Yeni bir araştırma, ortalama bir Amerikalı’nın günlük kalori gereksiniminin yarısından fazlasını aşırı derecede işlenmiş gıdalardan aldığını ortaya koydu. Bunun obezite, kalp sorunları ve diyabet gibi etkileri olduğunu belirtiliyor.
BMJ Open isimli internet dergisinde yayınlanan çalışmada 9 bin 300, çocuk, genç ve yetişkinin beslenme alışkanlıkları inceleniyor. Çalışma, aşırı derecede işlenmiş gıdaların tüm kalori tüketiminin yüzde 60’ını oluşturduğunu ortaya koydu.
Aşırı işlenmiş gıdalarda yarı-işlenmiş bazı malzemeler de bulunuyor. Yağ, un, şeker, tatlandırıcı ve tuz bunlara örnek. Şekerli meşrubatlar ve donmuş pizza, hamburger, cips, kek ve şeker gibi gıdalar aşırı derecede işlenmiş gıdalara örnek.
Geçen sene Pan Amerika Sağlık Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü’nün ortak çalışmasında, aşırı derecede işlenmiş gıdaların artan şişmanlık ve obezite oranlarının en önemli nedenlerinden biri olduğu belirtildi.
Raporda bu ürünlerin çifte zararı olduğu ve neredeyse bağımlılık yaptığına dikkat çekildi. Bu ürünlerin dayanıklı olduğu, kişilerde açlık kontrol mekanizmalarını yenecek derecede istek yarattığı ve insanların yemeyi durdurma iradelerini aştığı da belirtildi.
Dünya Sağlık Örgütü, günde 25 gram şeker tüketiminin aşılmaması gerektiğini söylüyor. Uzmanlar, aşırı derecede işlenmiş gıdaların tüketiminin azaltılmasının, Amerika’da aşırı şeker tüketiminin de önüne geçeceğini söylüyor.