Amerikalı Türkler'den ABD'deki Türk Siyasetçilere Destek

Your browser doesn’t support HTML5

ABD’de sayıları çok az olan Türk siyasetçilerin Amerikan siyasetinde varolabilmesi toplumsal destekten geçiyor. Türk kökenli Amerikalılar’ın oluşturduğu Amerika Türk Koalisyonu Siyasi Eylem Komiteleri, bu desteği sağlarken, Türk toplumuyla Amerikalı siyasetçiler arasında da köprü vazifesi görüyor

Maryland Eyalet Meclisi üyeliği için Cumhuriyetçi Parti’den katıldığı yarışı açık farkla kazanan Lauren Arıkan, 6 Kasım’da yapılan ara seçimlerde bir ilke imza atarak Amerika’daki Türk toplumunun gururu oldu.

İlk kez Türk soyadlı bir Amerikalı, bir eyalet meclisine milletvekili olarak girmeyi başardı. Lauren Arıkan’ı ara seçimlerde kendisini destekleyen Türk toplumuyla bir araya getiren toplantının evsahipliğini Amerika Türk Koalisyonu Kuzeydoğu Amerika Siyasi Eylem Komitesi yaptı.

Başkent Washington’daki komitenin başkanlığını yürüten Mert Kayan, “Bizim amacımız Türk- Amerikalılar’a ulaşmak, partizan bir organizasyon değiliz, yani Cumhuriyetçiler’e veya Demokratlar’a daha yakın değiliz, amacımız bütün Türk asıllı Amerikalılar’ı, bireylerin düşünceleri, demokrat yaklaşımları ne olursa olsun onları politikaya yakın hale getirmek istiyoruz. Böylelikle onları politikaya kazandırıp Türk- Amerikalılar’ın Amerikan politik sistemi içinde daha güçlü bir sesi olmasını istiyoruz. Amacımız uzun vadede onların Amerika’da daha iyi temsil edilmesi, haklarının daha iyi korunması. Ve bunun uzun vadede Türk- Amerikan ilişkilerine faydası olacağına inanıyorum” diyerek hedeflerinin daha çok Türk’ün Amerikan siyasetine girmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Mert Kayan siyasetçi değil ama siyasetin öneminin farkında. Kayan, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı Amerika’da Türkler’in bu alanda daha aktif rol oynaması gerektiği inancında: “Siyasetin içinde olduğumu söyleyemem ama siyasetin ne kadar önemli olduğunun farkındayım. 18 sene önce Amerika’ya geldim. Eşim Amerikalı. Çocuklarım hem Türk hem Amerikalı. Onların büyürken, hem Türk hem Amerikalı olmalarından gurur duymalarını istedim. Bir şekilde Türk olmalarından gurur duymalarını istedim aslında Amerika’da yaşadığımız için. Türkler’in Amerika’da politikada daha aktif olmaları gerektiğine inanıyorum. Türkler’in daha güçlü bir sese sahip olmaları gerektiğine inanıyorum. Sesimizin güçlü çıkmasını istiyorsak siyasetin içinde bir şekilde olmamız gerektiğini inanıyorum. Bu politikacı olmak anlamına gelmiyor. Ben kendimden örnek verebilirim. Ben finans sektöründe çalışıyorum. Ama politikada bir şekilde aktif olmamız gerektiğine inanıyorum ve çevreme de bunu aşılamaya çalışıyorum “ diyen Mert Kayan’a göre, Amerika’da yaşayan Türkler’in sayısı hiç de az değil, ancak siyaset sahnesinde bu kadar az Türk’e rastlanmasının temel nedeni toplumsal alışkanlıklar ve farklı öncelikler.

Mert Kayan şöyle konuştu: “Türkler son zamanlarda, son kuşaklarda daha çok Amerika’ya göç ettiler. İlk jenarasyonlarda genellikle politikada aktif olunmuyor. Fakat daha sonra gelen 2’nci, 3’ncü jenarasyonlarda bunu göreceğimize inanıyorum. Türkler buraya ilk geldiklerinde aile düzenlerini, iş düzenlerini kurmaya çalışıyorlar. Türkler aslında yaşadıkları ortama çok iyi entegre olan insanlar. Kuvvetli aile bağları var. Kuvvetli sosyal bağlar var. İlk etapta bunları güzel oturtmak istiyorlar o yüzden siyaset daha sonra geliyor. Türkler neden aktif değiller Amerika’daki siyasi ortamda? Çünkü Amerika’da siyaset ve para çok yan yana olan şeyler. Ve Türkler için bu nedense bir problem teşkil ediyor. Bir araya geldiği zaman kötü bir şeymiş gibi düşünüyor. Amerika’daki sistem bu konularda çok açık ve sistemin temeli bu, parayla dönüyor, bir parçası, diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi devlet politik partilere para kanalize etmiyor, kendi fonlarını yaratmak zorundalar, toplamak zorundalar bunu çevrelerinden, hal böyle olunca para toplamak çok önemli bir hale geliyor politik yarış içinde. Bu sistemde siyasi eylem komiteleri kuruluyor. Benim başında olduğum komite de bunlardan biri. Siyasi eylem komiteleri bireylerden para toplayıp, bunları bir havuz haline dönüştürüp tercih edilen siyasi adaylara kanalize ediyor, böylece daha güçlü bir ses ortaya çıkıyor. Hep düşündüğümüz bir şey var demokraside; bireylerin sesi var diye. Bir yere kadar var aslında, bir oyu var, bunları belli bir platformda topladığınız zaman, hem ses hem toplanan para, bireyleri daha güçlü kılıyor.“

