'Amerika'yla Daha Derin Bir Ortaklığa Hazırız'

Ali Babacan (Arşiv)

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Türkiye’yle Amerika’yı dost, ortak ve müttefik olarak nitelendirdi ve birçok uluslararası konuda işbirliği yaptığını söyledi. IMF Dünya Bankası bahar toplantıları için Washington’da bulunan Babacan, dün Atlantik Konseyi adlı düşünce kuruluşunda gündemdeki konuları ve Türkiye’nin ekonomik performansını değerlendiren bir konuşma yaptı.

Babacan Türk Amerikan ortaklığının “denenmiş ve kritik” olduğunu; bu ortaklığın sadece iki ülke için değil tüm bölge için önemli olduğunu vurguladı. Babacan, “Türkiye ve Amerika tüm dünyada aynı değerleri paylaşıyor ve destekliyor: demokrasi, insan hakları, özgürlükler ve hukukun üstünlüğü. Aynı hedefleri paylaşıyoruz: barış, istikrar, herkes için güvenlik ve refah,” dedi.

Babacan küresel ve bölgesel değişim göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’yle Amerika’nın ulusal çıkarlarındaki ortak paydanın arttığını ve iki ülke arasında “daha derin bir ortaklık kurulmasına hazır olduklarını” vurguladı.

Suriye Taahhütlerini Yerine Getirmeli

Konuşmasında Ortadoğu’daki gelişmeleri değerlendiren Babacan, Suriye’de yaşananlara özellikle vurgu yaptı. Suriye’de ciddi bir insan hakları krizi olduğunu, insani bir trajedi yaşandığını söyleyen Babacan, Suriye rejiminin uluslararası taahhütlerini derhal yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Şiddeti sona erdirme sorumluluğunun Suriye rejiminde olduğunu belirten Babacan, Suriye’de barışçı gösterilerin düzenlenebilmesinin değişimin en önemli göstergesi olduğunu kaydetti.

‘Avrupa Ekonomileriyle Farkımız’

2008 – 2009 krizinden önce başta bankacılık sektörü olmak üzere birçok alanda reform yaptıklarını anlatan Babacan, bu reformlar sayesinde Türkiye’nin bankacılık ve kamu maliyesi açısından güçlü bir konumda olduğunu kaydetti. “Avrupa’nın geri kalanından farkımız buydu” diye Babacan, kriz sırasında da mali konsolidasyon politikası izlediklerini belirtti. Babacan, bunların neticesinde borçlanma, yatırım ve tüketimin arttığını ve “Türk ekonomisinin 2010 yılında yüzde 9,2; 2011 yılında da yüzde 8,5 oranında büyüdüğünü, son iki yıl içinde 3,7 milyon yeni iş sahasının açıldığını” kaydetti. Babacan, 2008 krizinden önce Türkiye’nin güçlü olduğu alanların ve izlediği politikaların Avrupa’dan farklı olduğunu, bunun neticesinde ekonomik performansının da farklı olduğunu dile getirdi. Ancak Babacan Türkiye’de enflasyonun arttığını ve cari açığın yüksek olduğunu da kabul etti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bu yıl yaklaşık yüzde 4 oranında büyüme beklediklerini söyledi. Uluslararası Para Fonu ise (IMF) bu yıl Türkiye’de yüzde 2,3 oranında büyüme kaydedilmesini beklediklerini açıklamıştı. Babacan 2023 yılına kadar İstanbul’un dünyanın en büyük 10 finans merkezinden biri olduğunu görmek istediklerini de söyledi.

Türkiye Dış Yardımı Yapan Ülke Konumunda

Türkiye’nin ekonomik gücünün arttığını vurgulayan Babacan, 2004 yılına kadar dış yardım alan bir ülke konumunda olduklarını, ancak artık dış yardım yapan ülkeler arasında yer aldıklarını kaydetti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Türkiye’nin geçen yıl resmi kalkınma yardımının 1,3 milyar doları aştığını söyledi ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ülkeleri arasında dış yardım miktarını en çok artıran ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti. Babacan, Türkiye’nin 100 ülkede kalkınma programı yönettiğini belirtti.

‘Türk Amerikan Ekonomik İlişkilerine Odaklanıyoruz’

Türk Amerikan ekonomik ve ticari ilişkilerine üst düzeyde önem verdiklerini anlatan başbakan yardımcısı, bu alanda ilerleme kaydedildiğini söyledi. 2011 yılında Türkiye’nin Amerika’ya yaptığı ihracatın yüzde 22; ithalatın yüzde 30 oranında arttığını belirtti. Babacan, geçen yıl Türkiye’ye 675 bin Amerikan vatandaşının turist olarak geldiğini söyledi.

Babacan'ın Atlantik Konseyi'ndeki Konuşması

http://www.ustream.tv/embed/recorded/21994493
Video streaming by Ustream