Addis Ababa'nın Somaliland bölgesi ile imzaladığı liman anlaşması için Türkiye arabuluculuğunda yürütülen Somali ile Etiyopya arasındaki ikinci tur görüşmeler Salı günü anlaşma sağlanmadan sona erdi.
Türkiye ve her iki ülkenin bakanlarıysa görüşmelerde sağlanan ilerleme konusunda iyimser görünüyor.
Ankara'da yürütülen görüşmelerde, Addis Ababa’nın Somaliland'ın 20 kilometrelik sahil şeridini bağımsızlığının tanınması karşılığında kiralamayı kabul etmesiyle Ocak ayında bozulan Etiyopya ve Somali arasındaki ilişkilerin onarılması amaçlanıyor.
Mogadişu, anlaşmayı hukuka aykırı olarak niteleyerek Etiyopya büyükelçisini ve ülkede İslamcı isyancılarla mücadeleye yardımcı olan binlerce Etiyopya askerini sınırdışı etme tehdidinde bulunmuştu.
Etiyopya ve Somali Dışişleri Bakanları Ankara'da doğrudan görüşme gerçekleştirmedi. Görüşmelere Dışişleri Bakanı Hakan Fidan arabuluculuk yaptı.
İlgili Haberler Türkiye’nin Afrika’daki arabuluculuk girişimi sürüyor: “Ankara Süreci”nde uzlaşı sağlanabilir mi?Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngilizce düzenlediği basın toplantısında, ikinci tur görüşmelerde ele alınan konuların birinci tura göre önemli ölçüde arttığını, "bazı temel ilkelerde yakınlaşma" sağlandığını söyledi.
"Bu kayda değer bir ilerleme" diyen Fidan, ülkeler arasında "sürdürülebilir ve uygulanabilir" bir anlaşmaya varılması amacıyla üçüncü tur görüşmelerin 17 Eylül'de başlamasının planlandığını kaydetti.
Somali Dışişleri Bakanı Ahmed Muallim Fiqi Ahmed, ilerleme sağlandığını doğrulayarak, Mogadişu hükümetinin uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi doğrultusunda bir sonuç aradığını söyledi.
Somalili bakan, "Üçüncü tur görüşmelere hazırlanırken, yakaladığımız ivmenin nihai çözüme yol açacağını umuyoruz" dedi.
Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Atske Selassie, ülkesinin "mevcut anlaşmazlıkları çözmeye ve normal ilişkileri yeniden kurmaya yardımcı olacak sürekli diyaloğu" dört gözle beklediğini söyledi.
İlgili Haberler "Somali ve Etiyopya dışişleri bakanları liman anlaşmasıyla ilgili görüşmeler için Ankara’da buluşacak"1991'de bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana nispeten barış ve istikrar içinde yaşamasına rağmen uluslararası tanınırlık kazanmakta zorluk çeken Somaliland'in sözcüsü, yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Temmuz ayında Ankara'da yapılan ilk tur görüşmeler öncesinde beklenti düşüktü. Somali ve Etiyopya’nın uzlaşılamaz görüş ayrılıkları yaşadıkları görülmüştü.
Türkiye, hem Etiyopya hem de Somali ile yakın ilişkilere sahip olup, Somali güvenlik güçlerine eğitim veriyor ve küresel nakliye rotalarından biri olan Somali’de bulunma karşılığında kalkınma yardımı sağlıyor.
Diplomatik bir kaynağa göre, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in Mayıs ayında Türkiye’yi ziyaret ederek Ankara'dan müdahale talebinde bulunmasının ardından, anlaşmazlığı çözme çabaları başladı.