Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “1 Mayıs'la ilgili çok ciddi istihbaratlar vardı” sözlerine ve son bir yıl içinde üç kez yaşanan terör saldırılarına rağmen binlerce kişi Kolej Meydanı’nda emek bayramı için buluştu.
Başkent, kitlesel buluşmalara tanıklık ettiği tarihinde geçen yıl 10 Ekim’de katliama sahne olmuştu. Ardından 17 Şubat ve 13 Mart’ta yeniden terör saldırıları yaşayan Ankara’da bu yıl 1 Mayıs öncesinde sosyal medyada terör saldırısı olasılıkları gündemdeydi. Buna rağmen İstanbul-Bakırköy’ü ana kutlama adresi olarak açıklayan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’ye bağlı Ankara örgütleri, Kolej Meydanı’nda kutlama yapılmasına karar verdi.
IŞİD üyeleri yakalandı, Başbakan “istihbarat vardı” dedi
Ankara’daki ortak kutlama günü sabahında İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı terörle mücadele ve istihbarat ekiplerince terör şüphelilerine yönelik operasyon yapıldı. Emniyet’in basına aktardığı bilgilere göre, bir süredir fiziki ve teknik takip altındaki IŞİD üyesi oldukları belirlenen şahıslara yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda, 4 IŞİD üyesi olduğu iddia edilen zanlı, eş zamanlı baskınla gözaltına alındı. Yakalanan kişilerin Ankara’daki 1 Mayıs kutlamasına yönelik saldırı planı yapıldığı bilgisi paylaşıldı.
Bu operasyondan birkaç saat sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Çankaya Köşkü’nde 1 Mayıs dolayısıyla sendikalardan davet edilen bir grup işçiye hitap etti. Davutoğlu, “1 Mayıs'la ilgili çok ciddi istihbaratlar vardı. Hamdolsun 1 Mayıs'ı barış içinde kutlayan vatandaşlarımıza yönelik her türlü tedbir alındı. Bütün dünyada özellikle bölgemizde zor günler yaşıyoruz. Böyle günlerde 1 Mayıs gibi bizi birleştiren bayramlarda hiçbir gerilime, kutuplaşmaya izin vermemek lazım. Yeni hüzünlerin yaşanmaması için barışçıl gösteri hakkını kullanmak, her türlü gerilimden de uzak durmak lazım. Bütün Türkiye'de barış içinde bir 1 Mayıs temenni ediyorum. Terör olaylarını lanetliyorum. Terör olaylarına karşı da bugün ortaya çıkan ortak bilinçle hareket ettiğimizde millet olarak bunların üstesinden geliriz” dedi.
Your browser doesn’t support HTML5
Sendikalara teşekkür
Davutoğlu’nun, ayrıca özellikle İstanbul’da Taksim Meydanı’na çıkma kararı yerine Bakırköy’de kutlama yapma kararına imza atan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’yi kast ederek, uzlaşma için teşekkür etmesi dikkat çekti. Davutoğlu, “Bu sene gerçekleştirilen bir çaba ile hep beraber konuştuğumuz bir çözüm çerçevesinde gösterilen mekanlarda, mutabık kalınan alanlarda 1 Mayıs’ın kutlanması dolayısıyla bütün sendikalarımıza, konfederasyonlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum. Bu güzel bir gelenek oldu. İnşallah her yıl bu gelenek sürer, 1 Mayıs bir gerilim, çatışma günü, herkesin kaygı duyduğu, sokağa belki çıkmaktan çekindiği bir gün olmaktan çıkar ve 1 Mayıs bütün meydanlarda barış, huzur içinde, emekçilerin bir araya geldiği, emek ve dayanışma bilincinin yaygınlaştığı bir gün haline gelir” diye konuştu.
Polisten muhalif pankart ve dövizlere engel
Kolej Meydanı’nda ise saat 12.30’da buluşulması öncesinde farklı noktalar sendika ve meslek örgütleri kendi pankartları altında buluşmaya başladı. Bu arada meydana 4 noktadan girişlerde yoğun güvenlik önlemleri vardı. Ancak zaman zaman geçen yıl 10 Ekim’deki Barış Mitingi’nde yaşanan terör saldırısı nedeniyle polisler ile katılımcılar arasında sözlü gerilimler de yaşandı. 1 Mayıs katılımcıları polislere “Gerçekten önlem aldınız mı?” gibi sorularıyla tepkiliydi.
Polisler ile 1 Mayıs katılımcıları arasında gerginliğe yol açan dikkat çekici bir başka unsur ise pankartlar ve dövizler içeriğine yönelik “sansür” uygulaması oldu. Meydana girişteki güvenlik noktalarında polis, katılımcıların ellerindeki pankartlar ve dövizlerde Saray gibi ifadelerle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan yazılara adeta sansür getirdi. Bu pankartlar ve dövizler ile katılımcıların meydana giriş yapması engellendi. Bu nedenle kısa süreli gerginlikler de yaşandı.
Meydanda kurulan platforma ise, “Güvenli İş, Güvenlik Gelecek”, “Barış, demokrasi, özgürlük” ile “Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB, TTB” yazılı pankartlar asıldı. Sonrasında Ankara’daki terör eylemlerinde hayatını kaybedenlerden bazılarına ait fotoğraflarının derlendiği bir pankartta platformun ön tarafına asıldı.
Gazeteciler Ankara'da Türkiye Gazeteciler Sendikası pankartı altında sendika yanı sıra Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin davetiyle buluştu.
Terör saldırıları etkisi hissedildi, halaylar büyümedi
Kutlama, 1 Mayıs 1977'deki Taksim olayları, Ankara, Suruç ve Diyarbakır saldırıları ile iş kazalarında yaşamlarını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Kutlama meydanında son dönemde yaşanan terör olayları etkisi hissedilirken, buna rağmen binlerce insanın kutlamaya katıldığı gözlendi.
Meydanda küçük gruplar halinde halaylar çekildiği de görülürken, Ankara’da geçmişte olduğu gibi onlarca kişiyle adeta devleşen halaylar oluşmaması da dikkat çekti.
1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı ve KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fevzi Yılmaz’ın kısa açılış konuşması ardından Türk Metal Sendikası Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Halil İbrahim Alpoğlu kürsüye geldi. Hükümet’in özellikle kadınlara annelik zamanı tanıyacağı gerekçesiyle hayata geçirdiği ancak kadın istihdamını azaltacağı ve taşeronlaştırmayı arttıracağı belirtilen “esnek çalışma uygulaması” gündemdeydi. Esnek çalışma uygulamasının iş gücünün kiralanması anlamına geleceğini savunan Halil İbrahim Alpoğlu, kıdem tazminatının işçilerin güvencesi olduğunu ve işçiler olarak kıdem tazminatı hakkında hiçbir geriye gidişi kabul etmeyeceklerini ifade etti.