Türkiye’de enflasyonun çok hızlı artığı 2022 ve 2023 yıllarında yalnız Temmuz aylarında asgari ücret artışı yapan hükümetin, bu yaz aylarında asgari ücret artışına sıcak bakmadığı dile getiriliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023’teki seçimlerden sonra kurduğu yeni kabinede ekonominin dümenini emanet ettiği Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu konuda son dönemde herhangi bir açıklama yapmasa da asgari ücret artışından yana olmadığı görüşü gündemde.
Kabine üyelerinden asgari ücretle ilgili son değerlendirme Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan geldi. 15 Mayıs’ta AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Işıkhan, asgari ücrete ek bir zammın gündemlerinde olmadığını söyledi.
Ana muhalefette yer alan Cumhuriyet Halk Partisi ise muhalefetteki birçok parti ve işçi konfederasyonları gibi, hayat pahalılığı ve enflasyonla mücadele etmekte zorlanan çalışan kesim için mutlaka asgari ücret artışı yapılması gerektiği görüşünde.
Özgür Özel: “Asgari ücrete zam yapılmamasının tek sorumlusu Erdoğan’dır”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe de ana muhalefetin bu talebini bugün görüştüğü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e iletti.
Dört saat süren toplantı sonrasında basın toplantısı düzenleyen Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı’ndan asgari ücrette bir artışa gideceği izlenimi edinmediğini belirtti.
Siyasette normalleşme kapsamında son iki ayda iki kez Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşen CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise dün Malatya’da yaptığı konuşmada asgari ücrette artışı engelleyen kişinin sanıldığı gibi Şimşek olmadığını dile getirdi.
CHP lideri, “Diyorlar ki ‘Para yok, Mehmet Şimşek para vermiyor’. Bir kez şunu söyleyelim Mehmet Şimşek dediğiniz Recep Tayyip Erdoğan’ın bir imzası ile gelen birisi, Nebati’yi de o getirdi, o götürdü. Damadı da o getirdi, o götürdü. Mehmet Şimşek’i de o getirdi. Düşük emekli maaşının, asgari ücrete zam yapılmamasının da çiftçinin, esnafın perişanlığının da gençlerin işsiz ve umutsuz olmasını da tek bir sorumlusu vardır. Onun da adı Recep Tayyip Erdoğan’dır” dedi.
Son asgari ücret artışında bu yana enflasyon ne kadar artış gösterdi?
Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında 11 bin 402 lira olan asgari ücret, Aralık ayında 17 bin 2 liraya yükseltildi.
Türkiye İstatistik Kurumu’na göre yılın ilk beş ayında enflasyon verisi olarak kabul edilen TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) yüzde 22,52 oranında artış gösterdi.
Enflasyonun bir başka öncü göstergesi İstanbul Ticaret Odası’nın İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi ise aynı dönemde yüzde 25,42 arttı.
DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: “Yüksek enflasyonun nedeni asgari ücret değil, enflasyon tek haneye düşene kadar yılda 4 kez ücretlerde güncelleme olmalı”
Türkiye’nin üçüncü büyük işçi konfederasyonu DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), yılda dört kez asgari ücret artışı yapılmasını istiyor.
VOA Türkçe’ye konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Enflasyon tek haneli oranlara inene kadar asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gerekiyor. ‘2024’te sadece bir kez, o da Aralık ayında asgari ücret artışı yapacağız’ demek milyonlarca işçiyi, ailelerini yoksullukla yüz yüze bırakmak demektir. Bu kabul edilemez. Kaldı ki asgari ücret, dünyanın birçok ülkesinde sembolik bir ücrettir. Türkiye’de ise çalışanların neredeyse yarısından fazlası bu ücret civarında bir maaş almaktadır. Türkiye bir an evvel asgari ücret ülkesi olmaktan kurtulmalıdır. İktidar yüksek enflasyonu baskılamak için ücretleri baskılama politikası güderek sorunu yine işçilerin ve emekçilerin sırtına yükleme yolunu seçti. Yüksek enflasyonun kaynağı olarak ücret artışları gösteriliyor. Teşhis yanlış olunca tedavi de yanlış oluyor. Yüksek enflasyonun nedeni hatalı ekonomi politikaları, dolarizasyon, dışa bağımlılık, aşırı kar hırsı, kamu kaynaklarının yanlış kullanılması yarattı” dedi.
DİSK Genel Başkanı, asgari ücret artışı için başta Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yer alan Türk-İş olmak üzere tüm konfederasyonlarla işbirliği yapmaya hazır olduklarını da söyledi.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay: “25 yıldır enflasyonun bu kadar ezdiği bir dönem görmemiştim, asgari ücrette iyileştirme zorunlu”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’la dostluğu 1970’li yılların sonunda Milli Selamet Partisi’nin gençlik teşkilatlarında başlayan TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Genel Başkanı Ergün Atalay da asgari ücret artışından yana.
Önceki gün Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’e konuşan Atalay, “Son yılların en zor, en sıkıntılı dönemini geçiriyoruz. Ben, 25 yıldır enflasyonun bu kadar ezdiği bir dönem görmemiştim, yaşamamıştım. Enflasyonun durdurulması ve asgari ücrette de iyileştirme yapılması zorunlu. Enflasyon durdurulmazsa, yapılacak bir iyileştirmenin hükmü bir ay bile sürmez” ifadelerini kullandı.
Her iki işçi konfederasyonu lideri de bu ay içinde TBMM Genel Kurulu’na getirilecek Vergi Paketi’nde adaletli olunması ve vergi yükünün çalışanların sırtına atılmaması gerektiğine işaret ediyor.
TÜRK-İŞ: “Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 18 bin 969 lira, yoksulluk sınırı 61 bin 789 lira”
Türkiye'nin en büyük işçi konfederasyonu TÜRK-İŞ, her ay yoksulluk ve açlık sınırı raporunu kamuoyuna açıklıyor.
Asgari ücretin 17 bin 2 liraya yükseltildiği 2023 yılı Aralık ayında Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonu, açlık sınırı olarak kabul ettiği dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarını 14 bin 431 lira olarak açıklamıştı.
Bu ay başında ise TÜRK-İŞ açlık sınırının 18 bin 969 lira olduğunu duyurdu. Aradan geçen altı ayda yoksulluk sınırı ise 47 bin 9 liradan 61 bin 789 liraya yükseldi.