Ankara Garı önünde düzenlenen Barış Mitingi buluşmasında yaşanan IŞİD saldırısıyla ilgili dava sürecinde beklentilerin aksine sanıklar hakkında karar çıkmadı. Bugün bir kez daha ikinci dava dosyasında erteleme kararı çıktı.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Ekim 2015’te IŞİD’in düzenlediği Ankara Garı saldırısına ilişkin davanın 26 sanık hakkındaki ikinci dosyasıyla ilgili yargılamasında, duruşmayı 1 Temmuz’a erteledi. Mahkeme, 9 sanıkla ilgili ilk dosyada ise 3 Ağustos 2018’te sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına hükmetmişti.
Your browser doesn’t support HTML5
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugünkü dava duruşmasında, 103 can kaybına yol açan terör saldırısıyla ilgili karar verilmesi beklentisi vardı. Davada, 26 sanıktan tutuklu 10 kişi hakkında bugün hüküm verilerek, firari 16 sanık hakkında ise dosyanın ayrılmasına karar verileceği öne sürülmüştü.
CHP milletvekilleri Semra Dinçer, Aliye Timisi Ersever, Ali Gökçek, Rıfat Nalbantoğlu, Türkan Elçi, Aliye Coşar, Orhan Sarıbal, Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki ile siyasi partiler, sendikalar ve meslek odaları da duruşmaya katıldı.
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015’teki IŞİD saldırısıyla hayatını kaybedenlerin aileleri de Ankara Adliyesi’nde davayı izledi.
“Adaletten başka bir beklentimiz yok”
10 Ekim Barış Mitingi’ne yapılan IŞİD saldırısında yaralanan Şebnem Ayben Atabey VOA Türkçe’ye verdiği röportajda, “Beklentimiz adalet. Adaletten başka bir beklentimiz yok. 10 Ekim’de canımız çok acıdı. Bizlerin, ailelerimizin, bizimle birlikte yüzlerce, binlerce insanın canı acıdı. 9 yıldır mahkemelerden adalet bekliyoruz. Suçluların, bunlara ön açanların, destek olanların, alkışlayanların cezalandırılmasını, ortaya konmasını istiyoruz. Fakat 9 yıldır ortaya konan herhangi bir gerçek yok. Franz Kafka’nın ‘Dava’ romanını okumuştuk, şimdi izliyoruz, yaşıyoruz 9 senedir. Ve bir gün adaletin gelmesi umuduyla yine buradayız” dedi.
VOA Türkçe’ye konuşan bir diğer isim 10 Ekim saldırısında yakınını yitiren ve davayı izlemek için Manisa’dan Ankara’ya gelen Sabahattin Bağcı. Bağcı, “Adalet olmayan yerde adaleti arıyoruz. Mahkeme aylardır bizi süründürüyor. Adaletsizliğin adaletini arıyoruz. 103 canımızın öldüğü ama binlerce insanın mağdur olduğu bir ülkedeyiz. Yasa suçluları koruyor, mağdurları korumuyor. Biz bunun için buradayız” dedi.
Mahkeme salonunda aileler söz talep etti, TBB davaya müdahil oldu
Duruşmada, daha önceki dava dosyasında Yargıtay’ın yerel mahkemece verilen cezayı yetersiz bulduğu sanık Erman Ekici’nin savunması ise avukatı tarafından sağlık raporuyla mazeret sunulması nedeniyle alınamadı.
Duruşmada, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, “Türkiye’de yaşanmış en büyük katliam, 103 insanımız hayatını kaybetti, yüzlerce insan yaralandı. Yüzlerce meslektaşımızın yaşam hakkının korumak zorunlu bir unsurdur ve TBB’nin duruşmaya katılması zorunludur. Katliamda bir avukat olan Avukat Uygar Coşkun da hayatını kaybetti” diyerek davaya TBB olarak katılma talebinde bulundu. Mahkeme, TBB’nin katılma talebini kabul etti.
Duruşmada, 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Komisyonu'ndan Avukat İlke Işık ise, “8 yılda mahkemeye 256 talep sunduk, neredeyse tamamı reddedildi. Reddettiğiniz şey insanlığa karşı suçtur ve bu IŞİD’i ‘öfkeli çocuklar’ olarak gören, ‘Kobane düştü düşecek’ diyenlerin bakış açısıdır. İnsanlığa karşı suçu yok sayarsanız IŞİD’i aklarsınız” sözleriyle sanıklar aleyhine “insanlığa karşı suç” yönünden hüküm kurulmasını istedi.
Katliamda yakınlarını kaybedenler, sanıklar hakkında mahkemece karar verilmeden önce kendilerine söz hakkı tanınmasını da istedi.
Duruşma sırasında gerilimli anlar da yaşandı ve zaman zaman “adalet istiyoruz” sloganları atıldı.
Ankara Gar Katliamı Davası’nda süreç nasıl gelişmişti?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 10 Ekim saldırısıyla ilgili hazırladığı iddianame, 13 Temmuz 2016’da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmişti. Mahkeme, ilk duruşmasını hemen 7 Kasım 2016’da gerçekleştirmişti.
Sonrasında Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 Ağustos 2018’de 9 sanık hakkında “anayasal düzeni ihlal” suçundan birer, “100 kişiyi kasten öldürme” suçundan da 100'er kez olmak üzere toplam 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırmıştı. Mahkeme, firari 16 sanık hakkındaki dosyanın ise ayrılmasına hükmetmişti.
Temyiz aşamasında Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise, dosyayı bazı sanıklar yönünden kısmen bozmuştu. Daire, Erman Ekici hakkında “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçlamasıyla karar verilmesini bozmuş ve Ekici’nin “kasten öldürme” ile “insanlığa karşı suçlaması”ndan yargılanması gerektiğini belirtmişti.
Yargıtay kararı üzerine Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Ekici hakkındaki yeniden yargılama dosyasıyla firari 16 sanıklı dava ile 9 kişi hakkında açılan davaları birleştirmişti. Böylece ikinci yargılama dosyasında sanık sayısı 26’ya yükselmişti.