Türkiye’yle Amerika arasındaki diyalog ve işbirliğini geliştirmeyi, Amerikalı Türkler’in çıkarlarını korumayı ve Türkiye’yi Amerikalılar’a tanıtmayı amaçlayan Amerika Türk Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy de bir Türk dostu olarak bu etkinliklere destek veriyor: ”Türkler’in hepsi siyasetle ilgili ama sorun şu; Türk kökenli Amerikalılar’ın çoğu Amerikan siyaseti yerine Türk siyasetiyle ilgili, evet bir Türk olarak Türk siyasetiyle ilgilenmeleri harika ama bizim yapmaya çalıştığımız şey; bu insanların Amerikan siyasetinin içine girmelerini sağlamak” diyen McCurdy, Lauren Arıkan’ın Maryland Eyalet Meclisi’ne seçilmesini bir ‘başarı hikayesi’ olarak tanımlıyor ve Türk-Amerikan toplumunun önemli bir parçası olarak gördüğü Arıkan’ın Maryland Eyalet Meclisi’nde Türk kökenli Amerikalılar’ı en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyor.

McCurdy, ”Şu anda toplam 11 seçilmiş Türk var. Hepsi de yerel yönetim düzeyinde. Lauren eyalet düzeyinde Maryland Meclisi’nde. Kendisi Türk değil ama eşi Türk. Türk kökenli Amerika’lıların Ulusal Meclis’e, Kongre’ye seçilebilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ve Amerika’da yaşayan Türklerin hem Eyalet Meclisleri’nde hem de Kongre’de, seçmiş oldukları temsilcilerle devamlılığı sağlayabildikleri bir ilişki içinde olmaları lazım. Siyaset kişisel bir şeydir. Kimi daha çok biliyor ve daha sık görüyorsunuz? Eğer görülmüyorsanız mesajınız, sesiniz duyulmaz. Ve burası büyük bir ülke. Her eyalette Türk kökenli Amerikalılar’ın seçilmiş yerel siyasetçilerle ilişki kurması lazım. Bizim hedefimiz en az iki Türk kökenli Amerikalı’nın Kongre’de olması. Biri Demokrat Parti’den diğeri Cumhuriyetçi Parti’den” diye konuştu.

Amerika Türk Koalisyonu Siyasi Eylem Komitesi’nin oluşturduğu ‘On Bin Türk’ kampanyası, Amerikan vatandaşı olan ya da yeşil kart sahibi Türkler’den bu amaçla bağış topluyor.

Uzun ve yoğun bir seçim kampanyası dönemini geride bırakan Lauren Arıkan da, bu süreçte Türk kökenli Amerikalılar’ın desteğinin altını çiziyor. Onlar sayesinde geldiği görevi boyunca Türk toplumu için de öncelik olan aile kavramı üzerine odaklanmayı hedefleneceğini dile getiren Arıkan, “Kampanya döneminde desteğin yaklaşık 4’te 3’ünü Türk toplumundan aldık. Maryland Eyalet Meclisi’nde yaptığım siyasetin Türk- Amerika ilişkilerine doğrudan etkisi olmayacaktır ama bizim gibi farklı ülkelerden, farklı inanışlardan oluşan aileler ki ben Lutheran’ım eşim Müslüman, ama bu iş bana, benim gibi ailelerle ve Türk göçmenlerle karşılaşma imkanı sunacak. 00 35 Cumhuriyetçi olarak Maryland’de çok fazla gücümüz yok. Ama Maryland’deki Demokrat’larla ortak bir zemin bulabileceğime inanıyorum. Özellikle de ailevi meseleler ve hükümetin aile meselelerine müdahalesi gibi önemli konularda. Yeteri kadar dikkat çekilmiyor bu konulara, ben de bu yüzden siyasete atıldım. Ve dedim ki ben aday olmalıyım ve aileleri tamamen kaybetmeden bu konularda bir şeyler yapmalıyım” diye ekledi.

Türk kökenli Amerikalılar’ın siyasette daha aktif rol almaları hem Türk-Amerikan ilişkilerine katkıda bulunacak, hem de Amerika’da yaşayan Türkler’in seslerinin daha iyi duyulmasını sağlayacak.