Amerika’da büyük mali kuruluşların ödeme usullerini denetleyen kurum, 17 Amerikan bankasını 2008 ve 2009 yıllarındaki mali kriz sırasında yöneticilerine aşırı miktarda ikramiye ödediği gerekçesiyle eleştirdi. Ancak bankalar, bu ödemeleri savunmaya devam ediyor.
Büyük mali kuruluşlarda yapılan ödemeleri incelemekle görevlendirilen Kenneth Feinberg, 17 bankanın, hükümetten kurtarma yardımı aldıktan sonra üst düzey yöneticilerine toplam 1 milyar 6 milyon dolar ödeme yaptığını belirledi.
Obama Yönetimi’nin yöneticilere verilen ikramiyeleri soruşturan özel uzmanı olan Feinberg, 400’den fazla bankayı inceledi.
Feinberg, “Bu ödemeler yapıldığı sırada kötü kararlar verildiğini söyleyebiliriz ancak herhangi bir yasayı ya da kuralı ihlal ettiklerini söylemek mümkün değil” diyor.
Ancak birçok Amerikalı, kriz sırasında vergi mükellefleri sayesinde bankalar ayakta dururken, banka yöneticilerine ikramiye verilmesine öfkeli.
Damon Silvers, Amerikan İşçi Sendikaları Konfederasyonu AFL-CIO’yu temsil ediyor.
Silvers, “Bir mali kuruluş sıkıntıdaysa nakit çok önemlidir. Böyle bir dönemde zorunlu olmadıkça nakit ödeme yapmak ne kuruluşa ne de halka yarar getirir” diyor.
Scott Talbott, Mali Hizmetler Yuvarlak Masası Sözcüsü. Örgüt, Amerika’daki en büyük 100 mali kuruluşu temsil ediyor.
Talbott, “Çalışanlara daha iyi performans sergilemeleri için ikramiye vermek gerekir. Wall Street’teki ödeme yapısıyla Amerika’nın geri kalanı arasında büyük fark olduğu açık. Ancak burada çalışanlar bu tip işlemleri yürütebilecek, seçilmiş bir grup insane” diye konuşuyor.
Talbott, banka çalışanlarına ödenen ikramiyelerin üst düzeyde çok önceden onaylandığını hatırlatıyor.
Feinberg, bankalardan bu parayı geri isteyecek herhangi bir yetkileri olmadığnı söylüyor. 17 bankadan 11’i hükümete olan borçlarını faiziyle birlikte ödemiş durumda. Feinberg, bankaları gelecekteki krizlerde yöneticilerine yapacakları ödemeleri kısıtlamaları konusunda uyarıyor.
Başkan Obama, banka yöneticilerine ödenen aşırı yüksek ikramiyelerin mali reformu gerekli kıldığını söyledi.
Obama, reformlar sayesinde ileride mali kuruluşların vergi mükelleflerinin parasıyla kurtarılması gerekmeyeceğini belirtti.