ABD'li teknoloji şirketleri, hızla büyüyen yapay zeka ve bulut bilişim veri merkezleri için azalan elektrik arzını güvence altına alma yarışında bitcoin madencilerinin elindeki enerji varlıklarının peşine düşüyor. Bu veri merkezleri, 2000’li yılların başından bu yana ABD'deki en hızlı elektrik talebi artışına yol açarak şebeke genişlemelerini geride bırakıyor ve Amazon ve Microsoft gibi dev teknoloji şirketlerini büyük miktarlarda elektrik aramaya itiyor.
Elektrik enerjisi için verilen mücadele, yoğun enerji kullanımı gerektiren kripto para madenciliği endüstrisini sarsıyor. Bazı madenciler elektriğe bağlı altyapılarını ve tesislerini teknolojiye kiralayarak ya da satarak büyük karlar elde ederken, diğerleri işlerini sürdürmek için gereken elektriğe erişimlerini kaybediyor.
Halka açık bir bitcoin madencilik şirketi olan Stronghold Digital Mining'in CEO'su Greg Beard, “Yapay zeka hakimiyet savaşı, dünyanın en büyük ve en iyi sermayeli şirketleri tarafından verilen bir savaş ve bu savaşı bir ölüm-kalım meselesi olarak görüyorlar” dedi. Beard, “Elektrik için ne kadar ödediklerini önemsiyorlar mı? Muhtemelen hayır” ifadesini sözlerine ekledi.
Elektrik Enerjisi Araştırma Enstitüsü Mayıs ayında yaptığı açıklamada, veri merkezlerinin 2020’li yılların sonuna kadar ABD'de üretilen toplam elektriğin yüzde 9'unu kullanabileceğini ve teknoloji şirketlerinin bilgi işlem merkezlerini genişletmek için fon sağlamasıyla mevcut tüketimlerini iki katından fazla arttırabileceğini kaydetti.
Uluslararası Enerji Dairesi'ne göre şu anda veri merkezleri küresel elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 1 ila 1,3'ünden sorumlu. Kripto madenciliği ise küresel enerjinin yaklaşık binde dördünü tüketiyor. Bu farkın açılması bekleniyor.
Your browser doesn’t support HTML5
Analistler, 2027 yılı sonuna kadar bitcoin madenciliği enerji kapasitesinin yüzde 20'sinin yapay zekaya yönelmesini bekliyor. Reuters'e konuşan halka açık ABD kripto madencilik şirketlerinin yöneticileri, geçtiğimiz yıl bitcoin madencileri ve yapay zeka veri merkezi sahiplerinin aynı enerji varlıkları ve sözleşmeleri için giderek daha fazla rekabet ettiklerini söyledi.
Konuyla ilgili iki kaynak, dünyanın en büyük halka açık bitcoin madencisi Marathon Digital Holdings'in Pennsylvania'da Talen Energy'ye ait nükleer enerjiyle çalışan bir veri merkeziyle ilgilenenler arasında olduğunu söyledi.
“Veri merkezi satmak isteyen herkesle konuşmaya her zaman hazırız,” diyen Marathon, siteye olan özel ilgi olduğunu doğrulamadı. Piyasa değeri Marathon'un 350 katından fazla olan Amazon, Mart ayında açıklanan bir anlaşmayla merkezi satın aldı ve New Mexico eyaletinde neredeyse tüm evlere yetecek kadar elektriği güvence altına aldı.
Artan ilgi
Arazi ve elektrik bağlantılarına sahip birçok büyük madenci, stratejilerini kripto madenciliğinden, mülklerini ve enerji hizmetlerini yapay zeka ve bulut bilişim işletmelerine pazarlamaya doğru değiştiriyor.
