Türkiye, "2024 Dünya Mutluluk Raporu"nda 143 ülke arasında 4975 puanla 98. sırada yer aldı. Rapora göre ABD, gençler arasında artan mutsuzluk nedeniyle 23'üncü sıraya geriledi.
2024 Dünya Mutluluk Raporu'nda ilk üç sırada, İskandinav ülkeleri Finlandiya, Danimarka ve İzlanda yer aldı. Dünyanın en mutsuz ülkesi de son sırada yer alan Afganistan oldu.
Dünya Mutluluk Raporu, Küresel Mutluluk Konseyi üyesi bağımsız uzmanları tarafından, farklı sivil toplum kuruluşları, araştırma şirketleri, üniversiteler, sponsor kuruluşlar ve Birleşmiş Milletler'in desteğiyle hazırlanıyor.
Rapor, son 12 yıldır 20 Mart BM Uluslararası Mutluluk günü'nde yayınlanıyor.
Türkiye'de gençler daha mutsuz
Türkiye’de gençlerin, orta yaş ve orta yaş üstüne oranla daha mutsuz olduğu görüldü.
Türkiye, raporun 30 yaş altındaki genç yaşlar sıralamasında 101’inci sırada, 60 yaş üstü sıralamada ise 92’nci sırada yer aldı.
Türkiye, 2019 yılı raporunda 79’uncu sıradayken, 2020 raporunda 14 sıra gerileyerek 93’üncü, 2021 yılında ise 104'üncü sırada yer almıştı.
2022 yılı raporunda ise Türkiye, sıralamada 18 basamak birden düşerek 146 ülke arasında 112'nci sırada yer bulmuştu.
ABD geriledi; en mutlu ülke Finlandiya
Finlandiya, üst üste yedinci kez 7.741 puanla küresel mutluluk sıralamasında zirvede yer alırken, onu 7583 puanla Danimarka takip etti.
Raporda, ilk 10 ülkenin sıralaması COVID-19 salgını öncesinden bu yana değişmedi. İskandinav ülkelerinin beşi sıralamada ilk onda yer buldu.
23’üncü sırada yer alan ABD, sıralamada ilk kez ilk yirmi ülke arasına giremedi. ABD ile Almanya'nın geçen yıl 15 ve 16'ncı sıradan, bu yıl 23 ve 24'üncü sıraya gerilediği görüldü.
Mutluluk raporunda bölgelere göre de değişiklikler kaydedildi. Orta ve Doğu Avrupa, tüm yaş gruplarında büyük artış kaydetti.
Doğu Asya'da da özellikle yaşlı nüfusun mutluluk oranlarında büyük artışlar yaşandı.
Güney Asya'da tüm yaş gruplarında, özellikle de orta yaş gruplarında mutluluk oranları düştü.
ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da aralarında bulunduğu ülke grubunda, gençler arasında mutluluk oranları yaşlılara göre iki kat daha fazla düşüş gösterdi.
Amerika ve Avrupa’nın batısında gençler arasında artan mutsuzluk hem ABD’yi hem de eski kıtanın bazı ülkelerini mutluluk listesinde aşağılara çekti.
Amerika’da 60 yaş ve üzerinin mutluluğu, ülkeyi küresel ölçekte 10. sıraya yerleştiriyor ancak 30 yaş altındakilerin mutsuzluğunun 62. sırada yer alması ülkeyi ilk 20'nin gerisine itti.
Raporun editörlerinden, Oxford’da ekonomi profesörü Jan-Emmanuel De Neve’e göre özellikle Kuzey Amerika’daki gençlik bugün orta yaş krizi yaşıyor.
Yaş grupları arasındaki mutluluk farkı Kanada, Japonya, bir dereceye kadar Fransa, Almanya, İngiltere’de de fazla.
Bütün bu ülkeler geçen yılla kıyaslandığında listede düşüş gösterdi.
İlgili Haberler Para mutluluğu satın alabilir mi?Buna karşılık Avrupa’daki eski komünist ülkeler mutluluk oranında ilerleme kaydetti.
Rapora göre zengin ülkelerin aksine, genç insanlar bu ülkelerde yaşlı insanlardan daha kaliteli bir yaşama sahip.
De Neve, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Litvanya gibi ülkelerin ilk 20’ye girdiğine dikkat çekiyor ve bunun nedeninin bu ülkelerdeki gençler olduğunu belirtiyor.
143 ülkeden katılımcılarla görüşüldü
Amerikan Gallup şirketinin verilerinin, Oxford Üniversitesi’ndeki bir ekip tarafından analiz edilmesiyle oluşturulan liste için 143 ülkede insanlara sorular yöneltildi.
Katılımcılardan, 0-10 arasında yaşamlarıyla ilgili değerlendirme yapmaları istendi ve geçen üç yılın sonuçlarının ortalamasıyla sıralama oluşturuldu.