını bildirdi.

Dışişleri Sözcüsü Marie Harf, her temsilciliğin durumunun ayrı ayrı incelendiğini söyledi: “Tehdidin büyüklüğüyle ilgili değerlendirmemizi sürdürüyoruz. Yeni istihbarat almaya ve önümüzdeki günlerde güvenlik ihtiyaçlarımızın ne olacağını belirlemeye çalışıyoruz.”

Kahire’deki büyükelçilik gibi temsilcilikler, genelde çok sayıda Amerikalı turiste hizmet veriyor. Son aylarda Mısır’a giden Amerikalılar’ın sayısı büyük ölçüde azaldı. Bakanlık Amerikalılar’la yabancılara Amerikan büyükelçilik veya konsolosluklarıyla internet üzerinden temasa geçmelerini istedi: “Elbette büyükelçiliklerimiz ve konsolosluklarımızın açık olmasını tercih ediyoruz. Çünkü bu temsilciliklerin amacı, mevcut ihtiyaca cevap vermektir.”

Amerikalı yetkililer, terör tehdidinin Arap Yarımadası’ndan kaynaklanabileceğini söylüyor. El-Kaide’nin Yemen kolunun Batı’ya karşı bir saldırıya girişmeye kararlı olduğu yolunda haberler alınıyor. Yemen’in başkenti Sana’daki Amerikan Büyükelçiliği hala kapalı.

Amerika’nın temsilciliklerini kapatma kararı, Pakistan’daki el-Kaide lideri Ayman el-Zevahiri’nin, Yemen’deki el-Kaide liderine saldırıya geçilmesi talimatı veren mesajına dayanıyor. Mesajda saldırının hedefi belirtilmiyor.

Washington Enstitüsü uzmanı emekli büyükelçi James Jeffrey, ele geçirilen mesajların deşifre edilmesi ve değerlendirilmesinin zor olduğuna dikkati çekiyor: “Şifreli dil kullanıldığı için, esas bilgiyi ayıklamak çok zordur. Mesajın önemli bir bilgi içerip içermediğini, bu bilginin doğru olup olmadığını ve Amerika’yı ne kadar ilgilendirdiğini belirlemek, uzmanlar için zor bir iştir.”

Sana’da bu hafta Fransa, İngiltere, Almanya ve Norveç büyükelçilikleri de kapalı.

Ortadoğu Enstitüsü uzmanı Graeme Bannerman’a göre, özellikle Ortadoğu gibi istikrarsız bölgelerdeki büyükelçiliklere yönelik tehditlerin ciddiye alınması şart: “Diplomatik güvenlikten sorumluysanız, büyükelçiliği kapatırsınız. Bundan başka çözüm olamaz. Çünkü kötü bir şey olması riskini göze alamazsınız.”

Uzmanlar, terör tehdidinin konsolosluk hizmetlerini aksatabileceğini ancak bunun bir saldırı durumunda can kaybını önlemekten daha önemli olamayacağını vurguluyor.