‘Amerikan Ekonomisindeki Canlanma Hala Zayıf’

Uluslararası Para Fonu (IMF) Amerikan ekonomisindeki canlanmanın kırılgan olduğunu ve hala olumsuz risk faktörlerinin tehdidi altında bulunduğunu açıkladı. Bunun nedenleri arasında, Euro bölgesindeki mali kriz ve Amerika’daki ulusal mali politikalar gösterildi.
4. Madde değerlendirme çalışmaları sonrasında Amerikan ekonomisine ilişkin raporunu açıklayan IMF, mevcut durumda, orta vadedeki sorunları hedef alan politikaların uygulanması, bu yapılırken de ekonomik canlanmanın desteklenmesi gerektiği görüşünü savundu.

IMF Başkanı Christine Lagarde, düzenlediği basın toplantısında özellikle Avrupa’daki krizin Amerikan ekonomisi üzerindeki olası potansiyel etkilerini vurguladı. Lagarde, Avrupa’daki sorunların Amerika’da tüketicilerin ve iş dünyasının güvenini sarstığını söyledi, ayrıca krizin Amerikan ihraç mallarına duyulan talebi azalttığını belirtti.

IMF Başkanı, bu risk faktörleri dikkate alınmadığında bile Amerikan ekonomisinin 2012’de yalnızca %2 oranında büyüyeceğini söyledi. Lagarde, 2013 yılında ise büyümenin %2’nin biraz üzerine çıkabileceği tahmininde bulundu.

Amerika mali uçuruma gider uyarısı

IMF yetkilisi, basın toplantısında, Amerika Merkez Bankası’nın bugüne kadar izlediği politikaları olumlu değerlendirirken, bankanın, ekonomiyi canlandırma yönünde daha fazla adım atması gerektiğini de kaydetti.

Lagarde bu konuda, “Amerikan ekonomisini aşağıya çekecek bir diğer unsur hiç kuşkusuz harcamalarda kesinti konusunda siyasi uzlaşma sağlanamaması ihtimalidir. Bu konuda uzlaşma olmaması Amerika’yı mali bir uçuruma sürükleyebilir,” dedi.

Amerikan ekonomisi konusunda ciddi uyarılarda bulunan Lagarde, “Bütçe tavanının yeniden aşılması ve bu konuda siyasi birlik sağlanamaması piyasaları olumsuz etkileyecek bir risk unsuru olmayı sürdürüyor,” görüşünü de savundu.

IMF, Amerikan hükümetinin meslek içi eğitim gibi alanlardaki harcamalarını sürdürmesini desteklerken, kısa süre içinde bütçe açıklarını azaltmasından yana.
Uluslararası Para Fonu harcamalarda kesinti ve yeni vergilerle bütçe açıklarının kapatılabileceğini söylerken, her iki politika da Amerika’da tepki görüyor.

Cumhuriyetçiler vergilerin yükseltilmesine karşı çıkarken, Demokratlar sosyal güvenlik gibi alanlarda harcamaların kısılmasını istemiyor.

4. madde değerlendirme raporu IMF’nin 12 uzmanının yaklaşık bir yıl süreyle üst düzey Amerikalı yetkililerle yaptıkları görüşmelerden sonra hazırlandı.