Amerika'da Şarbon Krizi Sürüyor

Your browser doesn’t support HTML5

Amerika’da şarbon krizi devam ediyor. Amerikan ordusunun yanlışlıkla canlı şarbon bakterisi gönderdiği laboratuvarların sayısı 50’yi aşarken, yetkililer Savunma Bakanlığı’nın şarbon hastalığıyla ilgili protokollerini kapsamlı incelemeye aldı.

Canlı şarbon bakterisi gönderilen laboratuvarların sayısı 51’e çıkarken, Savunma Bakanlığı Pentagon, bakterinin ülke içinde 17 eyaletin yanısıra, Kanada, Avustralya ve Güney Kore’ye gönderildiğini açıkladı.

Bu sayının daha da artması bekleniyor. Orduya ait tesislerde radyasyonla etkisiz hale getirilen şarbon bakterileri araştırma ve güvenlik amaçlı kullanım için ülke içindeki ve dışındaki laboratuvarlara gönderiliyor.

Pentagon yetkilileri, ordunun radyasyondan canlı kurtulan şarbon bakterilerini yanlışlıkla yolladığını söylüyor.

Savunma Bakanlığı'ndan Bob Work, “Canlı bakterileri öldürdükten sonra, bütün bakterilerin öldüğünden emin olmak için ilave testler yapıyoruz. Bu testlerde, canlı şarbon bakterisine rastlanmadı. Bunun nedenini bulmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Pentagon, laboratuvarlardan gelen 10 farklı örnekte, canlı şarbon bakterisi görüldüğünü açıkladı.

Canlı şarbon bakterisine maruz kalan 31 kişi önlem olarak antibiyotik tedavisine başladı. Bunlardan 22’si Güney Kore’deki Osan Hava Üssü’nde, diğerleriyse Amerika’da bulunuyor.

Bob Work, “Laboratuvarların dışında herhangi bir salgın tehlikesi olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca bu durumdan kimsenin zarar göreceğine de inanmıyorum. Ama yine de bekleyip görmek gerekiyor” dedi.

Savunma Bakanlığı, ilaç şişelerinde gönderilen şarbon miktarının sağlıklı bir insanı etkilemeyecek kadar düşük miktarda olduğunu ve dolayısıyla ortada bir tehlike bulunmadığını bildiriyor.

Yetkililer, şarbonun postalanma şekli konusunda da kaygılı değil. Bakteri örneği, şişeye koyulduktan sonra kauçuk bir kapakla kapatılmış. Bir torbaya yerleştirilen şişe, sızıntı olmasına karşı havluya da sarılmış. Daha sonra polikarbon bir kap içinde küçük bir kutuya yerleştirilen şişenin etrafı kuru buzlarla çevrilmiş. Sonunda da büyük bir kutu içinde postalanmış.

Pentagon şarbon uzmanı Franca Jones, “Bu kutudan bir mili litre sıvının bile çıkması çok zor” diyor.

Hastalık Kontrol Merkezleri ve Pentagon, orduya bağlı laboratuvarların şarbon hatasını nasıl yaptığını araştırıyor. Araştırma sonuçlarının önümüzdeki haftalarda açıklanması bekleniyor.