Arjantin’de Devlet Başkanı Milei, liberal politikalarına hız verdi. Sendikalar ve sokaklar ayakta. Arjantin Çarşamba günü, Başkan Javier Milei'nin harcamaları kısma yönündeki agresif ekonomi önlemleri kapsamında, 15 bin devlet memurunun işine son verdi.
Bu, hükümetin liberal ekonomi programını, öfkeli protestocular ve güçlü sendikalarla bir çarpışma rotasına sokan bir dizi acı reçetenin sonuncusu oldu.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Manuel Adorni düzenlediği basın toplantısında, işten çıkarmaları duyurdu ve bunları Milei’nin, Arjantin'in şişmiş kamu sektöründe reformunun anahtarı olarak gösterdi.
Gazetecilere verdiği demeçte, "Bu, devlet harcamalarını azaltmak için yaptığımız programın bir parçası" dedi ve ihraç edilen işçileri vergi mükellefleri için bir yük olarak nitelendirdi ve "Belki de çok tanımlanmış bir işleri yoktu" dedi.
İşten çıkarılan kamu çalışanlarıdan bazıları geçen hafta, Buenos Aires ve çevre şehirlerdeki işyerlerinde protesto gösterileri yaptı. Göstericiler işe iadelerini talep etti.
Yağmura rağmen ülkenin en büyük sendikası Devlet İşçileri Derneği'nin (ATE) yeşil tişörtlerini giyen kalabalıklar bakanlıkların önünde toplandı. Zaman zaman polis protestocuları hükümet binalarından tahliye etmeye çalışırken arbedeler yaşandı.
Mileli'nin kapatma sözü verdiği Ulusal Ayrımcılıkla Mücadele Enstitüsü gibi bakanlıkların yanı sıra ekonomi, enerji ve sosyal güvenlik bakanlıkları da dahil olmak üzere bir dizi devlet kurumundaki işçiler işten çıkarma bildirimlerini aldı.
ATE Genel Sekreteri Mercedes Cabezas, Çalışma Bakanlığı önünde protestocular yumruklarını sıkıp slogan atarken Associated Press'e yaptığı açıklamada, "Bu işten çıkarılanların bir de aileleri var. Arjantin'deki bu büyük değişim ve büyük yoksulluk bağlamında gerçek ihtiyaçları var. Etkisi çok derin çünkü sosyal programların azaltılmasıyla birleştiğinde yoksulluğun artmasıyla sonuçlanıyor" dedi.
Milei, elektrikli testeresini sallayarak başkanlık kampanyası yürüttü ve devlette küçülme vaadiyle, Arjantin'in uzun süredir sıkıntılı olan ekonomisini düzeltme sözü vermişti.
Milei ayrıca ülke bütçesini dengelemek için enerji ve ulaşım sübvansiyonlarını kesti, bayındırlık işlerini durdurdu, eyalet hükümetlerine yapılan ödemeleri kesti ve resmi döviz kuru ile karaborsa kuru arasındaki farkı kapatmak için pesoyu yüzde 50'nin üzerinde devalüe etti.
Ancak bu durum enflasyonu tetikledi ve geçim mücadelesi veren Arjantinlilerin yaşamını daha da zorlaştırdı.
Polisle sınırlı çatışmalara rağmen Çarşamba günkü protestolar büyük ölçüde barış içerisinde sürdü. Polisin şehir merkezindeki gücü, hükümetin yıkıcı hale gelen gösterileri durdurmaya yönelik daha geniş kapsamlı tedbirlerini ortaya koydu.
Sözcü Adorni, kamu binalarına girenlerin "sonuçlarına katlanacakları" konusunda uyarıda bulundu.
Milei'nin yeni düzenlemelerinden en çok zarar görenler arasında yer alan Arjantin'deki sendikalar kararlı görünüyor. Sendika yetkilileri kitlesel genel grev sözü verdi. İşten atılan işçiler de ofislerine gitmeye devam edeceklerine söz verdiler.
Cabezas, "Seferber olmaya devam edeceğiz. Mücadelemiz yeni başlıyor” dedi.
Analistler, bu yüzleşmenin Milei'nin yıl sonuna kadar sıfır bütçe açığı elde etme yönündeki inatçı çabasını raydan çıkarabileceği konusunda uyarıyor.
Buenos Aires merkezli siyasi danışma grubu Cefeidas'tan Martin Planes, "Çok ince bir çizgide yürüyorlar" derken, "Hükümet yetkililerinin harcamaları kısmaya yönelik tedbirlerini daha da derinleştirmeleri gerekiyor, ancak toplumsal huzursuzluğu da önlemeleri gerekiyor” yorumu yaptı.