Amerikan Hükümeti Diplomasi Konusunda Israrlı

Amerikan yönetimi Suriye krizi konusunda diplomasiye devam diyor. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Brüksel ve Paris'te bu yönde mesaj verirken dün, Senato ve Temsilciler Meclisi komisyonlarında Amerika'nın Suriye politikası konuşuldu.

BM tarafından desteklenen ateşkes anlaşmasına rağmen Suriye’de şiddet olayları sürüyor. Obama yönetimi de Suriye’de rejim değişikliği için askeri olmayan yöntemler izliyor. Buna rağmen Amerika Savunma Bakanlığı operasyon planları hazırlıyor.

Bakan Leon Panetta, “Suriye’de kolay çözüm yok,” dedi: “Hangi açıdan bakarsanız bakın, Suriye’deki durum son derece karmaşık. Mükemmel bir çözüm yok. Keşke olsaydı, ama yok.”

Cumhuriyetçi Partili Senatör John McCain ve bağımsız Senatör Joe Lieberman, Suriye muhalefetinin silahlandırılması ve Esad karşıtlarının sığınabileceği güvenli bölge oluşturulması çağrısında bulundu. Senatörler bu yöntemin Libya’da etkili olduğunu söyledi.

Ancak Panetta, Suriye’yle Libya arasında farklılıklar olduğunu vurguluyor: “Libya’da, Arap dünyasının ötesinde uluslararası destek vardı. Güvenlik Konseyi’nin onayı vardı ve NATO harekete geçiyordu. Suriye konusunda buna benzer bir uzlaşma yok.”

Dış İlişkiler Komisyonu başkanı Senatör John Kerry, tampon bölgesi oluşturulmasının iyi düşünülmesi gerektiğini söyledi: “Tampon bölgeler askeri operasyon gerektiriyor ve bölgesel güçlerin desteğine ihtiyaç var. Dolayısıyla bu seçenek dikkatli düşünülmeli.”

Suriye’ye askeri müdahale konusunda daha temkinli düşünen kişi Cumhuriyetçi Partili senatör Richard Lugar: “Amerika veya Batılı devletler bu ihtilafa müdahale ederse ters tepebilir. Suriye rejiminin ayaklanmanın dış destekli olduğu iddiasını yaygınlaştırmasına neden olabilir.”

Ancak Ortadoğu uzmanı Tamara Cofman Wittes, Suriye ihtilafının diplomasinin sınırlarını ortaya koyduğunu düşünüyor: “Baskıcı diplomasi bu sefer başarısız kalabilir. Esad, sadece aşırı baskı altında tutum değiştiriyor. Daha fiili hareketlere başvurulmayacağını belirterek sadece diplomatik önlemlerle vakit geçirmek, Amerikan politikalarını etkisizliğe götürür.”

Amerikan Kongresi’nin iki kanadında Suriye oturumları yapılırken, Birleşmiş Milletler, Suriye’yle gözlemcilerin görev alanı konusunda uzlaşmaya vardığını açıkladı.

http://www.youtube.com/embed/fdaUaxO4B0Q