New York eyaletinde 770 megawatt kapasiteye sahip bir sahası bulunan bitcoin madencisi TeraWulf'un strateji müdürü Kerri Langlais, “Amazon'dan Google'a kadar herkesten çok ilgi gördük” dedi. Haziran ayında iflastan yeni kurtulan kripto madencisi Core Scientific, enerji bağlantılı tesislerini Nvidia destekli CoreWeave'e kiralamak için büyük bir anlaşma yaptığını duyuran ilk şirket olmuştu. 12 yıla yayılan anlaşmanın tutarının 6,7 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
O zamandan bu yana birçok madenci, yapay zeka veri merkezleri geliştirmek için kiralama yapacaklarını veya taşeron olarak hareket edeceklerini söyledi. Genellikle 20 megawatt civarında olan yeni veri merkezleri bugün 1000 megawatt’a kadar inşa ediliyor. Ancak ABD'de yeni enerji kaynaklarının bağlanması için bekleme süreleri birkaç yıl olabiliyor.
Yatırım bankacılığı firması Morgan Stanley’nin araştırması, büyük enerji varlıklarına sahip kripto madencileri için, operasyonlarını yapay zeka ve bulut bilişim için yeniden tasarlamanın tesislerini beş kat daha değerli hale getirebileceğini gösterdi. Morgan Stanley, en az 100 megawatt kapasiteye sahip bir madenciden alan satın almanın veya kiralamanın, bir veri merkezinin faaliyete geçmesi için bekleme süresini yaklaşık 3,5 yıl kısaltabileceğini ve teknoloji şirketlerine milyarlarca dolar tasarruf sağlayabileceğini kaydetti.
İlgili Haberler Türkiye birçok sektörü dönüştürmeye başlayan “yapay zeka” geleceğine hazır mı?Zor geçiş süreci
Yine de birkaç bitcoin madencisi, elektrik kaynaklarının ve altyapının kripto madencilerinden teknoloji şirketlerine devredilmesinin mümkün olsa bile birçoğu için bunun sorunsuz olmayacağını söyledi.
CleanSpark CEO'su Zach Bradford, “Yapay zeka üzerinde çalışacaklarını söyleyen bitcoin madencilerinin çoğu neye bulaştıklarını gerçekten bilmiyor” dedi ve şirketinin ana işi olarak kripto madenciliğine bağlı kalacağını sözlerine ekledi.
Bradford, ülkedeki bitcoin madenlerinin yaklaşık yüzde 90'ının altı ile 12 ay içinde inşa edilebileceğini, buna karşılık daha gelişmiş bir veri merkezinin inşasının üç yılda tamamlanabileceğini söyledi.
Bradford, bu madenlerin yapay zeka veya bulut bilişim için kullanılmak üzere özel soğutma yapıları ve diğer altyapıları içerecek şekilde yeniden inşa edilmesi gerekeceğini de sözlerine ekledi.
Kripto madenciliği için ekipman ve hizmet tedarik eden EZ Blockchain'in CEO'su Sergii Gerasimoviç, yapay zeka veri merkezleri inşa etmenin yüksek maliyetlerinin, 2022 bitcoin fiyat çöküşünden sonra sermayeye erişimi büyük ölçüde yasaklanan birçok kripto madencisi için bir engel olacağını söyledi.
EZ Blockchain'in bu yıl Güney Carolina eyaletindeki bir kamu hizmeti kuruluşuyla 10 megawatt’lık bir projesi vardı. Ancak bu kuruluş, daha sonra hiper ölçekli bir yapay zeka şirketiyle 100 megawatt için sözleşme yaptı.
Hiper ölçekli bulut bilişim hizmeti sağlayıcıları arasında dev küresel veri merkezi ağları ve bulut altyapısı işleten dünyanın en büyük teknoloji şirketleri bulunuyor.
Yapay zeka veri merkezi anlaşmasının mali detayları net olmasa da Gerasimoviç, karşısındaki şirketin milyarlarca dolar sermayesi olduğunu söyledi ve “Onlar için mesele pazara giriş hızı ve etrafa para saçıyorlar, rekabet edecek ne var ki?” dedi.