Ankara'dan Paris’e ‘Soykırım’ Notası

Fransız öğrenciler

Fransa’nın bu eğitim yılında tarih kitaplarında ‘ermeni soykırımına’ iki sayfa ayırması Ankara-Paris hattında yeni bir gerginliğe yol açtı. Ders kitaplarını teknik incelemeye alan Dışişleri Bakanlığı, ‘kitapların sahte belgelerle hazırlandığını’ ve çocuklara sağlıksız bilgiler empoze edildiği iddiasıyla Fransız Dışişleri Bakanlığı’na diplomatik nota verdi.

Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ders kitaplarını incelemeye aldıklarını, Türkiye’nin bu girişime göstereceği tavrı inceleme sonunda belirleyeceklerini bildirmişti. Yapılan incelemenin ardından, bu sene ilk kez bu konunun 2 sayfa şeklinde geniş olarak ve tek taraflı ele alındığını tespit eden Dışişleri Bakanlığı, Paris Büyükelçiliği aracılığıyla, Fransa’ya nota göndermeye karar verdi. Kitaplarda belge olarak yayınlanan belgelerin ‘sahte' olduğu, özellikle Talat Paşa’ya ait olduğu söylenen ve uluslararası alanda sahte olduğu kanıtlanan telgrafa atıfta bulunulan notada, “Yves Thernon gibi yanlı tarihçilerin ve sahteliği belgelenen dökümanların eşliğinde bir konunun tek taraflı olarak genç beyinlere empoze edilmesi kabul edilemez’ denildi.

Milli Eğitim Bakanı’na mektup

Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Dışişleri Bakanlığı’na verilen notanın yanısıra, Fransız Milli Eğitim Bakanı Vincent Peillon’a da bir mektup yazdı. Bu dersin okullarda okutulmasıyla onbinlerce Türk öğrencinin karşılaşabileceği zorluklara dikkati çeken Paris Büyükelçisi Burcuoğlu, soykırım konusunun aksi tezleri tartışılmadan, ‘sahte, yanlı, eksik bilgilerle gençlere empoze’ edildiğini, bunun eğitim camiasında yaratacağı sıkıntılar bakımından endişe duyduklarını belirtti. Fransa’da daha önce aynı konuda yaşanan olayları hatırlatan Büyükelçi Burcuoğlu, ‘Soykırımı kabul etmeyen öğrencilerin atılma noktasına gelmesinden, Türk öğrencilerin hedef haline gelmesine kadar bir çok tehlike ile karşı karşıyayız” dedi.

Kararın tarihi 15 Temmuz 2008

Fransa’da bu yıldan başlayarak ortaokul 3’üncü sınıf ‘Tarih-Coğrafya’ ders kitaplarına ‘ermeni soykırımı’ başlıklı bir ünitenin girmesi ve soykırımın okullarda ders olarak okutulması kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanı François Hollande, bu talimatın kendisinden gelmediğini, kitap yazımının özel bir tarih komisyonu tarafından gerçekleştirildiğini söylemişti. Fransız eski ve yeni milli eğitim bakanları da tarihçilerin bağımsız olduğunu ve politikacılar olarak onların çalışmalarına müdahale etmelerinin söz konusu olmadığını öne sürmüşlerdi. Yapılan araştırmalar sonunda soykırımının tarih kitaplarında okutulmasının Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığı ve Xavier Darcos’un eğitim bakanlığı döneminde, bakanlığa ait bir genelge ile alındığı anlaşıldı. Genelge, 15 Temmuz 2008’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Ortaokul son sınıf Tarih-Coğrafya kitaplarında yapılacak değişiklikle, Birinci Dünya Savaşı başlığı altında, soykırımı anlatan ünitenin, ‘Kitlesel Şiddetin Göstergesi: Ermeni Soykırımı” başlığı altında ele alınması düzenleniyor. Genelgede, kararın 2012-2013 eğitim yılında uygulamaya gireceği de açıkça belirtiliyor. Özetle karar, bundan tam 5 yıl önce Sarkozy döneminde alınmış.